Rekonstrukcija objekta u Braće Radića br.7

U ulici Braće Radić na adresi pod brojem 7, nalazi se jednosprtani objekat sagrađen 1897. godine za potrebe tadašenjeg gradonačelnika Subotice, Karolj Biroa. Objekat je urađen u neogotskom stilu a projektant objekta je bio poznati Subotički arhitekta tog vremena Titus Mačković.

Slika
Lokacija obejkta

Slika
Objekat nad kojim se vrši rekonstrukcija

Na pomenutom objektu je u toku rekonstrukcija krovne konstrukcije, spoljne i unutrašnje fasade, haustora i dela tavana koji će nakon završetka radova dobiti novu namenu. U okviru njega će se realizovati pet stambenih jedinica.

Slika
Nadogradnja u pozadini

Tokom rekonstrukcije se ne smeju menjati gabariti, nagib i potkivač krovne konstrukcija objekta prema ulici Braće Radića. Jedina dozvoljena intervencija na ovom delu krova je postavljanje krovnih prozora za potrebe stambenog prostora koji je na tom delu tavana planiran. Sa dvorišne strane, dozvoljena je izmena gabarita, nagiba i krovnog pokrivača. Fasada obejkta će prema ulici Braće Radić zadržati identičan oblik, i biće osvežena, dok je u planu i rekonstrukcija fasade u dvorištu.

Slika
Trenutni izgled spoljašnje fasade objekta

Slika
Izgleda spoljašnje fasade objekta, nakon rekonstrukcije.

Rekonstrukcija je započeta 20.05.2010. godine, a u planu je da se radovi završe početkom proleća iduće godine, kada će objekat pored novog stambenog prostora dobiti i tri parking mesta u okviru placa.

Slika
Izgled dvorišnog dela objekta sa čije se desne strane nalazi zid bioskopa Zvezda

Slika
Izgled nadogradnje iz dvorišta

Radove na rekonstrukciji vrši kompanija „Trio Domovi“, a projekat rekonstrukcije je radila firma „SMIM“, na čelu sa profesorom Djerdjom Lenartom.

SlikaKOMENTARI

 1. jasmina kaže:

  Dobra vest: ne ruse ga :)
  Losa vest: dogradnja na (pra)starim temeljima. hmmm…. :worried:

 2. djomla kaže:

  A ne, profesor Lenart ne bi napravio toliki propust. Krovna konstrukcija obejkta je bila velika i dosta teska. Materijal kojim se vrsi nadogradnja je mnogo laganiji od crepa koji je pokrivao krov, pa ce ukupna tezina nadogradjenog dela biti podjednaka tezini starog krova, tako da ce temelji podjednako biti optereceni.

 3. Markes kaže:

  Meni je najveci utisak ove vesti uzasno klaustrofobicno dvoriste. (slika 6.)

OSTAVITE KOMENTAR

+ 76 = 77

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: