Razvoj vodovodne i kanalizacione infrastrukture

Nakon potpisvanja ugovora sa Evropskom bankom (EBRD), grad je uzeo kredit u vrednosti od 11 miliona evra, čime će krenuti u realizaciju projekta izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže koje predstavlju rak ranu grada i u velikoj meri otežava dalji proces urbanizacije i uređena mnogih njegovih delova. Kreditnim sredstvima ali i sredstvima grada (što budžeta grada, što JKP) realizovaće se niz projekata koje će u velikoj meri poboljšati sistem snabdevanja i kanalisanja voda.

 

Predviđeni radovi će biti usmereni u širenje kanalizacione mreže u tri pravca.

 

1. Kolekotr 2 – izgradnjom ovog kolektora u dužini od 4km, obezbediće se mogućnost razvoja sekundarne mreže u Petom kvartu i Peščari ukupne dužine od 10km.

 

Projekat možete da pogledate ovde: Plan realizacije Kolektora II

2. Kolekotr 7 – izgradnja ovok kolektora duž ulice 51. divizije u dužini od 1km obezbediće mogućnost razvoja sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Makova sedmica i Željezničkom naselju ukupne dužine oko 7,5km.

 

Projekat možete da pogledate ovde: Projekat Kolektor 7

 

3. Potisni voda od Palića ka Subotici – Čitav sistem kanalisanja na Paliću će biti usmeren ka prečistaču. Izgradnjom sekundarne mreže kako u naseljenom delu tako i u turističkom će u velikoj meri smanjiti broj septičkih jama koje su trenutno u upotrebi i nakon dužeg period uticati i na kvalitet podzemnih voda oko samog jezera.

 

Pored kanalizacione mreže u gradu će se pristupiti i rešavanju problema vodovodne mreže

 

4. Centralni kompleks vodozahvat II – po pitanju kvaliteta vode biće omogućeno snabdevanje vode za sistem Subotica-Palić sa potpuno tretiranom vodom prema važećem pravilniku. Izgradnjom ovog vodozahvata, prerađenom vodom će se snabdevati Palić, Mali Radanovac, Novi Grad, Prozivka, Aleksandrovo i Bajnat.

 

Prema broju priključenih domaćinstava očekuje se da će ukupno 10000 domaćinstava dobiti tretiranu vodu što čini ukupno oko 27000 stanovnika.

 

U pogledu energije omogućiće se podizanje energije sa vodozahvata I (koji se nalazi kod Zorke) za 1-2 bara što obezbeđuje dovoljan pritisak u celom sistemu u času maksimalne potrošnje. Takođe, povećanjem rezervoarskog prostora omogućuje pokrivanje maksimalne časovne potošnje u celom sistemu.

 

5. Centralni magistralni vodovod povez istok i zapad – izgradnjom će se omogućiti dovoljna količina vode i dovoljan pritisak za centralni deo grada, periferiju mreže, industrijske zone i plasman vode za Gornji Tavankut, Donji Tavankut i Ljutovo. U znatnoj meri će se smanjiti padovi energije u sistemu pri maksimalnoj časovnoj potrošnji.

 

6. Bački Vinogradi – Tretman voda u ovom nasleju omogućiće da sadašnji broj stanovnika priključen na vodovodnu mrežu oko 2100 stanovnika dobije tretiranu vodu. Izgradnjom rezervoara i crpne stanice visokog pritiska pokrivaju se maksimalna časovna potrošnja i omogućuje se povećanje energije iz crpne stanice za 1.5-2 bara. Otvara se mogućnost za izgradnju vodovodne mreže u naseljima Hajdukovo i Šupljak za koji postoje Glavni projekti i odobrenje za izgradnju.

 

Sa realizacijom pilot projekta se krenulo: Na prirodan način do kvalitetne vodeKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Dodao bi da je ovih 11 miliona deo programa sire strategije vodosnabdevanja,odvoda otpadnih voda kao i tretmana sirove vode i otpadnog mulja nastalog na precistacu.Sira strategija obuhvata plan investicija do 2018.g i predvidja ulaganja u iznosu od 24 mil e.Cilj je podici pokrivenost kanalizacionom mrezom na 80% domacinstava na teritoriji grada.

  U ovih odobrenih 11.mil eura ulaze i troskovi regulacije saobracaja na prometnicama koje ce biti zatvorene ili delimicno zatvorene u toku radova.Plan predvidja i oko 400.000 eura za zavrsetak pogona za tretman otpadnog mulja iz precistaca.

  Izvor: EBRD , JKP ViK

 2. dasHHa kaže:

  link na projekat

  http://www.ebrd.com/english/pages/project/psd/2012/43472.shtm

  ah copy/paste ne radi za dati link.Morate rucno izabrati srbiju pa otvorene projekte i pronaci na listi ili u serach upisat broj projekta „43472“.

 3. Csongor kaže:

  Ovo je super ! Ostaje nam da verujemo da se pare nece procerdati i zavrsiti u dzepovima raznih izvodjaca a radovi nikada ne budu zavrseni. Kredit treba vratiti pa nam ostaje nada da se grad nije jos jednom uzaludno zaduzio ! Radost bi nam bila jos veca ako bi se ovaj ugovor potpisao nakon formiranja nove gradske vlasti uz saglasnost vecine stranaka i ne u danima predizborne kampanje…

 4. Vojvođan kaže:

  Kad se govori o kanalizaciji, da li se pri tom misli na atmosfersku ili fekalnu? Ili je planiran objedinjen sistem?

 5. gost kaže:

  bar trecina ce otici na idejne projekte jer kako bih drugacije uzeli lovu sibicari.

 6. maja kaže:

  a kada ce u nasem kraju kanalizacija imamo je do pola primorske ulice,a dalje? kuburimo sa septičkim jamama zbog podzemnih voda.
   

OSTAVITE KOMENTAR

45 + = 53

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: