Ravnoteža znakova

U Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu,  otvorena je izložba "Miloš Babić, Ravnoteža znakova“.

Miloš Babić (1904 -1968), rođen je u Segedinu a nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preselio se u Suboticu. Učesnik je čuvene subotičke dadaističke matineje.  Kada je život nastavio u Beogradu, vraćao se u Suboticu da izlaže i radi, jer je imao atelje kod svoje tetke.


Mnoge dragocene radove ovog slikara, nastale između dva rata u bauhausovskom i modernističkom maniru, čuva Gradski muzej u Subotici.milos babic 1

milos babic 2

Brojni radovi slikara i grafičkog dizajnera rađeni za filmske kuće i reklamne agencije, svojevremeno su krasili novine i zabate mnogih zgrada.


Babićeva dela iz oblasti primenjene umetnosti smatraju se vrednim ostvarenjima međuratnog  grafičkog dizajna, a stilska srodnost, sličnost kompozicije i motiva na slikama, obeležile su njegov dizajnerski opus i međuratni ciklus stvaranja.

 

Ova postavka zasniva se na seriji uljanih slika, koje odražavaju konstruktivističko-futuristički duh modernizma tridesetih godina 20. veka, radovima podstaknutim kursom figuralnog crtanja Petra Dobrovića, na koje je autor odlazio od 1934. do 1940. godine.

milos babic 3

milos babic 4

milos babic 5KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR