Rekonstruisana Abazija otvara se u junu

Bioskop Abazija, jedan od najlepših objekata na Paliću, biće renoviran i spreman za predstojeći Festival evropskog filma. U toku su radovi na spoljašnosti objekta koji se realizuju u okviru četvrte faze rekonstrukcije.

Adaptacijom starog bioskopa Abazija na Paliću, dobiće se funkcionalan prostor za organizaciju događanja i prikazivanje filmova u sklopu Festivala evropskog filma, a osim toga,  upotpuniće se i turistička ponuda. Nosilac projekta četvrte faze rekonstrukcije, Otvoreni univerzitet, uspešno realizuje projekat za koji je obezbeđeno 8 miliona dinara iz budžeta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Sredstva su namenjena za fasadu objekta, popločavanje prostora i izgradnju nove ograde.

„Sam cilj projekta svodi se na poboljšanje infrastrukture ne samo za potrebe filmskog festivala već i za celogodišnje aktivnosti koji se mogu sprovoditi na ovakvoj lokaciji kada ona bude dovedena do tog nivoa da možemo imati i filmske projekcije, projektne aktivnosti, seminare i okupljanja. U nekom daljem planu jeste i da otvorimo stalnu muzejsku postavku u ovom objektu, tako da je objekat od izuzetnog značaja da na Paliću ponudimo nešto novo ne samo ljubiteljima filma već i svim posetiocima koji dolaze na Palić.“ rekao je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica

Programski direktor Festivala evropskog filma Miroslav Mogorović jedan je od idejnih tvoraca adaptacije Abazije. Tokom poseta Paliću, nije se mirio sa činjenicom da objekat koji odiše istorijom kinematografije propada bez naznaka da će se vratiti svojoj nameni. Stoga je u zajedničkoj saradnji sa Otvorenim univerzitetom krenuo u obnovu objekta po fazama. Kroz prethodne tri faze radova na objektu je uređen krov, nakon čega je rekonstruisana kompletna unutrašnjost.

„Sada definitivno imamo kapacitet jer zapravo imamo dva prostora za projekcije u Abaziji. Dakle imamo letnji kino sa 300 mesta i unutrašnji bioskop koji ima 80 mesta i planiramo da jednostavno oplemenimo i programske kapacitete festivala sa dva mesta za projekcije.“ objašnjavaMiroslav Mogorović, programski direktor FEF Palić

Kako bi objekat zablistao u punom sjaju, neophodno je uraditi i rekonstrukciju letnjeg bioskopa kapaciteta 300 mesta. Plan za rekonstrukciju je spreman, radovi uskoro počinju ali neće uticati na plan rada bioskopa pod vedrim nebom.

„Mi ćemo sigurno ove godine pustiti i unutrašnju i spoljnu salu u funkciju ali sam proces rekonstrukcije će zahtevati još nekoliko faza. Trenutno stanje obnove je tako da nakon ovih radova koji se završavaju do kraja maja, mi možemo da otvorimo prostor koji će biti u funkciji tokom cele godine što je i plan, a svi naknadni radovi neće uticati na redovno funkcionisanje Kulturnog centra Abazija u narednom periodu.“ izjavio je Miroslav Mogorović, programski direktor FEF Palić

Bioskop Abazija biće otvoren prvog juna. Tokom jula objekat će biti u fumkciji Festivala evropskog filma Palić koji je od prošle godine ponosan član društva pet najboljih festivala koji promovišu evropske kulturne vrednosti.

 

TV SUBOTICA

 KOMENTARI

 1. Hipster kaže:

  Dok Palić opravdano dobija svoj bioskop i pretvara ga u kulturni centar, najstariji bioskop u regionu, Art bioskop Lifka pretvorio se u provincijski bioskop u kome su ugašena sva dosadašnja dešavanja koja su ga svrstavala u kulturno zanimljivija mesta u gradu.

 2. Art Lover kaže:

  @ Hipster,
  čemu čuđenje dešavanjima u gradu, kada u Subotici za bavljenje kulturom više nije potrebno biti ni kulturan, a kamo li obrazovan.

 3. De la Croix kaže:

  Prava je šteta što su Naprednjaci uništili Lifku. Voleo sam to mesto zbog te dinamike raznih kulturnih zbivanja.
  Puštati samo filmove može svako, zato su valjda i doveli neku neobrazovanu osobu za direktora. Nisam verovao da grad ovako može biti unazađen.

 4. ludak kaže:

  8 miliona dinara za rekonstrukciju fasade???

  Pa ovo je genijalno ugradjivanje od strane fantoma

 5. ffilozoff kaže:

  Ja NE mogu zamisliti bioskop,pozoriste,koncert…a da u prvom redu sede serif zvani kamena cipela,Bakic,Gojko…i ostali kulturni predstavnici ovog nekad kulturnog grada!!!

 6. Megille kaže:

  Dokle će država ‘ulagati’ u tuđu oduzetu imovinu koja je do kraja drugog svetskog rata bila u vlasništvu privatnog lica dok komunisti nisu oteli tu imovinu. Danas je taj objekat predmet povrata i obeštećenja oduzete imovine. No nije jedini u tom ‘kvartu’ u ulici Splitske aleje ,jer ako uzmemo u obzir ‘Gabrić ‘ -galeriju i ‘ Milord ‘ krčmu-kafanu i oni su svoje bisnise ‘garadile’ isto na oduzetim imovinama koje su međusobno podelili…

 7. rax kaže:

  gabric-galerija je bio prazan plac, od koga je kupljen ne znam, ali nije bilo objekata. milord je bila stara vila, sadasnji vlasnik je kupio od jednog milosevicevog biznismena. Kada biznismeni jos od vremena milosevica preuzimaju vlasnistvo, brise se sve o placu ili gradjevini na svim relevantnim stranicama, kao sto je kataster, objekat ili plac jednostavno ne postoji, ne moze da se proveri nista o istom, sve dok “biznismen” ne obavi celu proceduru legalizacije. momentalno je palic okupiran “biznismenima”, kojima mi kao obicni gradjani ne mozemo nista. znaci da cemo jos dugo placati, ako kojim slucajem nekada zavlada zakon na ovim prostorima.

 8. Megille kaže:

  @ rax : Greška ,taj deo zemljišta na kojem danas Gabrić ima svoju galeriju pripadao je kao što ti veliš onoj staroj paličkoj vili na kojem je danas Milord ‘ caruje’ . Na toj katastarskoj čestici nalazio se kuća sa dvorištem i vinograd -kao jedna građevinska celina. Česticu ‘ vinograd’ prisvojio je Gabrić -galerija ,dok je kuća -vila sa dvorištem pripao Milord-Štavljaninu. Ako su ti podaci uništeni i izbrisani iz Subotičkog katastra onda se radi o kriminalu za koje akteri treba da odgovaraju. Naime za prave podatke postoje verodostojne kopije koje nisu izbrisane. Inače što se tiče Subotičkog katastra ima puno elemenata za ispitivanje njihovog ( ne) rada na falsifikanju podataka u vlasničkim listovima za koje vlasnici ne znaju dok ne traže izvod iz katastra-gruntovnice..

 9. rax kaže:

  moguce da si u pravu, ja nisam imala uvid u to, samo sam iznela to sto sam vidjala puno godina unazad.
  mnogi bi trebali odgovarati u subotici, valjda ce doci dan i stici pravda jednog dana.

 10. Megille kaže:

  @ rax : Lep pozdrav , Drago mi je što nisi od onih koji ,sve vide i glavu samo ‘guraju’ u pesak-a kasnije se žale da su ‘ svi lopovi ‘ a protiv toga ne čine ništa…

OSTAVITE KOMENTAR