Razvoj grada u 2014. godini – I deo

Godina opravdanja je iza nas. Gradonačelnik je isti trend najavio i u 2015. godini.

U Novom Sadu se gradi Žeželjev most, Beograđani su otvorili most Mihajla Pupina i uveliko grade obilaznicu na autoputu A1, Azvirt je u 2014. godini probio dva tunela kod Brđana na autoputu A2 (Beograd-Južni Jadran) izgradivši dobar deo deonice Ljig-Preljina, u Kragujevcu se grade stanovi za mlade istraživače, u Nišu je otvorena nova zgrada kardiohirurgije, dok se gradonačelnik Subotice Jene Maglai opravdava lošom ekonomskom situacijom.

Brđani

Tunel-Brdjani

Most Mihajla Pupina

Pupinov most

Subotica nije prvi put u ovakvoj situaciji. Za vreme investicionog buma u Srbiji koji je trajao od 2002. do 2008. godine masovna izgradnja se desila u praktično svim većim gradovima, jedino je tadašnji gradonačelnik Geza Kučera opravdanja tražio u činjenici da grad nije posedovao gradsko građevinsko zemljište koje bi ponudio investitorima. Neki posle njega su se setili da urgiraju u Beogradu i poljoprivredno zemljište u Malom Bajmoku je za svega godinu dana pretvoreno u gradsko i ponuđeno investitorima. Delovalo je veoma prosto i pitali smo se zašto Kučera za četiri godine svog mandata nije uspeo da uradi tako jednostavnu stvar.

Nakon godinu dana vlasti Jenea Maglaija, dobili smo opravdanja i najavu da će i iduća godina biti još lošija. Naravno, bez ideje kako preventivno sprečiti potecijalnu lošu godinu. Da li Subotičani treba da budu zadovoljni? Ukoliko uzmete u obzir ono što se dešava u drugim gradovima, svakako da ne treba.

Toplovod

Godinu iza nas je bez sumnje obeležila revitalizacija toplovodne mreže, podržana od strane Vlade Savezne republike Nemačke. Pojekat vredan 66,3 miliona evra, započet je 2012. godine i obuhvatao je celu teritoriju Srbije. Realizovan je tokom građevinske sezone kada je veći deo grada bio kompletno raskopan.

Toplovod-6

Asfalt

Izostanak Y kraka iz fokusa Republike i grada koštaće nas mnogo. Svi do sada urađeni zemljani radovi su zbog neodržavanja propali, stoga će dobar deo nekog budućeg budžeta ići na sanaciju već urađenog. Y krak nije jedina stavka koja će se platiti. Platiće se uskoro i radovi na revitalizaciji Segedinskog, Senćanskog i Beogradskog puta, te Bajnatske, Zagrebačke i Preradovićeve ulice. Teretni saobraćaj koji kruži po gradu uništio je ulice i pitanje je kada će Republika izdvojiti sredstva za novo presvlačenje.

Međutim, pozitivna stvar iz sfere putne infrastrukture se desila letos kada je revitalizovan putni pravac od Subotice do petlje Istok.

Subotica-istok-7

Druga značajna investicija je ostvarena u Teslinoj ulici koja je proširena i kompletno presvučena. Istini na volju posao je urađen polovično, ali bez obzira na to, ova ulica predstavlja pravo osveženje i primer koji treba slediti i u budućnosti.

Teslina ulica, jul 2014.

IMG_5521

Treća značajna investicija realizovana je u Bajmoku, gde je ove godine završeno 6 kilometara puta ka graničnom prelazu Bajmok-Bačalmaš. U trenutku obilaska otvorene deonice, gradonačelnik je za 2015. godinu najavio i izgradnju graničnog prelaza.

put1

Veliku sramotu gradska vlast je doživela onoga trenutka kada je sugrađanima pokušala da objasni postavljanje betonskog pešačkog prelaza kod Jadrana. Zastarela tehnologija koja se izbacuje iz upotrebe, našla je primenu u Subotici. I sve to ne bi bilo čudno da ista ta Direkcija za izgradnju grada nije potrošila sredstva na vibracione trake koje je postavila širom grada i to mahom u ulicama gde je saobraćaj zbog loše infrastrukture i nepreglednosti raskrsnica toliko spor da ga nema smisla dodatno usporavati.

???

Lezeci policajac Jadran (4)

Vibracione trake u Kertvarošu

Vibracione trake

Industrija

U Slobodnoj zoni u Malom Bajmoku, ove godine se desio Svarovski. Praktično, najozbiljnija privatna investicija u gradu i sasvim izvesno poslednja. Posete nisu izostale ni od strane premijera Aleksandra Vučića kojem se ukazala prilika da otvori već otvorenu fabriku Gordon (Kalcedonija).

Svarovski, novembar 2014.

Svarovski2

 

Gradske strukture su najavljivale nekakve investitore iako za tim nije bilo potrebe. Prvo je tadašni član gradskog veća zadužen za privredu Milan Vučković najavio investitora iz Južne Koreje a potom je i Slobodan Vojinović najavio fabriku za preradu ribe iz Holandije.

Činjenice na terenu govore suprotno. I investitori koji su tokom 2013. godine na licitaciji kupili placeve, nisu počeli da grade.

Sasvim je jasno da aktuelna vlast nema viziju kako poboljšati privrednu klimu u gradu, niti ima kadar koji zna i želi da se bavi privredom. Stoga ni ne čudi nikakav rezultat u ovoj oblasti.KOMENTARI

 1. Moje ime kaže:

  Djomla, svaka cast. Ali Jencika i Gojko za ovo uopste ne mare. Nisu ni dosli da bi mislili i razvijali. To im nije u opisu intelektualnoh, moralnih i razvojnih sposobnosti.

 2. Posmatrač kaže:

  Odličan tekst, ali bojim se da neće uopšte dotaći one koje bi trebalo.

  Slušam ih kad drže govore i kad se obraćaju novinarima. Oni deluju kao da žive u nekoj drugoj dimenziji, tačno se vidi po njima koliko su sretni, zadovoljni i ponosni na to što su uradili (tipa predali bazen gradu na upravljanje ili šta već…)….Oni kao da su ubeđeni da su uradili neku bitnu stvar. Stalno se hvale štednjom WC papira i uvođenjem nekog reda koji postoji samo u njihovim glavama. Oni kao da ne šetaju ulicama Subotice. Ne vide prazne lokale, ne vide rupe na asfaltu i trotoaru, ne vide saob. kolapse, ne vide siromašne na ulicama.

  Shvatili su da je njihov posao slikanje pri otvaranju vašara i obilaska JKP-ova i obraćanje novinarima samo kad oni žele, o temama koje oni žele. I sve veselo i ružičasto, kao da nema problema u ovom gradu koji vrtoglavo propada. Čak i da ne propada, razvoj je za njih misaona imenice.

  Ozbiljno sam zabrinut za zdravlje Maglaia & co. al ozbiljno. Nešto sa njima nije u redu, da ne upotrebim neke druge izraze. Ovi na rep. vlasti barem prodaju maglu, ovi ne prodaju ništa. Iscrpili su sve resurse, započete projekte i zaostavštinu prethodnih…Očekujem da 2015. godina, u razvojnim smislu, bude najgora godina u novijoj istoriji Subotice.

 3. dejan01234@gmail.com kaže:

  sto  nista  prosiri  zaobizani  put ? nije   bio   u  planu  ili je   bio  u  planu ? taj  vazan put je ostao  isti  kao sto  je  bilo . nadao sma se da cemo imati vise  traka

 4. Hmeljofil kaže:

  Naručen tekst,žuto obojen

  Ima dosta istine ali suviše je tendenciozan
   

 5. mita kaže:

  Pogledajte šta se radi u Srbiji dok Maglai kuka.

  LINK

  I da, sve će se izgraditi ali 20 km puta kroz ravnicu neće, jer mi imamo gradonačelnika čiju reč ne uzimaju za ozbiljno ni u Subotici a kamoli ne u Beogradu. Poslednja smo rupa na svirali.

  Objektivno, Gojku ovakav gradonačelnik ide na ruku. Lako se sakriti iza njega.

 6. mmm kaže:

  Kako ne bi kukali, kada sve pare idu u Srbiju, a nama ostaju samo mrvice. Ko ima puno para taj drugacije i gazduje.

   

 7. Ivica kaže:

  @mmm

  Neće nam niko doneti pare na tacni i moliti nas da ih uzmemo, već se za njih moramo boriti. Treba biti sposoban i ugrabiti što više novca iz BG-a, NS-a i EU fondova, a ne kukati!

 8. gogs kaže:

   

  mmm:

  Kako ne bi kukali, kada sve pare idu u Srbiju, a nama ostaju samo mrvice. Ko ima puno para taj drugacije i gazduje.

   

  Kada neko ZNA taj i može, a kada neko ne zna traži opravdanja. I to je problem Maglaija i Subotice koja stagnira u odnosu na druge gradove. Zašto je on gradonačelnik? Da nam kuka, da nam govori kako je neko drugi kriv, da se bavi bezvezarijama i toalet papirom?

 9. srle kaže:

  gospodin maglaji je dosta toga obecao ali nista nije uradio.nije njemu i njegovoj stranci bitno da se subotica razvija vec samo da su oni na vlasti

 10. Istraživać kaže:

   Investitori su prevareni .Oko tih investicija ima pravnih problema,naime opština nije pravni vlasnik tih zemljišta već vlasnici kojima je vlast nakon ww2 oduzela…

 11. pablo kaže:

  IstraživaĆ, ne lupaj…

 12. ae kaže:

  nije ni tako lose s`obzirom da se dovoljno nastedelo na toalet papiru. ako je jos i troslojni ne beremo brigu za 2015.

 13. Istraživać kaže:

   

  pablo:

  IstraživaĆ, ne lupaj…

   

   

  Zar ne osećaš na koži? Oni iz EU već uzimaju u ruke veće šibe…

   

 14. pablo kaže:

  Istrazivac, uzmi Zakon o restituciji u sake, procitaj sta se vraca a sta se ne vraca a onda mlati sibom svojih gluposti unaokolo…

  http://www.restitucija.gov.rs/propisi-o-vracanju-imovine.php

 15. 666 kaže:

  Ko o čemu – taj "Istraživać" o oduzetoj zemlji za industrijskoj zoni. Po njemu, sve u Subotici je oduzeto i treba da se vrati prethodnim vlasnicima. Nickovi su različiti (Sculy, Axel, Lažni arhitekta ili slično) ali priča je uvek ista. Naci fašistički mokri snovi kako opet dolazi njihovo vreme i kako Srbi hoće da ruše Gradsku kuću, srušili su pozorište etc.

 16. Istraživać kaže:

   

  pablo:

  Istrazivac, uzmi Zakon o restituciji u sake, procitaj sta se vraca a sta se ne vraca a onda mlati sibom svojih gluposti unaokolo…

  http://www.restitucija.gov.rs/propisi-o-vracanju-imovine.php

   

   

  Đeličev zakon??? .Pravo na svoju imovinu je univerzalni zakon i nemože se ograničavati i legalizovati otimačinom u ime naroda a ni antievropskim zakonima na koji se pozivaš. Ne znam šta bi rekao da sutra dođu neki nepoznati ljudi ,pa te isele u kokošinjac a oni se usele u tvoju kuću ,i još pojedu i ručak koji si upravo završio. A onda ti kažu:' sada smo mi gazde a ti više nisi niko i ništa'…A da li znaš i to zašto više nema Đelića i zašto se sakrio u mišiju rupu? Inaće drago mi je da si u svom pismo napisao nešto što ide uprilog kršenju ljudskih prava:Citiram 'pročitaj šta se vraća a šta se ne vraća' -sve si rekao o tom zakonu koji krši ljdska prava vlasnicima oduzete imovine ,jer se nekime imovina ne vraća-Mirno spavaj sve će se vratiti vreme čini svoje…

 17. Istraživać kaže:

  666@ Neke diskusante optužiti da su naci fašisti ,podleže krivičnoj prijav ...

 18. pablo kaže:

  Istrazivać ima vlazne snove da ce, valjda, njemu, Continental, Swarovsky i ostali plaćati zakup za građevinsko zemljište. A to zemljište je od Republike Srbije  Gradu Subotici u svojinu doneo DS (oni koji su bili u Beogradu). Dok je bio SVM sa tim se nije smelo ništa raditi jer su  Jožef Kasa kao stečajni upravnik Agrokombinata i njegov tada pomoćnik, Jene Maglai, hteli da "odrade " protivzakonitu prodaju i tog zemljišta. Kao što su, npr. protivzakonito prodali državno zemljište Valteru ali to niko ne dira jer je Phiwa isuviše veliki investitor…

 19. stormwatch kaže:

   

  666:

  Ko o čemu – taj "Istraživać" o oduzetoj zemlji za industrijskoj zoni. Po njemu, sve u Subotici je oduzeto i treba da se vrati prethodnim vlasnicima. Nickovi su različiti (Sculy, Axel, Lažni arhitekta ili slično) ali priča je uvek ista. Naci fašistički mokri snovi kako opet dolazi njihovo vreme i kako Srbi hoće da ruše Gradsku kuću, srušili su pozorište etc.

   

   

  Rece neko ko se potpisuje tako kako se potpisuje! 😀 SMESNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR