Reakcija GO SNS na pismo Žigmanova

Poštovani gospodine Žigmanov,

obzirom na otvoreno pismo kojim ste se obratili predsedniku SNS i premijeru gospodinu Vučiću, primorani smo da Vam u ime odbornika SNS u Skupštini Subotice, svedoka događaja koji ste označili kao povod Vašeg obraćanja, i u ime GO SNS-a u Subotici, javno odgovorimo.

SNS

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada nije se desio „nemio događaj“ u kojem ste, kako ste naveli u pismu, Vi kao odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, bili izloženi napadima odbornika Srpske napredne stranke. O tome nedvosmisleno svedoči tonski zapis jučerašnjeg zasedanja Skupštine, a u to se mogla uveriti javnost Subotice prilikom direktnog prenosa skupštinske sednice.

Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici Vi ste, gospodine, na nedopustiv način kao i svaki put do sada, zlupotrebili skupštinsku govornicu i u vašem već prepoznatljivom maniru dozvolili sebi pravo da sve što se ne poklapa sa Vašim stavovima, bude okarakterisano, sa Vaše strane, kao „nacionalističko“ i kao „pokušaj ugrožavanja Hrvata“.

Nije Vas zadovoljilo to što ste u pismu izneli gomilu najobičnijih neistina, već ste ih proglasili pretnjama „kakve Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli“. Nedostojno za poslanika, stranačkog prvaka.

Kada je u pitanju Vaše pominjanje Srba u Hrvatskoj, zašto ne podsetiti, gospodine Žigmanov, da Vaša matica i dalje nije primenila svoju međunarodnu obavezu da obezbedi srpskoj nacionalnoj manjini da slobodno, u službenoj upotrebi, koristi svoje pismo, ćirilicu, kao što to imaju pravo Hrvati na celoj teritoriji AP Vojvodine? Treba li Vas podsetiti da je pre samo 26 godina na teritoriji današnje Hrvatske broj Srba bio toliki da su činili 24% od ukupnog broja stanovnika, a da ih je danas svega 4%?

Treba li Vas podsećati da, sa druge strane, pripadnici vaše nacionalne zajednice na teritoriji republike Srbije sa svega nekoliko đaka mogu da otvore odeljenje na svom maternjem jeziku? Da iz gradskog budžeta izdvajamo milionske svote novca kako bi obezbedili vanlinijske autobuse koji prevoze nekolicinu dece koja se školuju na hrvatskom jeziku od kuće do škole? U čemu je ta “ugroženost kakvu Hrvati odavno nisu doživeli”, kako rekoste na jučerašnjoj sednici? Gde bismo stigli kada bi i Srbija nekome negirala pravo na slobodno nacionalno određivanje kao sto to vi, gospodine Zigmanov, negirate Bunjevcima?

Rešavanje zajedničkih problema i napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima traži političare koji su istinski tome posvećeni, na razini koja ne prepoznaje licemerje i frustracije. Svi znaju da ste, gospodine Žigmanov, vi u svojoj karijeri “sveprisutni državni službenik”, kao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, član Upravnog odbora nedeljnika “Hrvatska reč”, potpredsednik Saveta Vlade Hrvatske za Hrvate van Hrvatske, član svih organizacija i tela sa hrvatskim predznakom koje se finansiraju iz javnih budžeta Srbije, itd.

„Povišenog tona, iznesenih pretnji i nasrtaja na slobodu govora“ od strane članova SNS-a na jučerašnjoj skupštinskoj sednici nije bilo, i to i Vi znate, kao i javnost Subotice. Slobodni smo da Vam kažemo da SNS neće dozvoliti da je ni na koji način optužujete za, kako rekoste, „program političkog kastratizma“, a vaša konstatacija da „kadrovska politika koju SNS vodi sliči situaciji za vreme Informbiroa“ izrečena u istom danu kada ste se obratili pismom stranačkom lideru tog istog SNS-a tražeći zaštitu od njega, dovoljno govori o vama i stepenu Vašeg licemerja.

Pogled na stolicu u zdanju Narodne skupštine, gospodine Žigmanov, očigledno Vam je zamaglio pogled na lokalni parlament i vaš postizborni angažman u njemu. Imajte sada to dostojanstvo o kojem ste govorili i nemojte sada vaš izborni neuspeh u vašim medijskim nastupima nazivati „slučajem drastične isključenosti Hrvata iz struktura mjesnih vlasti u Subotici“.

“Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni. Treba imati u vidu da kada su došli predstavnici SNS, došlo je do derogiranja nekih prava, napetosti između Republike Srbije i Hrvatske, to se negativno reflektuje na naša prava i položaj. Videli smo da bi u datom političkom trenutku platforma DS nama osigurala neku vrstu perspektive”, govorili ste pre izbora, gospodine Žigmanov, a onda ste na izborima platili ceh za svoje političke odluke u vreme predizbornog koalicionog delovanja. Imajte sada to dostojanstvo da platite cenu svojih pogrešnih političkih poteza, a da pritom ne uvlačite u sukob sve pripadnike
hrvatske nacionalnu zajednicu sa kojom na lokalnom nivou SNS teži da gradi dobre odnose.

S poštovanjem
Bogdan Laban,
predsednik SNS-a u SuboticiKOMENTARI

 1. Koral kaže:

  Svaka rec predsednika GO SNS Subotica je na mestu a ti ‘ujo’ pokusaj demantovati.

 2. Lajčo kaže:

  Samo još da je Laban to napisao. Nešto se slabo pojavljuje javnosti a i tada čita sa papira šta je hteo da kaže.

 3. pista kaže:

  Sta je suboticki SNS rukovodioci ??? Uplasili ste se za svoje fotelje??? Pa i treba da zna nas predsednik stranke i nas premijer sta sve radite u Szabadka varos,,,, Mnogo ste se osilili, a mnogi od vas su friski preletaci pa i ovaj bivsi milicajac koji je iz Kostunicinog DSS-a preleteo u SNS da bi sada bio polgarnester-gradonacelnik u Subotici…. Sve to prati gdin Gojko…

 4. adkersu kaže:

  Citiram prvu rečenicu poslednjeg pasusa: “Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni”. Preletačima svih fela i partija (pre)poruka – ogledalo u ruke! Ajd’ zdravo! Labane, lolo, budi prvi za primer.

 5. Klint kaže:

  To Labke majstore

 6. ivana kaže:

  Ja sam hrvatica i stidim se dotičnog. Nista nam ne fali, nismo ugrozeni, zivimo kao i svi drugi u Subotici. Istina Madzari žive malo bolje kad imaju pametnije lidere. Ovaj naš umislio da je ugrozen i da mu neko preti.

 7. Beno kaže:

  Lalinte mu špricer u Skupstini, mozda mu se poboljša pozicija i prođe ga ugroženost

 8. Megille kaže:

  Svi dojučerašnji DS-ovci i ostali demokrati su promenili kabanice i dalje su uhljebljeni na gradskim jaslima u subotičkoj gradskoj kući. Za vreme radnog vremena od dosade šetaju se gradom , idu na subotičku tržnicu da pazare. Ima među njima i dosta Hrvata koji sto tako plivaju leđno i čekaju da im prolaze dani ,meseci ,i godine do penzije. Malo su Hrvati ,Bunjevci ,pa Jugosloveni kako vetar duva…

 9. Pajo kaže:

  Znaci ovo nije nista? Svaka cast za nista!

 10. Josip Broz kaže:

  Pa cepaju nas k’o pravi , a nekima je dobro, i meni je dobro, samo me malo sramota jer je to nekad puno vise bilo, za narod…….a sad je za SISE.

 11. rax kaže:

  ivana, ti kao hrvatica, eto kojoj je jako dobro ovako, sigurno nisi dosla od nikud u suboticu,, pa me bas cudi, da pricas o madzarima, svi hr, bunjevci, srbi, albanci i ostali narodi iz subotice. znaju da nisu madzari, vec madjari. nije madzarska vec madjarska.

 12. S&S kaže:

  Zašto ih ima samo 4%?

 13. STeve kaže:

  “Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni
  S poštovanjem
  Bogdan Laban,
  predsednik SNS-a u Subotici”

  Hahaha ovo je VRH!!!

 14. Daddy kaže:

  @rax
  “””ivana, ti kao hrvatica, eto kojoj je jako dobro ovako, sigurno nisi dosla od nikud u suboticu,, pa me bas cudi, da pricas o madzarima, svi hr, bunjevci, srbi, albanci i ostali narodi iz subotice. znaju da nisu madzari, vec madjari. nije madzarska vec madjarska. “””

  Pozdrav Rax!

  Lipo od tebe da si i nas Bunjevce navela ko narod, bice jos Princeza od tebe.

  Moji su oko 330 godina u Subatici. I ja isto ponekad kazem Madzari a i cuo sam zilion puta druge ljude da isto tako kazu, iako je to vecinom u nekoj ne-zlonamernoj sali.

  Odakle si ti dosla, el jos bolje di si odrasla Rax, ako ne znas da Subaticani ponekad kazu Madzari a ne Madjari?

  @Ivana

  Svaka cast lutko, samo ti pricaj istinu, ne dozvoli da ti ko soli pamet!

  A pogotovo ne neki profiter i huskac ko Zigmanov.

  Nek ste zive i zdrave obadvi!

 15. TT kaže:

  Madzari su iz Vojvodine a madjari iz Madjarske

OSTAVITE KOMENTAR

58 + = 64