Reagovanje Zavoda za urbanizam i Direkcije za izgradnju grada

Poštovani sugrađani:

 

U skladu sa obavezama koje proističu iz Zakona o planiranju i izgradnji republike Srbije, Zakona o prostornom planu Republike Srbije i Generalnog urbanističkog plana grada Subotice, kao i drugih akata, Direkcija za izgradnju grada Subotice je u ime Grada ugovorila sa Zavodom za urbanizam grada Subotice izradu planskog dokumenta (PGR i za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra).

 

Cilj ovog dokumenta je stvaranje uslova za funkcionisanje tog dela grada i njegovog razvoja naročito u oblasti infrastrukture kao i stvaranje uslova dalje izgradnje porodičnih, višeporodičnih, poslovnih i objekata javne namene.

 

Na zahtev vas mnogobrojnih, građana zabrinutih za svoju imovinu, koji su u proteklom periodu namerno dezinformisani od strane različitih neformalnih organizacija i pojedinaca da će se vaše kuće u skorije vreme redom rušiti na osnovu pomenutog planskog dokumenta, ovim putem vas obaveštavamo da je takva tvrdnja apsolutno neistinita.

 

Ovo tvrdimo na osnovu činjenice da se predloženim planom postojeće porodično – stambene kuće ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče sami vlasnici kuća i parcela, odnosno, isključivo ako sami donesu odluku da je to u njihovom interesu, jer zbog potrebe izgradnje višespratnica, grad nema zakonskog osnova da otkupljuje porodične kuće.

 

Jedino je moguće, a što je i po Zakonu ispravno, da se vaša kuća i parcela na kojoj se ona nalazi, zameni novom zgradom nakon što Vi kao vlasnik svojom voljom pristanete na njenu prodaju budućem investitoru (bilo fizičkom licu ili pravnom licu) uz cenu koju postignete u dogovoru sa kupcem. Niko ne sme i ne može da vas natera da prodate svoju porodičnu kuću ukoliko vi to ne želite. Prema tome, samo u slučaju da lice tj. investitor koji na opisan način stupi u posed vaše nekretnine i pokaže interes da na tom prostoru gradi objekte u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, biće u mogućnosti da postojeći objekat ukloni uz uslov da nov objekat postavi u skladu sa planiranom regulacijom (širinom) ulice.

 

Napominjemo da svi vlasnici postojećih objekata mogu i dalje da vrše radove na tekućem i investicionom održavanju svojih objekata (adaptacija i sanacija) čime im ni na koji način neće biti umanjen dosadašnji kvalitet života. U minimalnom broju slučajeva, kada je to propisano planom, a na osnovu utvrđenog opšteg javnog interesa, u zakonitom i javnom postupku, pristupiće se od strane grada tj. „Direkcije za izgradnju grada Subotice“, otkupu kuća uz pravednu novčanu isplatu vlasnika. Ovo je jedino moguće ako postoji izričita potreba izgradnje objekata od javnog značaja (škole, vrtići, zdravstvene ambulante, regulacija raskrsnica, kružni tokovi…) i ako grad ima obezbeđena novčana sredstva za tu namenu.

 

Još jednom naglašavamo da predloženi planski dokument ne ugržava vaše pravo da raspolažete i koristite vašu imovinu na način i u obimu kao što ste je koristili i do sada.

 

JP Direkcija za izgradnju grada Subotice
Snežana Pejčić, direktor

 

JP Zavod za urbanizam grada Subotice
Dragan Trklja, direktorKOMENTARI

 1. IVKA NAIVKA kaže:

  SVI SMO MI NAIVNI PA NIŠTA NE ZNAMO. ZAŠTO NAS NISTE PISMENO OBAVESTILI, NEGO STE U JEKU GODIŠNJIH ODMORA JUL 2011 USVAJALI PGR.
  ŠALJETE POŠTOM GLUPOSTI NA KUĆNE ADRESE, A ZA OVAKO NESTO UPUĆUJETE NA INTERNET. U MEĐUVREMENU PROMENITE NAZIVE ULICA PA NEKA SE LJUDI SNAĐU. NEMA ŠTA, VRLO MUDRO DUŠEBRIŽNIČKI, ALI ZA SVOJ ĐŽEP A NA GRAĐANE SUBOTICE STE ODAVNO ZABORAVILI.

 2. freelancer kaže:

  …“stambene kuće ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče sami vlasnici kuća i parcela, odnosno, isključivo ako sami donesu odluku da je to u njihovom interesu“… :mrgreen:

  …“nakon što Vi kao vlasnik svojom voljom pristanete na njenu prodaju budućem investitoru (bilo fizičkom licu ili pravnom licu) uz cenu koju postignete u dogovoru sa kupcem. Niko ne sme i ne može da vas natera da prodate svoju porodičnu kuću ukoliko vi to ne želite.“  :mrgreen:

  U eri ovog DIVLJEG, trazicionog, NEOkapitalizma (uh, to „neo“ stoji uz još kojekakve reči), JEDINI argument u „ubedjivanju“ i uveravanju šta može, a šta ne može, jeste NOVAC!

 3. tibor kaže:

  Nije prvi put , a ni zadnji put da LAŽU ! Samo je pitanje kad i od koga će dobiti para ili nalog za izmenu plana ! Godinama nisu u stanju da reše raskrsnicu Braće Radića i Beogradskog puta ! Oni ni ne znaju za to !

 4. graditelj kaže:

  Znaci sad su lepo smislili kako da prikazu da kao nisu u dzepu Janjica I njegove mafijaske bande I da rade svoj posao kako treba . Kad se malo bolje pogleda sta pise u ovoj izjavi onda vam je jasno da I dalje zele da postignu sto su namerili . Znaci oni nece doneti plan generalne regulacije koji ce zabraniti gradjenje jos jedne Prozivke I Tokija odmah iza zgrade Poste i Centra III nego ce to prepustiti nekolicini beskrupuloznih preduzimaca iz Janjiceve bande. Kao nama nije jasno da ce se uvek naci nekolicina vlasnika kuca u tom delu grada koji ce pokleknuti pod pritiskom I parama koje ce im ponuditi . A kad pocnu da grade vise spratnice onda ce vlasnici okolnih kuca morati da se isele kad im dosadi da imaju sest spratova stanara iznad glave koji im gledaju u soljicu popodnevne kafe koju su teli da ispiju u miru na svojoj terasi. Onda ce ti morati da prodaju ispod cene da bi pobegli odatle glavom bez obzira I pronasli kucu u predgradju ispred koje ce bar moci da parkiraju svoj sopstveni auto kad stignu s posla.
  Vidi se kakvo misljenje ova banda ima o gradjanima Subotice. Necu sad da ga navodim jer je sasvim ocito iz prilozene izjave gore a vec su prethodni komentatori to spomenuli.

 5. gorki kaže:

  Rešenje je kako je rekla ova žena što se najviše buni zbog ove situacije viktorija ili tako nešto….Uzmite jednu ulicu do Prozivke,odmah dajte pare ljudima koji tamo žive i u roku od 2-3 godine sazidajte nekoliko zgrada,ako se budu popunile stanarima idemo dalje i to sve na najnormalniji način A ovako se stvara haos zgrada pa pet kuća pa zgrada,nemože tako,svi kojima se sruši objekat nek budu objektivno obeštećeni i dok svi u toj ulici nepristanu nema rušenja.

 6. Dragan kaže:

  Gorki ,a ko da plati  kuce u toj ulici , pa nemislis valjda da to grad ucini  ,a da grade privatnici,po meni ,grad treba samo da  odredi postena pravila i norme ,mislim na  lokaciju   i uslove koje mora da ispunjava  objekat ,naravno  grad treba  objektivno da kontrolise   i drasticno kazni nepravilnosti koje mogu  proizaci ,sobzirom da se desava da je na  okolnim  kucama prouzrokovana steta  ,sve ostalo je stvar   vlasnika kuce i  kupca .I nace licno mislim da je AGENCIJA ZA IZGRADNJU GRADA  sigurno jedna od najkorumpiranijih i  institucija  Subotice ,te je treba odmah  potpuno smeniti i pokrenuti  njenu odgovornost za dosadasnji  , pod znacima navoda RAD.

 7. lizalca kaže:

  došli teta i čika i rekli nama, histeričnoj deci šta je ustvari situacija. fala teto, fala čiko i izvinte što smo vikali

 8. biba kaže:

  Stoji to što vlasnici mogu da rade sa svojom imovinom šta hoće, ali je problem što ako ja ne želim da prodam svoju kuću sa lepom baštu u toj zoni, a moj prvi komšija hoće i to uradi, i pored mene nikne visoka zgrada (sa pravom koji mu plan odobrava) je se u tom slulaju osećam ugorženo jer mi svako sa sprata viri u dvorište. Nije problem da se podigne zgrada do visine od dva sprata, nego mi se čini da će tu nići i mnogo više zgrade pa krajolih izgleda vrlo ružno, Biće po onoj narodnoj: Tiha voda breg roni, te če i mene jednog slomiti da doborovoljno odlučim da prodam svoju lepu kuću sa starim parkom jer će me okružiti višespratnice! Ako se donese odluka da se u tom delu ne smeju graditi više zgrade od dva sprata, onda nemam ništa protiv, medjuti, čini mi se da to nije polazna ideja!

   

OSTAVITE KOMENTAR