Remek dela sa neobičnim pričama

Prava umetnička remek dela izlaze iz ruku Marijane Stantić, koja od recikliranih biljnih ostataka uspeva da napravi nakit od kojeg zastaje dah.

Marijanine munđuše, ogrlice, narukvice i broševi čine neverovatno osveženje i dokaz su ogromne kreativnosti koju ova devojka poseduje. Pre tri godine diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a nakon toga je završila odsek za skulpturu.

 

—Došla sam na ideju da pravim nakit od kora naranži, banana, drveta, koštica voća, raznih bobica, grančica, lišća, cvetova. Ovaj nakit je spoj umetnosti i mog stila života. Vegan sam i tako okružena biljnim namirnicama, te otpatke recikliram kako bih nakitom slučajnim prolaznicima i poznanicima pokazala i životnu ideologiju. Najviše vremena mi oduzima skupljanje biljaka i njihovo posebno tretiranje pre nego postanu deo gotovog proizvoda—kaže Marijana, koja nspiraciju za nakit nalazi u tome da svojim delom ukaže na pojedine probleme u društvu i da kroz delo iskaže svoj stav.

Nije bilo potrebno puno vremena da njen nakit pronađe put do kupaca. Nakon što je osvojila prvu nagradu za skulpturu, ponuđeno joj da radi za „Dve šmizle” iz Beograda, a ubrzo je započela i saradnju sa Marijom Šabić.

 

—Izrađivala sam detalje za haljine koje je Marija kreirala. Tako mi se ukazala prilika da izradim detalje za haljine koje su nosile prošlogodišnje mis Srbije i mis Crne Gore koje su učestvovale na izboru za mis sveta. Na taj način sam svoj rad predstavila na svetskom nivou. Osim toga tokom 2010. godine sam učestvovala i na Mikser festivalu na grupnoj izložbi dizajna iz raznih oblasti na nivou Evrope, zatim sam učestvovala i na grupnoj izlozbi dizajnera „Blue voyage” u Kulturnom centru Beograd, radovi su mi bili izloženi i u Muzeju primenjene umetnosti.

Sve što radi je unikat i nije moguće napraviti dve iste minđuše ili narukvice. Ali, to ne umanjuje vrednost njenih radova.

 

—Sa ovim unikatima podstičem individualnost nasuprot markiranoj uniformnosti. Kada neko bez puno probanja odabare neki komad mog nakita i istakne da će to nositi sa puno vedrine to je jedna vrsta podsticaja za mene da i dalje radim. Moj nakit se može naći na fejsbuk stranici http://www.facebook.com/marijana.stantic.1 i na javnim izlaganjima u Novom Sadu—kaže Marijana čiji nakit u malom priča veliko, a opet zadžava glavnu svrhu, umetnost i lepotu.

 KOMENTARI

  1. Svetlana kaže:

    Imam jedan njen komad nakita.Hvala!

OSTAVITE KOMENTAR