Restauiran toranj pravoslavog hrama

U pravoslavnom hramu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u centru grada, završena je restauracija tornja. Nakon popravke drvene kontrukcije, toranj je obložen bakrenim limom nakon čega je usledilo postavljanje krsta i restauracija fasade, koja nije zadržala do sada prepoznatljivu i pomalo specifičnu plavkast nijansu.

Slika

Slika

Ovaj pravoslavni hram je sagrađen 1723. godine i jedan je od najstarijih objekata u gradu, međutim, sam toranj objekta izgrađen je za vreme druge velike rekonstrukcije 1910. godine kada je hram dobio i novi ikonostas a stari je premešten u hram u Aleksandrovu.

Kao i mnoge druge građevine, i pravoslavni hram proživljavala burna vremena tokom svog veka. Na svu sreću obejkat je sačuvan, ali na žalost, objekti oko njega nisu. Još je Ferenc Rajhl, projektovao obejkat Srpske čitaonice koja se nalazila na uglu Pančevačke i Partizanske ulice i koja je tokom savezničkog bombardovanja 18. septembra 1944. godine srušena.

Objekat je imao fasadu od cigle u stilu secesije i nadovezivao se na postojeći Parohijski dom u Pančevačkoj ulici koji je u to vreme predstavljao školu. Na njegovom mestu se danas nalazi prazan plac koji je od tada služio u mnoge svrhe, a između ostalog i kao auto-plac.

Slika
Parohijski dom početkom ove godine

Obnovu fasade je finansirao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, a očekuje se da će se sa obnova crkve nastaviti i naredne godine kada će biti i popravljen krov koji prokišnjava. Planira se restauracija fasade čitavog hrama.KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Naknadno i slika placa na kom se nalazila Srpska citaonica.

    Slika

OSTAVITE KOMENTAR

+ 29 = 38

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: