Ratna zona Subotica

„Probudio me je zvuk ispaljenih hitaca koji je dopirao iz šume i odmah sam znao da je reč o automatskom oružuju. Sreo sam SAJ-ovce te večeri i pošto stanujem tu u blizini, pitao sam ih da li je bezbedno. Oni su mi odgovorili da jeste i da su završili posao“, započinje priču za list „Nova“ jedan od stanovnika Makove sedmice, inače penzionisano vojno lice.

Međutim, dan nakon što su njihovim gradom odjekivali rafali, Subotičani su daleko od spokoja. Najviše ih uznemirava što se u rukama Avganistanaca našlo automatsko oružje.

„Pitanje je kako je došao do te puške, to nije mogao da donese sa sobom iz Avganistana. Najverovatnije je nabavio ovde, i oružje i municiju. Policija je bila i otišla, a šuma je ostala puna ilegalnih migranata. Oni imaju tačno podeljenu teritoriju – sa leve strane su Avganistanci i oni su najagresivniji i naoružani, a sa desne su Sirijci i Markonaci i sa njima skoro da nema problema. Ti ljudi samo žele da što pre napuste Srbiju, a Avganistanci su došli da ostanu, razvili su svoj posao i brane teritoriju. Zna se tačno kome pripada koji deo šume“, kaže vojno lice.

Za sebe kaže da je naoružan i da ne brine, jer zna kako da se odbrani, ali kaže da se komšije plaše iako do sada nije bilo većih incidenata između migranata i Subotičana, osim sporadičnog uznemiravanja devojaka.

Sagovornik, koji je hteo da ostane anoniman radi sopstvene bezbednosti, prepričava da ovo nije prvi put da dolazi do pucnjave na granici i obračuna među migrantima.

„Čuo sam za priču iz pouzdanog izvora da su tri migranta pokušala da pređu ogradu na srpsko-mađarskoj granici. Iz šume su istrčala dvojica naoružani mačetama i naredili im da stanu. Dvojica su poslušala, ali treći nije. Tog trećeg su iskasapili mačetama tu na licu mesta, a dvojici preživelih su rekli da je tu glavni neki Hasan, i da njemu moraju da daju pare kako bi prešli granicu“, kaže sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

Migranti dan nakon obračuna nastavljaju da žive normalno – idu u prihvatni centar na periferiji Subotice, ali ih ima još uvek i u divljim kampovima po šumi. Upotreba „kalašnjikova“ je samo dodatno umela strah u žitelje naselja Makova sedmica.

„Dali su 5.000 evra za dva kalašnjikova. Ti Avganistanci su kao vojska, idu jedan iza drugog u koloni. Sa druge strane Sirijci su bili gospoda, sa njima niko nikada nije imao problema, oni samo žele da uđu u Mađarsku i preko nje dođu do Austrije. U šumu više niko ni ne zalazi, to kao da više nije srpska teritorija, nego avganistanska. Svaki dan dolaze taksijem po njih 100, 150. Ako reše, mogu da osvoje celo ovo naselje“, komentariše drugi, stariji stanovnik Makove sedmice.

Većina žitelja međutim i dalje izgleda preplašeno. Ne žele da se predstave, često i ne gledaju sagovornika, a strah se može osetiti u vazduhu. Iako podvlače da nije bilo nekih većih problema do sada, mnogi kažu da više noću ne smeju da izađu na ulicu.

„Priča se da su pucali i na policajce na mađarskoj strani granice. Ja ne znam ko to toleriše i dozvoljava, zar ne može policija ili vojska da očiste tu šumu od ilegalnih migranata“, pita se jedan od meštana.

Sukob između dve grupe krijumčara ljudima se dogodio u subotu rano ujutru, kada je jedna grupa Avganistanaca upala u divlji kamp druge grupe i počela da puca u njih iz automatske puške, a korišćeno je i hladno oružje. Opasadno stanje u Subotici je trajalo ceo dan, na lice mesta su došle snage policije Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) koje su pretražile šumu i uhapsile osumnjičenog.

 

Nova.rsKOMENTARI

 1. Rajko kaže:

  Avganistanci preuzeli vlast na Makovoj,polako se sire prema gradu a policajci imaju sportski dan u hali sportova . Uzivaju ljudi.

 2. Croat kaže:

  crnogorci nam uzeli diroktorska mesta, srbi policiju i ostala drzavna preduzeca , marokanci i afganistanci sverc ljudi, bosanci buvljak, pa sta mi obicni suboticani da radimo, uzgajamo sugave golubove? 🙂 ( pre nego se neko upali ko sibica, zezam se )

 3. lokalac kaže:

  Ajmo mi lepo da odje/emo beograd, ne placamo vise takse ni porez njima, nisu vise nasi vladari, lokalnu policiju rasformiramo, stvorimo novu narodnu policiju, ove teroriste deportujemo u beograd, koji se buni moze ostati ali samo 2 metra ispod zemlje.
  A u pm sa ovima i sa onima. Vreme je da mi preuzmemo stvari u svoje ruke i da mi kazemo sta ce se dasavati na zemlji a ne neko iz avganistana ili iz beograda.
  Ko hoce moze ostati, nacionalnost, vera nisu bitne jedini uslov je da je normalan, da ne pravi stetu drugom i da ucestvuje u izgradnji i ocuvanju nase zajednice.
  I da, politicare cemo isto tako da deportujemo, oni prave nam najvecu stetu. Nema vise politike ni politicara na nasoj teritoriji.

 4. Bob Rock kaže:

  Avganistanci carinici, marokanci špediteri … ako je po tradiciji uskoro jedni pikiraju na mesto gradonačelničko a drugi na mesto policijskog šefa… možda je to i neko poboljšanje, ko će ga znati

 5. Mozakss kaže:

  Ocito da je potrebno pohapsiti i celo rukovodstvo grada i policije,jer je sve to dozvolilo i cutalo..

 6. Nikola C. kaže:

  Čekaj, SAJ i žandarmerija plus subotička policija, sa sve Vulinom i Mucaljem na čelu celi dan češljali šumu i kad su otišli, ona je još puna Avganistanaca i Marokanaca ? Pušku nisu našli.
  U kakva mi vremena živimo… Koga se plaća od naših para da nas čuva.
  1972. kada je u Jugoslaviju ubačena Bugojanska grupa. Na njih 19 poslato je 10000 vojske, policije, teritorijalne odbrane. Helikopteri. Ako se dobro sećam pretekao je samo jedan, živ je uhvaćen i samo je njemu suđeno. Ostali svi likvidirani.
  A ovi današnji što nas kao čuvaju, kad su došli, slikali se, malo prošetali po šumi i kući za Beograd. A za njima ostalo par stotina migranata po šumi.
  Jel i jedan komad oružija zaplenjen ?
  Nije. Aha, znači u šumi je još ovek barem jedna puška. Pa divno…
  A ista ta država mi neki dan opušteno poslala rešenje za porez za imovinu. Ja njoj da plaćam porez, da se ovi vozikaju u novim crnim džipovima kad dolaze sa ministrom. A kad odu, sam da se branim i čuvam.
  J…. ti ja takvu državu.

 7. Anonimni kaže:

  Kako oni mogu da dele teritorije kad ni jednima od njih ne pripada prostor na kom se nalaze? Da im nije to mozda dida ostavio? Pa jbt, kad ja kao drzavljanin ove cirkuske drzave moram dane i nedelje da provodim za salterima sa papirima da bih dokupio neku „teritoriju“ onda je sve po protokolu. Dajte i njih u protokol ubacite, ili dajte nama odresene ruke pa da i mi okupiramo sta hocemo. Kako moze jedan kriminalac u tranzitu sa nelegalnim oruzjem da ima veca prava od normalnih ljudi? Dajte neke vitezove i junake da ih sve oteramo odavde. Evo kod gradske kuce jedan rahiticni pandurcic stoji, 50 kila sa krevetom ima. Jedva dvojku iz fizickog izvukao jbt! Dajte neke grmalje sto mogu volu rep da iscupaju, da mi se gace uklekaju kad ih vidim, a neke balavce. Njima ni zamrzivac pun sladoleda ne bih dao da cuvaju.

 8. B. kaže:

  Jedan interesantan muzički video:
  https://youtu.be/ZdhUs8QWWGw

  Prepoznajete li lokacije na kojima je snimano ?

 9. Laki kaže:

  @B.
  Pa da se osećam sigurno kako kaže gosp. Bakić

 10. Konspirator kaže:

  Bravo @B.
  Gde ga ulovi na YT… to će sigurno biti veliko iznenađenje za naše službe koje nam poručuju da smo (zbog njih) bezbedni (i Bakić će se iznenadi).

 11. For Out kaže:

  Nikola C.

  Ta drzava o kojoj govoris bila je izrazito antifasisticki orijentisana. Ova koju predstavlja Vulin je obratno od toga. Cudno da je Subotica toliko puna oruzija i opasnih momaka i bas niko da se grupise i krene da izbaci afganistansko razbojnicko smece iz grada.

 12. Logixx kaže:

  @ B.

  Jezik na kome pevaju ne razumem, ali sudeci po slikama to bi mogao biti reklamni spot za firmu Migrant – travel i njene usluge.

 13. Logixx kaže:

  Ma Makovoj 7 je svecano obelezan Dan Borca uz prisustvo mnogobrojnij borackih organizacija iz inostranstva.

 14. Anonimni kaže:

  B. Nije dva nego 4 kom. ☹️

 15. Dragan kaže:

  Vulin je došao samo da isprati razvoj situacije(investicije)!! Žalim samo ove momke što su se morali naganjati po šumi

 16. jovan kaže:

  Ma kakvi avganistanci i slični bakrači -došli su malo da plaše narod ukoliko se pobuni protiv ove korumpirane vlasti u Subotici.

 17. Mirko kaže:

  Zanimljivo kako svi znamo sve, a vlast ne zna. A noročito policija
  A još čudnije od svega je što više ne smeš da šetaš šumom.
  Neko se bogati na ovome žestoko.
  Prođite centrom tamo kod Vudstoka, ima kebab da se kupi, tamo sede non stop njih gomila

 18. Anonimni kaže:

  Prelaze granice ilegalno stotinu bilo bi ih više nego granični vojnici isto plaše se od njih i prolaze…idu dalje u EU….a koliko ode toliko i dolaze….na dan stotinu.svi političari znaju i naravno ćute znaju celu istinu mora da pregledaju preko prsti jer još veći haos bi bilo….svi žele u EU.u Srbiji nemogu preživeti.ima ko ima para taj kreće dalje.kome nestalo čeka nemože nema kud.Bez para ništa.

OSTAVITE KOMENTAR