Regionalna deponija do 2014.godine

U proteklih pet godina se stalno govori o gradnji regionalne deponije. Grad Subotica i Opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža i Senta su 2007. godine potpisali  Sporazumom o saradnji opština i dogovorili se da se formira regionalna deponija za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Tada je  osnovana „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica. Od tada, pa do danas uglavnom su pribavljana sva potrebna dokumenta za gradnju objekta, a posao ide sporo zbog administracije. U jesen 2011. godine je izdata  lokacijska dozvola, a „Hidrozavod“ je izradio generalni projekat  sa prethodnom studijom opravdanosti. Na osnovu glavnog projekta će se raspisati međunarodni tender.

Rokovi za početak gradnje Regionalne deponije su nekoliko puta pomerani. Prvo je problem bio odrediti lokaciju i nakon “burnih” rasprava sa stanovnicima Verušića, ipak je odlučeno da se deponija gradi između Bikova i Oroma. Građevinski radovi na  Regionalnoj deponiji trebalo bi da počnu naredne godine, jer će se raspisati međunarodni tender koji traje od 6 do 8 meseci.

 

U preduzeću Regionalna deponija kažu da su novac za gradnju objekta obezbedili preko IPA fonda u vrednosti od 16,7 miliona evra i očekuje se raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova. Nakon javne rasprave o proceni uticaja na životnu sredinu Regionalne deponije, bilo je nekoliko primedbi od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i grada Subotice. Primedbe su se odnosila ne tretman prerade vode i biljni svet, koji je zaštićen a nalazi se u blizini prostora gde će se graditi regionalna deponija.

 

Sa novcem od IPA projekata izgradiće se ceo projekat koji predviđa četiri transfer stanice i reciklažna dvorišta u svim opštinama, kontejnere i kante, sanitarnu deponiju sa vodonepropusnom izolacijom za sprečavanje prodora vode sa deponije. Biće postavljena „linija za separaciju”, a predviđeno je i rešenje za biootpad.KOMENTARI

 1. !!! kaže:

  Ceo grad je ionako deponija!

 2. Limun kaže:

  Ajde da vidimo i ovo čudo…kažu administracija problem,znači ima se para…
  Najbolji projekat-investicija koju sam čuo,daj bože da proradi što pre !

 3. Pajo kaže:

  Lajkujem aki zasto vec Svm dobio da upravlja snjime!!!

 4. Smećika kaže:

  E, a koliko ima i šta rade zaposleni u „Regionalna deponija“ d.o.o.Subotica dok im se ne izgradi radno mesto?

 5. gajeva kaže:

  polako cemo doci i do toga sta jos i veceras smrdi.i da li smo ugrozeni.

OSTAVITE KOMENTAR