Reciklaža budućnost?

Na gradsku deponiju, takozvanu Aleksandrovačku baru godišnje se odloži  50.000 tona otpada. Od toga je 15 odsto papira, a 14 odsto pet ambalaže. To je otpad koji može da se reciklira i ubudućnosti će se raditi na tome da što manje reciklabilnog otpada se odlaže na deponiju.

U toku 2009. godine je donet „Zakon o očuvanju čovekove okoline“, a njegova primena je obavezujuća od 22.05.2010. godine.  Selektivni centar je danas, samo godinu dana od osnivanja, tehnički opremljen narelativno visokom nivou, što potvrđuje i spisak tehnike kojom raspolažemo: Nova kolska vaga do 60 tona, dve prese za baliranje uređaj za peforaciju PET ambalaže, vozilo – „GRAJFER“, vozilo „IVECO“, vozilo – mali smećar, Multi car, dve trake za selektovanje, 120 žičanih kontejnera od 1,1 m³, 10 kontejnera od 5,0 m³ i 100 presa za Alu limenke, koje baš ovih dana postavljamo u našem gradu i to u dečije ustanove, škole i frekvetna mestakao što su  kafići, benzinske stanice i sl. Osnovni cilj  je edukacija i podizanje ekološke svesti  naših sugrađana.

 

Aktivnosti selektivnog centra su usmerene ka zbrinjavanju ambalažnog otpada tipa: PET, Papir – karton, Mešana Ambalažna Plastika (M.A.P.) i Alu limenke. Pod aktivnostima podrazumevamo poslove skupljanja, selektovanja i tretmana – baliranja ambalažnog otpada. Tako pripremljen ambalažni otpad uz zakonom propisanu prateću dokumentaciju isporučujemo reciklerima – preduzećima koja od  „otpada“ proizvode novi proizvod.

 

Problemi sa kojima se sreću radnici na terenu su:

1. uništavanje žičanih kontejnera

2. krađa sadržaja kontejnera

3. nekorektno punjenje kontejnera komunalnim otpadom

 

– Selektivni centar za par godina treba da preraste u transfer stanicu. Sve ove aktivnosti imaju za cilj smanjenje zagađenja čovekove okoline, i očuvanja prirodnih resursa. Za nas iz preduzeća dodatni motiv i obavezu predstavlja činjenica da je gradska deponija ograničenog kapaciteta. Što više reciklabilnog otpada „spasimo“ produžićemo vek gradskoj deponiji.

 

Otkup plastike i papira se vrši po sledećim cenama:

1. pet ambalaža  i boce: od  200 do 500 – 12 dinara po kilogramu, 500 i više  – 16 dinara po kilogramu

2. mešana plastika i folija: od 200 do 500 – 11 dinara po kilogramu, 500 i više – 13 dinara  po kilogramu,

3. papir i karton: 3 dinara po kilogramu.

4. aluminijumske limenke: 70 dinara po kilogramu.KOMENTARI

 1. MM kaže:

  O reciklaciji se dosta priča i uči. Da li postoje neki konkretniji planovi o postavljanju kontejnera u svim većim ili manjim mestima. Ako se samo priča a ne preduzme konkretan korak brzo se gubi volja.Pošto radim u školi deca su zainteresovana za skupljanje ambalaža -PET ili limenki a kada treba odneti problem je prevoz, jer je skup. Prve godine je akcija bila uspešna a sledeće je bilo dosta problema. Poz

 2. Mladen kaže:

  Odlican nacin da reciklirate alu limenke, a uz to i da se besplatno grejete zimi je da napravite svoj solarni kolektor od limenki….http://solar.freeonplate.com/solarni_kolektor.htm.

  Na taj nacin stedite energiju=novac…a i cuvate prirodu

  pozdrav,

 3. Tamas kaže:

  mogu li dobiti neki kontakt telefon da postavim neka pitanja ?

   

   

 4. Norbert kaže:

  Znate mosde gde uzimaju te srebro papir iz kutije cigara?

 5. Vlade mićić kaže:

  Saradnja iz programa papira i plastike

OSTAVITE KOMENTAR

24 + = 33

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: