Reorganizacija službe za ekologiju

U Subotici je održana javna rasprava o reorganizaciji Gradske službe za zaštitu životne sredine. Projekat „Implementacija zakonskih akata i reorganizacija Gradske uprave u oblasti životne sredine – u službi poboljšanja kvaliteta življenja u Subotici“ ima za cilj da se nosiocima vlasti skrene pažnja na obaveze i dužnosti koje su gradovi, odnosno opštine dobili sa 16 novih takozvanih “zelenih zakona” koja se od maja prošle godine primenjuju u Srbiji.

Slika

Reorganizacija Gradske kuće trebalo bi da doprinese poboljšanju kvaliteta življenja u našem gradu. Nadležni u Gradskoj upravi su se obavezali da će do 18. juna da daju predlog reorganizacije službe za zaštitu životne sredine i komunalne poslove.
U Udruženju “Teras” kažu da to još uvek nije učinjeno i da već tri meseca čekaju predlog. Prošlo je više od godinu dana kako su usvojeni takozvani “zeleni zakoni”, dovodi se u pitanje njihova realizacija s obzirom na slab kapacitet, u kadrovskom i organizacionom smislu.
Projektom je dat model posebne Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj koji se sastoji od Odeljenja za inspekcijske poslove i za upravljanje životnom sredinom, te Fonda za zaštitu životne sredine. Uzimajući u obzir ekonomsku krizu i preporuku Vlade za redukcijom broja zaposlenih u administraciji, ekspertski tim je predložio fazno zapošljavanje.
U lokalnoj samoupravi kažu da će predlog reorganizacije do kraja godine biti dat članovima gradskog veća na razmatranje, a onda i odbornicima grada. Projekat se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi „Institut za održive zajednice“ (ISC). U okviru projekta formiran je Info eko centar u postojećoj Službi za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, kako bi se uspostavio bolji kontakt sa građanima. Utorkom i četvrtkom predstavnici Udruženja TERRA’S dežuraju pored eko-telefona i razgovaraju sa građanima koji imaju predloge, kritike ili sugestije u cilju unapređenja životne sredine.

autorka teksta: Sandra IrševićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 9 = 16

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 12 ?
Please leave these two fields as-is:

Reorganizacija službe za ekologiju

U Subotici je danas održan okrugli sto gde se raspravljalo o reorganizaciji gradske službe za zaštitu životne sredine. Projekat „Implementacija zakonskih akata i reorganizacija Gradske uprave u oblasti životne sredine – u službi poboljšanja kvaliteta življenja u Subotici“ ima za cilj da se nosiocima vlasti skrene pažnja na obaveze i dužnosti koje su gradovi, odnosno opštine dobili sa 16 novih takozvanih “zelenih zakona” koja se od maja prošle godine primenjuju u Srbiji. Projekat se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi „Institut za održive zajednice“ (ISC). Sa novim ekološkim zakonima lokalne samouprave su dobile veće nadležnosti i prelaže se da da se u okviru gradskih uprava obrazuje samostalna organizaciona jedinica za obavljanje poslova iz oblasti zaštite životne sredine. Predstavnici gradskih uprava iz resoza životne sredine Novog Sada i Beograda podelili su svoja iskustva sa prisutnima na okruglom stolu. Shodno preporukama resornog ministarstva, formiran je ekspertski tim od predstavnika civilnog sektora i lokalne samouprave koji je napravio presek svih zakona, izdvojili obaveze, dužnosti i rokove do kada se pojedini dokumenti lokalne samouprave moraju doneti. Na primer, do maja ove godine treba obezbediti izradu akcionog plana zaštite od buke i lokalni plan upravljanja otpadom. Takođe, je dat model posebne Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj koji se sastoji od Odeljenja za inspekcijske poslove i za upravljanje životnom sredinom, te Fonda za zaštitu životne sredine. Uzimajući u obzir ekonomsku krizu i preporuku Vlade za redukcijom broja zaposlenih u administraciji, ekspertski tim je predložio fazno zapošljavanje. U okviru projekta predviđeno je da se formira Info eko centar u postojećoj Službi za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, kako bi se uspostavio bolji kontak sa građanima. Utorkom i četvrtkom bi predstavnici Udruženja TERRA’S dežurali pored eko-telefona, dočekivali i razgovarali sa građanima koji imaju predloge, kritike ili sugestije u cilju unapređenja životne sredine. Zeleno sanduče za pisane forme će biti instalirano u prizemlju Gradske kuće, a moćiće se javljati i elektronskom poštom.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: