Rent a trotineti i u Subotici

U subotu su u centru grada osvanuli električni trotineti za iznajmljivanje. Još bez najave javnog preduzeća ili neke privatne agencije, pojavili su se duž korzoa, na Trgu slobode i malom korzou. Privezani su uz kandelabre, njih tridesetak, uz uputstvo kako može da se iznajmi ovo prevozno sredstvo. Imaju oznaku „Twety“, što je firma koja se bavi ovim biznisom i predstavljena je na zvaničnom sajtu: tvety.app  , na kome može da se sazna više o rentiranju i korišćenju.

Tako je i Subotica, nakon Beograda i Novog Sada, dobila „Ren a scooter“ servis. U narednim danima će se saznati više detalja o ovoj novini, a nakon toga ćemo videti kako će Subotičani i turisti prihvatiti ovu ponudu.

 KOMENTARI

 1. Boban kaže:

  U Novom Sadu su krali barerije, uništavali….pokazalo se da još nismo zrelo društvo koje može da prihvati nešto novo, čuva i koristi.
  Više smo kao neko Zulu pleme.
  Ne verujem da će i u Subotici biti drugačije.

 2. Ala ce da pice kaže:

  Samo su nam jos ovi trotineti falili u centru grada, to u stvari znaci legalizaciju voznje bicikala i trotineta po pesackoj zoni, sad cu morati troduplo da pazim na dete dok se setamo korzom?

 3. dule kaže:

  @Ala ce da pice
  Troduplo haha.

 4. Caru Carevo kaže:

  … a kada vaše dete odraste kupite mu trotinet…

 5. Suzy kaže:

  Stavila sam minus na ovu vest iako podržavam svaki vid prevoza koji nije automobil.
  Ne sviđa mi se što je i ovo ugurano u pešačku zonu koja je i ovako prenatrpana.
  JKP parking izdaje bicikle koje su lepo smestili u posebna mesta određena za to, a ne razbacali po svuda pa da se sad saplićemo o njih.
  U Budimpešti ovo postoji veće neko vreme i sada planiraju da ukinu jer su razbacani svuda i smetaju pešacima. Javni prostor treba ustupati samo za one stvari koje koristi većina građana (a ne jedan promil) i za eventualno ono što doprinosi lepoti grada.

 6. miklos kaže:

  Pored svih ovih cudovista od reklamnih panoa poredjanih po uzem centru grada, sad vidimo i nacickane električne trotinete na usluzi nasim sugradjanima. Pored one ulične pevačice koja se dere od ranog jutra, turistima i ostalim gostima ostace centar grada i Gradska kuca u lepim uspomenama.

 7. Nikola kaže:

  S kojim pravom, na javnoj površini zakačeno za javnu rasvetu ?
  SU Bike je primer kako se to radi sa ukusom i merom na pristojan način. Postoje tačno određena mesta, odnosno SU Bike stanice gde se bicikl može uzeti i vratiti. I to je kulturno i primereno Subotici. A ovo je primizivizam.
  Prvo, radi se o pešačkoj zoni. Ni trotineti ni bicikli ne smeju da se voze po njoj. Drugo, razbacani su na sve strane i zaključani za javnu rasvetu. To vizuelno narušava izgled grada. A i donekle smeta (mada se lako može zaobići, ali šta ima da zaobilazimo nečije trotinete po pešačkoj zoni, kad im tu nije mesto). Postoji li ikakva odluka gradskih vlasti da se ovo može raditi na ovaj način? Ako ne postoji, posao je komunalne policije da se ovo što pre, već u ponedeljak ukloni.
  Ovo je bahato, onoliko koliko je svojevremeno bilo bahato kada su postavljali one reklame na sred šetališta na Radijalcu. Jednom za svagda bahatim privatnicima treba da bude, putem kazni, objašnjeno kako javna površina nije ničija, pa zato može biti njihova. Nego da postoji neki komunalni red i pristojnost.

 8. Kad smo vec primitivni kaže:

  onda bolje da ste umesto ovih trotineta nasred korza postavili one plasticne plave ili zelene kabine na kojima pise toy-toy ili vece to barem svaki prolaznik ima potrebe koristiti ako ga velika nevolja natera.

 9. Trovach kaže:

  @Nikola…Svakodnevno se kritikuje nerad komunalne policije, ali oni i dalje ne dizu dupeta da nas demantuju. Prvo bi trebalo da pokaznjavaju ove sto na ovakav nacin izdaju trotinete, pa onda i trotinetase koji voze po pesackoj zoni. Ja biciklu guram po korzou i moram priznati da sam u manjini.

 10. Palotay kaže:

  Još jedno uvezeno kapitalističko smeće.

 11. Anonimni kaže:

  hmmm zanimljivo inace ove firme nema registrovane u APR-u! Znaci ima posla i za pooresku i za policiju! Naravno ako smeju da rade nesto povodom toga!!

 12. aldo kaže:

  Bravo za trotinete!

 13. facebook kaže:

  Juhuuu eto posla za ortopediju!

 14. MB kaže:

  Lepo ja pričam godinama da Subotičani starosedeoci ne vole nikakve promene. Teški su do zla boga.Ja jesam rodjen u subotičkoj bolnici pre 42 god ali sam se čitav život osećao kao stranac u ovom gradu.Dugo nisam znao zašto ali kad sam prvi put otišao u Split 2002god i njegovu okolinu osetio sam slobodu i nešto što se ne može objasniti rečima. Jebem ti dedu,Tita i kolonizaciju 1946god. Sa mora doći u ove paranoično depresivne predele. Loš potez.Tako da,vratite vi njima konje i konjske zaprege da ih vežu za rasvetu i da gaze po balegama. Kakvi crni trotineti….

 15. Procontra kaže:

  Kako stoje stvari sa odgovornoscu i osiguranjem u slucaju napravljene stete?

 16. Blokiran kaže:

  Baš mi je drago čuti i videti da se polako razvijamo kao grad!Pored svog ovog pljuvanja,ja se slažem da se u toku vožnje mora paziti na sve oko sebe.Postoji veliki broj nas koji koristimo el.trotinete kao prevozno sretsvo,i koji smo veoma korektni i pažljivi u toku vožnje,ma gde se vozio trotinetom!Dovest će se to u neki red,ali ne treba da ispašta ni ovaj deo populacije.Neki su već osuđeni samom kupovinom trotineta.Nemojte mi reći da vam je to najveći problem u današnje vreme.Ako jeste,onda ste stvarno ali nesvesno srećni.No zbog toga ne treba osuđivati svaku novinu koja se pojavi!
  Prijatan dan želim.

 17. Anonimni kaže:

  @Blokiran
  I tebi prijatan dan i iskrene želje da se odblokiraš i izlečiš. Ako ti se učinilo da je nekome ovde najveći problem u životu trotinet, onda slobodno možeš da se opustiš.
  Ovde su tema samo trotineti i ništa više.Nekome se sviđaju a nekome ne.

 18. Palotay kaže:

  Otežavajuća okolnost je što je ovo plaćeni oglas.

 19. I speak from experience kaže:

  Jadan je to grad kome su trotineti indikator napretka i razvoja. Nekada je svaka malo veca i bolja trgovacka radnja u Subotici imala drvenu talicku kojom su pomocni radnici i trgovacki segrti donosili kupcima na kucnu adresu neke vece kupljene stvari. Vremenom su sve te talicke zamenjene novim i savremenim triciklama, ali nikom nije palo na pamet da to proglasava za nekakav spomena vredan napredak. Koliko je meni poznato (a poznato mi je dosta toga) nigde u svetu elektro-trotineti ne izrazavaju nekakvu radost stanovnistva. Pretstavljaju veliku smetnju za pesake i ostali saobracaj i za sada su jedino radost za veselu i nezrelu decurliju koja jurca okola i ima obicaj da na kraju voznje (jedan trotinet koriste njih po dvoje-troje istovremeno) umesto da ga odloze negde gde nece smetati, obicno ga zavitlaju u reku, jezero ili more, u zavisnosti gde se grad nalazi.

 20. zig zigi kaže:

  Na zapadu su počeli zabraniti ove trotinete a ovde nekim ne tako razvijenim glavama je ovo woooow napredak…..
  Bože molim te šalji im knjige a ne trotinete!

 21. 024 kaže:

  Pa ti MB idi odavde ako ti se ne dopada.Ako takvo misljenje imas o svom rodnom gradu verujem da nikome neces nedostajati obzirom da imam utisak da ovde nemas mnogo (ako uopste imas) prijatelja a na osnovu ovakvog retardiranog komentara jasno mi je i zasto

 22. Tramp kaže:

  MB -sram te bilo. Toliko da neko mrzi rodni grad , pa taj ima ozbiljan problem ,al u glavi. Svako ko voli svoju Suboticu zna vrlo dobro ko je ovde kriv i zašto .Al kao i uvek dosad taj neko nam je nametnut , i zato se i dešavaju ovakve i bezbroj drugih kriminalnih radnji, poput , zagađenja okoline ,divljih deponija , nemanja osnovnih stvari u mnogim delovima grada , gasa, vode ,kanalizacije, staza za bicikle, asfaltnih ulica itd .Svi mi to dobro znamo ko je odgovoran ,a i oni to znaju .No, uvek se pred izbore nađu oni koji „iz moralnih“ razloga glasaju opet za iste.Evo , upravo mi danas bili da me pitaju dali izlazim na izbore.Rekoh ,ne. Nije problem veli, ali bar nemoj pisati ništa protiv nas.Pazi , kako li znaju.?!?!?.

 23. Trovach kaže:

  @MB…Ako je promena na gore, ili znaci jos vece ugrozavanje sugradjana, onda Suboticani nisu ti koji imaju problem, vec vi koji u ovoj gluposti vidite progres.

 24. X-MEN kaže:

  BLOKIRAN*
  Hahahahah sigurno si baš muževan na trotinetu hahahah
  MB*
  Imaš lajk za ono štio si napisao da je subotičanima svaka novotvarija neželjena….za ostalo imaš minus…

 25. Rudolf kaže:

  @X-MEN
  „subotičanima svaka novotvarija neželjena“
  Pogrešan ti je opis prosečnog subotičanina.
  Subotičanima su GLUPE i NEŽELJENE ovakve ŠTETNE novotarije. Ima i onih pametnih novotarija koje se subotičanima sviđaju, samo što se izgube u moru ovih glupih, pa ti to ne primećuješ.

 26. Yukon kaže:

  Jos niko nije dao valjano objasnjenje kome i kojoj grupi stanovnistva donose trotineti nekavu korist? hoce li roditelji da prevezu dete do zabavista , ili ce se trotinetima odlaziti u kupovinu (onako porodicno) mozda ce striji ljudi bez automobila lakse i brze stici tamo kud su naumili, recimo u apoteku ili kod lekara? Kakva je svrha tih trotineta i kakvu korist ima stanovnistvo od njih. Da nije mozda u pitanju necija namera da pomocu elektro-trotineta ceo grad pretvori u veliki „Luna park“ za zabavu dokone omladine i decurlije?

 27. migrant kaže:

  Ha ha, ovo ce biti jako dobro da umesto taxija brze i jevtinije stignemo do zicane ograde na granici.

 28. Trovach kaže:

  @Yukon…Treba u svakoj ulici na sto vise mesta postaviti punktove za izdavanje trotineta kako se omladina ne bi mucila da hoda do njih. Uskoro ce zaboraviti i da hodaju.

 29. Yukon kaže:

  @ Trovach

  Kod mene u Nemackoj su ti elektroroleri prava napast. Nekih desetak firmi svaka sa vise destina hiljada (samo jedna ima 8oooo) trotineta u ponudi sirom Nemacke, u pravom smislu reci zagadjuju gradove i stvaraju saobracajni kolaps tamo i gde ga normalno nikada ne bi bilo. Na takvom vozilu jos nikada nisam video coveka/zenu starije od 20-25 godina. Ne retko se voze i po dvoje ili troje korisnika istovremno. Gradovi su poceli da se brane od napasti smanjenjem izdavanja upotrebnih dozvola za ponudjace. Verujem da ce jednog dana doci i do potpune zabrane. Infrastruktura po gradovima i naseljima jednostavno nije pogodna za takvu kolicinu trotineta. Koristenje tih trotineta se obavlja preko smartfona. Dovoljno je da se otvori odredjeni „App“i odmah vidi gde je slobodan najblizi trotinet koji se onda jednostavno na kraju voznje ostavlja bilo gde i cesto je prepreka za ostali saobracaj. Vidjao sam ih cak po poljskim i sumskim putevima, parkovima i jos mnogim nemogucim mestima. Jedan minut takve voznje kosta izmedju 0.15 € i 0,25 € . Izgleda da jedno punjenje njihovih baterija ne traje onolko koliko ih ponudjaci reklamiraju i zato ih onako prazne jednostavno ostavljaju nasred puta. Jedina uteha za gradjanstvo je da je to jedna trenutna moda i da kao i svaka moda, dodje i prodje. A do tada „pametni“ poslovni ljudi ce smisliti nesto novo i verovatno jos mnogo gore od ovih trotineta.

 30. Cica kaže:

  Steta je sto ce da uklone te trotinete, bas sam se sad dosetila da bi bas dobar bio da se sa njim vozim ulicom Jovana Mikica tamo po onom silnom blatu koji kamioni iznose sa gradilista na zeljeznici kad idem na posao, pa da ne uprljam moje lakovane cipelice.

 31. X-MEN kaže:

  Rudolf *
  Pročitaj ponovo ja sam citirao onoga MB* ali i slažem se sa njegovim mišljnjem subotičanima šta god novo da se servira , iz bilo koje oblasti čuješ( čitaš ) komenatre „e baš nam to sat ne triba , šta će nam , mož i bez-toga“

 32. Boze kaže:

  Dali ce ikada ovim subotickim „ljudima“ nesto biti dobri?najgori narod u celoj srbiji…treba nas bombardovati ali samo Suboticu,24 casa da nas granatiraju…ona suzi se provlaci pored bandera guzva je pa joj smetaju trotineti…svi neki svetski ljudi…

 33. Palotay kaže:

  @Boze

  Drž’ se ti tvojih opančara i brini brigu o subotičanima.

 34. Trovach kaže:

  @Boze…Nama Suboticanima samo smetaju „ljudi“ poput tebe.

 35. Anonimni kaže:

  @ Boze

  Niti Suboticanima niti „svetskim ljudima“ trotineti uopste ne smetaju. Ono sto ih smeta su lokalni „ljudi“ koji ih koriste i kako ih koriste.

OSTAVITE KOMENTAR

79 + = 89

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: