Rast cena hrane, usluga i prevoza

Natprosečan rast cena u maju, u rasponu od 0,2 do 6,1 odsto evidentiran je kod mesa, ribe, mleka, sira i jaja, voća i vina. Takođe, poresla su cene materijala za odeću, odevnih predmeta, obuće, usluga za održavanje i popravku stana, snabdevanja vodom i različitih komunalnih usluga, prenosi RTS.

poskupljenja

Kako pokazuje analiza Ministarstva trgovine, natprosečno su poskupeli tepisi i druge podne prostirke, popravke nameštaja, popravke aparata za domaćinstvo, ostalih medicinskih proizvoda, održavanja i popravke vozila, upotreba transportnih sredstava, prevoz putnika avionom, fotografska i filmske oprema, mediji za snimanje slike i zvuka, rekreaciju i kultura.

 

Rast cena iznad proseka imale su veterinarske i druge usluge, vezane za životinje, usluge smeštaja, frizerske i kozmetičke usluge, električni aparati za ličnu negu i osiguranje transportnih sredstava, čije učešće u indeksu potrošačkih cena iznosi 28,1 odsto.

 

U okviru kontrolisanih cena, u maju su povećane cene svih stambeno komunalnih usluga na nivou proseka Republike, izuzimajući cenu centralnog grejanja koja je zadržana na nivou iz prethodnog meseca. Tako su cene vode i odvedene otpadne vode porasle za po 1,7 odsto, a cena iznošenja smeća za 3,1 odsto, što je višestruko iznad opšteg rasta cena od 0,1 odsto u istom mesecu.

 

Zabeležena kretanja cena tih usluga na nivou republičkog proseka efekat su korekcija, koje su izvršene jedino u Beogradu tako što su povećane cene vode i odvedene otpadne vode za po 5,5 odsto, kao i iznošenja smeća za 7,5 odsto.

 

RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR