Regionalni sistem upravljanja otpadom počeo sa probnim radom

Kako bi se dugoročno rešio problem otpada Subotice i opština Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka, po ugledu na Segedin, angažovale su se na izgradnji savremenog regionalnog sistema za upravljanje otpadom, koji je izgrađen u skladu sa standardima i uz pomoć Evropske unije.

Regionalni sistem u Subotici dobio je septembra ove godine dozvolu za probni rad, testirana je oprema i sistem se itekako pokazao da je funkcionalan, kaže Sabina Bendek, šef odeljenja za zaštitu životne sredine u “Regionalnoj deponiji” d.o.o. Subotica.

Centar u Bikovu obuhvata postrojenja za sekundarnu selekciju otpada, nakon što su građani kod svojih kuća separisali svoj otpad. Pošto još nema te primarne selekcije, u Bikovo stiže mešani komunalni otpad. Pored separatora, centar obuhvata, kompostilište za stabilizaciju i biorazgradnju organskog otpada, postrojenje za prečišćavanje otpadnih i ocednih voda i sanitarnu deponiju. Ništa sa deponije se ne pušta u prirodu neočišćeno, a deponija ne dopušta da otpad prolazi i zagađuje zemljište u okolini.

U postrojenju za separaciju obavlja se mehanički tretman otpada i izdvajaju se papir, karton, pet, mešana plastika, tekstil, staklo, aluminijum i gvožđe. Kapacitet postrojenja je 70 hiljada tona komunalnog otpada godišnje, ili 289 tona dnevno. Od jula prihvaćeno je i obrađeno i separisano 2.006 tona otpada.

Drugo ključno postrojenje je kompostilište pošto je mešani komunalni otpad bogat biorazgradivim materijalima. Kompostilište ima 14 velikih betonskih prizmi, a svaka može da prihvati 150 tona organskog materijala radi kompostiranja. Planirano je da se prihvata i čist zeleni otpad iz šumarstva ili iz urbanih voda kako bi od toga proizvodili čist kompost koji je pogodan za poljoprivrednu proizvodnju ili za uzgoj povrća i cveća.

Postrojenje za tretman otpadnih i ocednih voda sastoji se iz tri sistema – postrojenja za preradu otpadnih sanitarnih, fekalnih i tehnoloških otpadnih voda, aeracione taložne lagune za biološko i fizičko – hemijsko prečišćavanje ocednih voda koje dolaze sa deponije i kompostilišta i postrojenje za reversnu osmozu koje dodatno čisti vodu koja je približna vodi za piće.

U centru u Bikovu su za sada izgrađena dva tela sanitarne deponije ukupne zapremine preko 800.000 kubika. Planirano je da se godišnje na deponiju odlaže oko 54.000 kubnih metara.

Preduzeće Regionalna deponija Subotica trenutno zapošljava 60 ljudi, a njenom izgradnjom rešava se problem otpada u Subotici i šest okolnih opština. Stvaraju se uslovi za razvoj privredne grane prerade otpada kao i za otvaranje novih radnih mesta.

Sto tona sirovina iz otpada

Od 2.006 tona mešanog komunalnog otpada, koliko je primljeno u regionalnom centru u Bikovu, 780 tona je biorazgradivi otpad za kompostiranje, dok je 928 tona odloženo na telo deponije. Na liniji za separaciju za ponovnu preradu je izdvojeno 6,5 tona papira, 22,7 tona kartona, 15,6 tona pet ambalaže, mešane plastike i tekstila 34 tone, aluminijuma skoro 5 tona, gvožđa 21 tona, kao i polietilenskih folija. To su materijali koji će biti prerađeni i ponovo iskorišćeni.

 

DanasKOMENTARI

 1. Lebara kaže:

  Neka prosire asfalt ta 2km kroz Bikovo,dva automobila se ne mogu mimoici.

 2. bac Vranje kaže:

  a joooj kakava napredna matematika…sad se vide kupljene diplome.. 289 tona dnevno ili 70000 tona godisnje…oni koji nisu isli na naprednu SNS matematiku i kupovali diplome vec su u drugom razredu ucili tablicu mnozenja znaju da je 289 * 365 =1065485.

 3. Salamander kaže:

  Bravo konačno da počinje sa radom, ali sada da postavim pitanje da li je iko odgovarao zbog kašnjenja, zbog netransparentnosti trošenja sredstava i ostalih malverzacija zbog koje su nam za dlaku i ukinuli sredstva za izgradnju regionalne deponije. I još jedna stvar ….napravite normalan put ka Subotici jer ovako ni bicikla sa autom ne može da se mimoiđe a kamoli automobil sa kamionom, a iskreno se nadam i da ste pokosili onaj korov od preko dva metra koji je bio u krugu deponije.

 4. Dragi Điki kaže:

  Ovo je samo probni rad. Daleko smo od početka. Kad dobijete kante i kontejnere za selekciju otpada, onda ćete znati da je počelo da radi.

 5. Anonimus kaže:

  Gospodine bac Vranje!
  Posto regionalna deponija u Bikovu, funkcionise samo radnim danima,napravite ponovo proracu kolicina!

 6. zozon kaže:

  @bac Vranje
  Ajde ti ponovo u prvi razred Vranje 289×365 je 105485 a ne 1065485 kako ti računaš a što reče Anonimus ako računaš samo radne dane onda je to tačno oko 70000 godišnje. Ali ne nije to važno važno je kritikovati radi kritike.

OSTAVITE KOMENTAR