Reagovanje LSV na oslobađanje Šandora Kepiroua

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da nadležni državni organi Srbije zatraže od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou koji je pred sudom u Budimpešti oslobođen krivice za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma 1942. godine.

.

Nakon ovog suđenja, ostao je bolan utisak da je na odluku suda uticala Kepirova starost i zdravstveno stanje, a što su skandirajući potencirale i njegove pristalice, navodi se u saopštenju LSV-a.Ako je Kepiro ostario, zločin u kojem je od 20. do 23. januara 1942. godine ubijeno ili pod led na Dunavu gurnuto 1.246 Jevreja, Srba i Roma i dan danas je bolna rana na srcu Novog Sada i svih građana koji su tada izgubili najmilije. Kada se tome doda i da je ovaj nekadašnji kapetan mađarske žandarmerije krajem Drugog svetskog rata bio dva puta osuđen na zatvorske kazne zbog spomenutih zločina i da je zbog toga pobegao u Argentinu, najmanje što žrtve zaslužuju jeste da se suđenje ponovi. Bez obzira na Kepirove godine i zdravlje. Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu, navodi se u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine.KOMENTARI

 1. pajo kaže:

  kepiro
  Mi smo odlukom skupstine Srbije rehabilitovali Srbe koji su ubijali Srbe [zlodela cetnika po Krajini i Lici], ali kada treba rehabilitovati nesrbe koji su ubujali Srbe ne pada nam na pamet!! 
  Oni ostaju „mrski neprijatelji’, dok su cetnici potazom pera postali ‘dragi prijatelji’ 
  Nismo li hipokriticni ? 
  Kriv ili ne, ostaje strašna mrlja u mađarskoj istoriji, a to je zločinačka racija u južnoj Bačkoj. Skoro 4.000 ljudi je ubijeno, uglavnom Srba. U nekim mestima, poput Žablja, Đurđeva, Čuruga i Mošorina, je desetkovano stanovništvo – to bi po analogiji Srebrenice bio genocid. I kako to biva, nije važno ko počinje. Jugoslovenska vojska je pod generalom Rukavinom 1944. i 1945. počinila zločine protiv Mađara zvanično u znak odmazde – bilo je stravičnih zločina u selima Bačke – pojeno je 40 hiljada Madjara. 
  Šta znaju nevini civili na bilo kojoj strani šta je odmazda. A Kepiro je lepo proveo svoj život i sad može mirno da umre. Da ima duše, sam bi osećao krivicu što je bio u Novom Sadu, a ne da priča da ne zna šta se dešavalo „tamo na Štrandu“ ili na Uspenskom groblju. A i Srbi i Mađari i bilo koji drugi, prosti ljudi, vide samo svoja stradanja.

OSTAVITE KOMENTAR

15 + = 20

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: