Razglednica iz Beča stigla je balonom

Onaj ko zna za francuski poljubac i francusku sobaricu, taj naslućuje šta bi mogla da bude “francuska razglednica”. Ovaj neopravdano zapostavljeni pojam odnosio se na ilustrovane poštanske dopisnice sa motivom obnaženih žena, koje su bile popularne pred kraj 19. veka i proizvodile su se u Francuskoj.

Tih dana Mor Heumonn, knjižar, na stranicama subotičkog „Bácskai Hírlap“-a reklamira „galvanizirane razglednice Subotice“ na kojima su predstavljene ulice i znamenite kuće ove varoši.

Oni koji bi posetili ovaj grad, a i sami Subotičani, slali su razglednice na sve kontinente, u želji da što dalje stigne slika našeg parčeta sveta. Kada je prva serija ovih karata postala retkost, kolekcionari su počeli da ih vraćaju nazad. Stara razglednica najviše vredi na mestu gde je nastala. Najviše kolekcionarima, a potom i onima koji žele da vide kako je nekad izgledao njihov grad, ljudi, vozila i drugi detalji koji se vide na slici.

Prva dopisnica u standardnom formatu pojavila se zvanično 1869. godine u Austrougarskoj, par nedelja nakon što je u Suboticu stigao prvi voz. Kao i ostala pošta, razglednice su stizale gvozdenim putem, međutim, jedna je u naš kraj, suprotno ustaljenom načinu, stigla – balonom. U listu „Bácsmegyei Napló“  1899. godine, piše o razglednici prikačenoj za balon u Beču 4. septembra, koja je pronađena narednog dana, 5. septembra, u brazdi jedne njive na Bikovu. Nalazač – zemljoradnik, doneo je razglednicu u redakciju.

Jozefina, devojka iz Beča, započela je „igru bez granica“ i dostavila svoju adresu nepoznatom nalazaču balona, poput onih što poruku u boci prosleđuju vodenim putem do slučajnog znatiželjnika. Stanovnica velegrada je nažalost „pogodila“ žitelja pustare, koji je verovatno bio nepismen. Svakako, izazvala je senzaciju dostojnu novinarskog pera. Da li je neko odgovorio Jozefini? O tome nije bilo reči u novinama.

Subotička “Kolevka” na razgledniciKOMENTARI

 1. BS kaže:

  Hvala za lep tekst Lansky.
  Ova stara subotička Kolevka, da li se možda nalazila na mestu današnjeg SUPa, na palićkom putu?

 2. Lansky kaže:

  Tako je, to je ta zgrada. Podseti se na temi:
  https://www.gradsubotica.co.rs/kuca-teskih-uspomena-ili/

 3. BS kaže:

  E sad sam dobio lep bonus. Nedeljno jutro, a dva zanimljiva teksta o staroj Subotici!

 4. Kertvaros kaže:

  Jozefinina razglednica nije daleko putovala. Razdaljina Bec-Subotica ima nekih 350 kilometara vazdusne linije.Nadjena je u brazdi njive. Izgleda da brazde njiva imaju neku magicnu moc privlacenja balon-poste. Meni se vec 2 puta desilo da nadjem takvu postu prilikom mojih biciklistickih tura – u brazdi njive. Oba puta su to bile poruke sa nekakvih skolskih svecanosti gde su deca pustala balone sa porukama i molbom da im se karta vrati sa naznakom mesta i vremena nalazenja, jer se takmice cija ce karta najdalje stici. Naravno ja sam oba puta karte korektno poslao nazad i zahvaljujuci Guglu, sa apsolutno egzaktnim mestom nalazista. Razglednice su iz pocetka crtane rukom i stampane u litiografskoj tehnici sa relativno malim tirazem Dolaskom ofset stampe one postaju masovna i jeftina roba. Smisao razglednice je manje to sto se je neko setio svojih milih i dragih koji su ostali kod kuce, nego je to ustvari dokaz gde je sve neko bio, sta je video i kako je on jedan covek koji putuje i koji je video sveta. Naravno i primaoci razglednica su bili time pocastvovani, pa su ih cuvli pazlivo zataknute za staklo vitrine na vidljivom i upadljivom mestu. Danas je vreme razglednica na silaznoj liniji. Svako ima smartfon, snimi sta mu se dopadne i uz par reci posalje kao Whats app ili sms poruku onima koji nisu tamo sa njime.

 5. krass1 kaže:

  @ Lansky, hteo bih da pitam gde se dede Stari grad sa crne trake? Tek sam sada primetio da ga nema, jer sam hteo da pogledam nešto iz nekog ranijeg naslova.

 6. Lansky kaže:

  Sve je tu na naslovnoj strani, skroluj malo dole. Tu je cela arhiva STARI GRAD, deset godina unazad:
  https://www.gradsubotica.co.rs/kategorija/stari-grad/

  stari grad

 7. Anonimni kaže:

  Hvala na obaveštenju. Pravo da kažem nikada ne idem dole, jer me razne keklame i meni nevažna obaveštenja ne interesuju. Hvala još jednom.

OSTAVITE KOMENTAR