Rekordna nezaposlenost, bez posla čak milion ljudi

U Srbiji je ove godine zabeleženo 792.344 nezaposlenih, ali radi se samo o onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), dok je bez posla gotovo milion lica, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, Dragi Vidojević.

 

– Ministarstvo je u proteklih pola godine pažljivo analiziralo rad NSZ i kada pogledamo koliko je novca utrošeno nismo zadovoljni rezultatima, jer je prošle godine zaposleno 200.000 preko NSZ, ali je isto toliko njih i ostalo bez posla, tako da je efekat ravan nuli – rekao je Vidojević.

 

Istovremeno, ukupan broj zaposlenih u februaru, procenjen je na 1,71 milion, što je za 0,2 odsto manje nego u januaru, a za 1,5 odsto manje nego u istom mesecu lane. Napominjujući da je Srbija dostigla “rekord kada je u pitanju stopa nezaposlenosti”, on je primetio “da je činjenica da građani u svojoj zemlji ne mogu da žive od svog rada, alarmantna”.

 

Vlada prema rečima Vidojevića, mora obezbediti određene mere i aktivnosti kako bi privukla strani kapital, “jer u vremenu u kome živimo, to je uslov bez koga se ne može dalje”.

 

Bolji rezultati na polju zapošljavanja, kako je rekao, mogu se očekivati ukoliko nivo investicija u ovoj godini bude više od milijardu evra.

 

Dugoročna nezaposlenost u Srbiji je velika i kontinuirano se uvećava. Broj onih koji na posao čekaju duže od godinu dana čini 64 odsto ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica i povećan je za oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, odnosno za 3,9 odsto u poređenju s februarom 2012. godine.

 

KamaticaKOMENTARI

 1. O()O kaže:

  Nema veze, važno je:

  -da se u Srbiji i dalje hapsi, a ne pokreću postupci (pa valjda zluradom narodu ni ne treba više)

  -da se po pitanju Kosova u sekularnoj državi kakvi bi i mi trebali biti, konsultuje Patrijarh, poglavar SPC koja ne plaća porez, pa ni ne učestvuje u izdržavanju istog, ali zato običan građanin i te kako

  -da je ministar finansija isti koji je bio ministar ekonomije i regionalnog razvoja u predhodnoj Vladi i jednako loše obavlja svoj posao kao i onda

  -da se u Vladi i dalje nalazi gazda Mrka koji državnim parama finansira koncerte svoje ljubavnice….

  -da je bivši ministar rada i socijalne politike, sada ministar spoljne i unutrašnje trgovine i jednako loše obavlja svoj posao

  Gde su one obećane promene?

  Važno je da ima hleba i igara, a sada oprostite,  moram ići gledati Farmu…

   

 2. kori kaže:

  bitno je kosovo a bez posla milion ljudi

 3. Irma kaže:

  Glupo je i šta pisati,postaviti komentar…sve se zna…ali đžabe nam sve..možemo samo da gledamo kako su neki sve deblji i deblji na televiziji,slušati njihove prazne  i nebulozne priče i razmišljati o sutrašnjem danu,kako ga dočekati normalno i dostojanstveno preživeti,,,što manje znati i videti…i čekati sutra…koje ko zna šta loše donosi,jer može samo nešto loše doneti,ali mi smo već i na to oguglali,samo dokle tako?!……

OSTAVITE KOMENTAR