Rast izvoza iz subotičke Slobodne zone

Preduzeća koja posluju u okviru Slobodne zone u Subotici ostvarila su u prošloj godini izvoz od oko 150 miliona evra, što je porast od 41 milion evra u odnosu na godinu dana ranije.

 

Kako je Tanjugu izjavio direktor ovog preduzeća Saša Vučinić, u zoni trenutno posluje 38 preduzeća, od kojih je polovina inostranih. Među njima su i četiri velika strana investitora – Simens, Dunkermotoren, Norma grupa i Kontitek fluid Srbija.

„Zaključno sa krajem prošle godine u firmama koje posluju u okviru zone radilo je oko 1.200 ljudi, a samo u prva tri meseca ove godine zaposleno je još oko 100 radnika. Sve firme su ostvarile rast broja zaposlenih, a najviše Norma grupa i Kontinental“ – rekao je Vučinić Tanjugu.

 

Prema njegovim rečima, preduzeća koja posluju u režimu Slobodne zone ostvarila su prošle godine uvoz u vrednosti do 167 miliona evra, od čega deo otpada na mašine i opremu za nove pogone, dok je izvezeno oko 150 miliona evra, što je za 41 milion više u odnosu na 2011. godine.

 

„Ovo je zamajac subotičke privrede, jer je učešće ovih preduzeća dosta veliko u ukupnom izvozu sa ove teritorije. Sa novih 10.000 kvadratnih metara koji su prošle godine ušli u režim slobodne zone, sada imamo oko 50.000 kvadrata proizvodnih pogona i oko 10.000 kvadrata skladišnog prostora“, rekao je Vučinić.

 

Taj odnos je obrnuto proporcionalan strukturi samih korisnika, dodao je on precizirajući da su 34 korisnika iz režima usluga, a četiri iz sektora proizvodnje.

 

Ono što je zanimljivo, a tiče se preduzeća u režimu slobodne zone, jeste da se beleži porast učešća domaćeg repromaterijala u proizvodnji koji se u prošloj godini meri sa 12 miliona evra.

 

„Dalji porast očekuje se i u budućnosti, a takođe se beleži i porast obima usluga domaćih malih i srednjih preduzeća iz Subotice i okoline, koji pružaju usluge stranim investitorima u oblastima špedicije, transporta, osiguranja, održavanja, zaštite, ali i izrade komponenata i alata“, napominje Vučinić.

 

Sve do sada započete investicije u Privrednoj zoni Mali Bajmok posluju u okviru režima slobodne zone, a očekuje se povećanje tog broja s obzirom da su subotička preduzeća „Perseo“ i „G.C. 013“ iza kojih stoje renomirani italijanski proizvođači kožne galanterije, obuće i odeće, izlicitirali su dve parcele u Privrednoj zoni Mali Bajmok za oko 300.000 evra. Pomenute parcele, ranijom skupštinskom odlukom, takođe su pripojene Slobodnoj zoni.

 

Tanjug, RTVKOMENTARI

 1. Ssspst kaže:

  Uvezli smo vise nego sto smo izvezli a poslujemo dobro. Sever otpusti 100 radnika, koliko sve te firme zajedno otpuste i tu tajac a ovde na sav glas pricaju o tome. Sve je to presipanje iz supljeg u prazno i dokle god te nove firme budu dobijale subvencije za zaposljavanje radnika, bice tu. Posle toga idu u druge zemlje da vode istu politiku pljackanja i mlacenja prazne slame.

 2. miXa kaže:

  Ssspst

  Ovde su uvozili nove mašine a samim tim i novu tehnologiju (za nas novu). Uvoz čačkalica ili čepova za kadu (recimo) je loš, ali ovaj itekako podržavam! Da je Subotica imala ovakav uvoz pre 2008 tj. krize ekonomske sada pare za pozorište ne bi bili toliki problem…

 3. krass1 kaže:

  miXa

  O kakvom Ti to uvozu pises? Pa sve to ide kroz bescarinsku zonu, tako da ni grad niti drzava nemaju nista od toga. Zato je i zovu Slobodna zona. Sav materijal koji se tamo unese nakon obrade se i iznese. Jedini koji pored vlasnika imaju bar nesto od tog su radnici koji tamo rade.

 4. miXa kaže:

  krass1

  Bescarinska da, ali besporeska ne (možda neke olakšice ali ne bez ikakvog poreza). I ti radnici troše te plate u gradu i plaćaju pdv. Od toga većina ide u BG ali nešto i ostane. Nešto što je više od 0 din kao što je bio slučaj do pre ovih fabrika.

  Verovatno nisi dobro razumeo moj post. Poenta je bila da je taj uvoz koji je veći od izvoza u tekstu koristan uvoz. I od takvog uvoza Subotičani mogu da imaju samo korist u budućnosti. Uvoz novih tehnologija na duži rok je uvek dobro rešenje!!!  Nove tehnologije guraju privredu napred.

 5. krass1 kaže:

  miXa

  Prvi pasus necu ni da komentarisem jer, jednostavno, nije vredno komentara.
  A sto se tice drugoga, pa ni jedan uvoz koji je veci od izvoza nije, kako kazes, koristan. Takodje te “ nove tehnologije“ nemaju sta da guraju, jer mi ni nemamo privredu. Te firme u toj zoni nisu nasa domaca privreda vec strana. A kada budu odlazili odavde ( a jednom ce i otici) svu tu “ novu tehnologiju “ ce odneti sa sobom, jer mi to nismo kupili vec su to oni doneli za svoje potrebe.

 6. miXa kaže:

  krass1

  Ne mogu da verujem šta si napisao. Ne vredi se raspravljati sa tobom. Samo se nadam da većina Subotičana ne deli tvoj način razmišljanja inače jao nama… Ukoliko imaš ispod 18 godina onda tvoj stav razumem donekle…

 7. djomla kaže:

  krass1:

  A kada budu odlazili odavde (a jednom ce i otici) svu tu “ novu tehnologiju “ ce odneti sa sobom…

  A nama će ostati ono najbitnije – znanje. 

  Da li si ikada razmišljao zašto baš Simens, Dunker, Konti, Norma u Subotici? Zašto Elektroremont, Motorenwerke?

  Zato što postoji kadar za to u Subotici a ne u Vršcu, Vrbasu ili Novom Sadu. Zato što imaš kvalifikovani kadar iz oblati metalske industrije. Taj kadar je obrazovan u Severu, a sada se stvara kadar koji se obrazuje u Normi ili Simensu. Kinezi po istom principu kupuju znanje zapada već decenijama. 

  @miXa 

  sve što si rekao stoji.

  I na kraju, ne treba privredu bazirati na strancima jer je to neodrživo za jedno društvo, ali od stranaca se može mnogo toga naučiti. Naravno, pametni će to iskoristiti… 

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: