Rekonstrukcija za primer

U ulici Braće Radić vrši se rekonstrukcija jedne od starijih kuća u njoj. Rekonstrukcija je zahvatila dobar deo kuće i dvorišta, a ovih dana su najintenzivniji molerski radovi na uređenju fasade. Pored zgrade glavne pošte, ovo je još jedan dobar primer koji bi trebao da služi kao uzor svima onima koji imaju u planu uređenje starijih objekata koji su ili sami po sebi zaštićeni ili se pak nalaze u blizini zaštićenih objekata. Već se sada jasno može uočiti da će na kući biti sačuvani svi elementi fasade, gabaritno se nije izmenila a takođe stolarija će ostati drvena.

 

Slika

 

Slika

 

Slika

 

Ulica Braće Radić je kao cenila stavljena pod zaštitu od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Iako je pre koju godinu bilo reči o asfaltiranju pomenute ulice, odluka da se žuti klinker zameni modernijom kockom, pokazala se kao ispravna. Iako se mogu uočiti neki nedostaci i zamerke na izvršene radove na popločanju, ona je u globalu dobro urađena. Nekada veoma mračna ulica, postala je osvetljena za primer, a stilski kandelabri koji su zamenili bandere onogućili su pored lepšeg izgleda i mogućnost formiranja i uređenja krošnji drveća.

 

Gledajući malo dalje u prošlost na promenu izgleda ulice je najviše uticalo bombardovanje grada tokom Drugog svetskog rata, kada se saveznički tovar sručio na ovaj prostor i uništio određeni broj objekata. Na njihovim mestima su nastale prve posleratne zgrade a jedna od njih je trospratnica preko puta Evangelstičke crkve.

 

Slika

 

Slika

 

Iako nemaju šetalište kao stanovnici Radijalca, sugrađani sa „ove“ strane grada mogu da budu zadovoljni svojom vezom sa centrom, koja pored širokih staza i debelog hlada, poseduje i niz arhitekstonski važnih objekata koji prosto mame poglede svakog prolaznika.

 

Slika

 

Slika

 

Slika

 

Ulica sadrži jedan broj praznih placeva. Jedan od njih je ostao neizgrađen pošto je kroz njega prolazio otvoreni vodotok u vidu rečice, i to u doba kada je Subotica bila ispresecana rečicama i mlakama. Ti prirodni tokovi vode i danas postoje, kao mreža tokova podzemnih voda pošto su u međuvremenu zatrpani.

 

SlikaKOMENTARI

 1. privatno kaže:

  ZA privatne investicije-rekonstrukcije fasade grad bi trebao da preuzme kamate kredita koji se troše za ovo i da ih oslobodi plaćanja poreza za period krdeita…..tako rade već i u Sloveniji i u drugim normalnim zemljama

 2. Iby P. kaže:
  privatno napisao:ZA privatne investicije-rekonstrukcije fasade grad bi trebao da preuzme kamate kredita koji se troše za ovo i da ih oslobodi plaćanja poreza za period krdeita…..tako rade već i u Sloveniji i u drugim normalnim zemljama

  Na osnovu vazeceg Zakona, vlasnici objekata koji je star ili stariji od 100 godina, trajano su oslobodjeni placana poreza.!!

 3. jasmina kaže:
  djomla napisao:Slika

  Ova je stvarno lepo uradjena. Mada ,svaki put kada prodjem pored nje pitam se da li jos ceka boju ili je to to. :) Zbog te kuce me je ispalio keramicar pre nekoliko godina. Navodno je par meseci trajalo postavljanje plocica, kako unutra, tako i napolju. :)

  djomla napisao:Slika
  ]

  Mnogo bolje od predjasnje pink! :yes:

 4. djomla kaže:

  U potpunosti se slažem sa vama. Ta fasada je mnogo bolja u žutoj varijanti, kao između ostalog i mnoge druge fasade. Naravno detalji su ti koji ostavljaju poseban utisak.

  Slika

  Slika

  Pored objekta koji se trenutno rekonstruiše postoji objekat koji je podlega pod alat majstora prošle godine. Pošto je rekonstrukcija zahvatila i krovnu konstrukciju, bojao sam se neke "male" nadogradnje, ali i ta kuća je sačuvala svoje gabarite što je još jedan dobar primer vlasništva. Fasada je netaknuta, jer generalno nije u toliko lošem stanju.

  Slika

  Januar 2010 godine.
  Slika

 5. Verka.b kaže:

  jasmina:

  djomla napisao:

  Ova je stvarno lepo uradjena. Mada ,svaki put kada prodjem pored nje pitam se da li jos ceka boju ili je to to. Zbog te kuce me je ispalio keramicar pre nekoliko godina. Navodno je par meseci trajalo postavljanje plocica, kako unutra, tako i napolju.

  djomla napisao:
  ]

  Mnogo bolje od predjasnje pink!

  Mada, što se tiče kuće na šestoj slici, koliko je lepa fasada toliko je loše urađena staza ispred kuće. Svaki put kad prolazim odatle, bilo biciklom bilo peške, imam osećaj da ću upasti u kanal za odvod … Ne znam da li je to pravljeno po urbanističkom planu ili je to bila želja vlasnika?!
   

OSTAVITE KOMENTAR