Rešenje za uštedu energije do 40 odsto

Ekonomski fakultet iz Subotice i preduzeće Iskra sistemi iz Slovenije razvili su rešenje kojim se može ostvariti ušteda u potrošnji energije i do 40 odsto.

 

Potrebna infrastruktura i softverska rešenja, koji su danas predstavljeni na subotičkom Ekonomskom fakultetu, nastali su zajedničkom realizacijom projekta “Monitoring energetske efikasnosti u objektima krajnjih korisnika u realnom vremenu – Energymon”.

 

Projektom je razvijen sistem za praćenje potrošnje energije, kao i pokazivači efikasnosti, što je alat za identifikovanjemogućnosti za potencijalne uštede, objasnio je savetnik za informaciona rešenja energetske efikasnosti iz Iskra sistema Aleš Poliš.

 

“Korišćenjem tih alata na testiranim zgradama u Sloveniji i u Srbiji je ostvarena puno veća efikasnost u pogledu potrošnje energenata. U pojedini slučajevima potencijalne uštede kreću se i do 40 odsto na godišnjem nivou” – rekao je Poliš.

 

Profesor na Ekonomskom fakultetu iz Subotice, Saša Bošnjak, naveo je da su pomenuti alati testirani, između ostalog, i na zgradi tog fakulteta u toku dve godine, gde je merena potrošnja toplotne i električne energije, kao i utrošak vode.

 

Na osnovu dobijenih rezultata sagledane su mogućnosti štednje energije i, kako je rekao, zamenom prozora na slušaonicama je u ovoj grejnoj sezoni ostvarena ušteda u potrošnji energije za zagrevanje od 10 do 15 odsto u odnosu na ranije godine.

 

Postoji mogućnost da projekat, koji je sufinansirala Evropska unija, a podržali slovenačko i srpsko ministarstvo za prosvetu i nauku, preraste u “proizvod” koji bi na tržištu Srbije u ime Iskra sistema zastupao Ekonomski fakultet iz Subotice.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Don Kihot kaže:

  Popili ste svu pamet ovog sveta.Pa i vrapci znaju ako se zamene prozori postavi izolacija na zgrade da ce biti ustede u grejanju ako se postave senzori u hodnicima stepenista i pale se samo spratovi gde nekog ima a nesvi da ce biti usteba el energije.Slavine koje nedozvoljavaju pritisak veci od jednog bara (sa ograničenim protokom) biće ušteda vode.ALI GDE SU PARE.

 2. Loš Đak kaže:

  Našli su toplu vodu. Pogledajte malo nazad u istoriju gradnje pa ćete videti vekovno iskustvo ljudi koje samo treba razumeti i primeniti:

  1. Zidovi su debeli, izgrađeni od nabijanice
  2. Krov prekriven debelim slojem trske
  3. Prozori su mali

  Šte se može zaključiti?

  1 Popravite izolaciju na zidovima. Verovatno će određena debljina stiropora učiniti svoje. Koliko, ne znam. Zavisi od konkretne situacije. Nađite nekoga ko nije bežao sa časova kao ja, pa će vam izračunati.
  2. Topao vazduh je lakši, dokaz su baloni punjeni toplim vazduhom. Znači, gubici bi mogli da se spreče popravljanjem izolacije na plafonu/tavanu. Za ovo opet potržite savet stručnjaka. Mnogo toga ćete besplatno naći na Internetu.
  3. Prozori su nekada bili mali pošto naši stari nisu znali za dvostruka stakla sa vakuumom. Mi se ne moramo lišavati dnevnog prirodnog svetla. Dovoljno je zameniti stolariju (preporučujem drvo, ne plastiku, pošto je kvalitetna i dugotrajna plastika izuzetno skupa. Ovo što se kod nas nudi ipak nije vrhunskog kvaliteta. Izvitoperi se posle nekoliko godina i onda je ceo trud uzaludan) ili na drugi način obezbediti dobro zaptivanje i rezultati će biti vidljivi. Ukoliko imate mogućnosti, obavezno postavite roletne. Dobre su i leti i zimi. Iznenađujuće je koliko obična zavesa doprinosi očuvanju energije.

  Eto, ovo je rezultat posmatranja, bez ikakve naučne podloge. Problem je već izneo Don Kihot. Država je svojevremeno obećavala povoljne kredite radi povećanja energetske efikasnosti porodičnih kuća ali je (po našem starom običaju) sve ostalo u domenu fikcije.

OSTAVITE KOMENTAR