Restauracija pred posetiocima Muzeja

U Gradskom muzeju u Subotici u toku je restauracija slike “Čudotvorno umnožavanje kruha”, dela baroknog slikara Paulusa Antonijusa Sensera iz 1747. godine, novootkrivene iz opusa zaboravljenog umetnika.

Za ovo njegovo kapitalno delo, dugačko šest, a visoko tri metra znalo se da postoji, ali ne i gde se nalazi. Jedini trag bila je crno-bela razglednica iz međuratnog perioda, ali po njoj se teško moglo naslutiti o kakvoj slici je reč.

Dok traju pripreme za izložbu na kojoj će u aprilu biti predstavljena Senserova dela, od otvaranja postavke restauracija će biti rađena uživo pred posetiocima muzeja, a sliku obnavlja dr Žužana Pap Korhec, restaurator i savetnik subotičkog muzeja. Iako je za ovakvu retkost potrebno najmanje godinu dana rada, restauratorka je prihvatila izazov da je vrati u prvobitno stanje za osam-devet meseci.

FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

 

– Slika je u Suboticu stigla u novembru 2019. sa tavana Pečujske biskupije, pre toga je bila u zgradi Seminara, školi za sveštenike, u blagovaonici. Kada je zgrada oduzeta od crkve, slika je urolana, ali nisam saznala ko je bio kolega koji je zaštitio. To se desilo oko 1950. godine. Nalepili su japan papir na slikanu stranu i to je spasilo, inače bi otpala pošto je na tavanu ili jako toplo ili hladno. Izložba u Subotici će trajati do jula, a kasnije se seli u Pečuj – kaže Žužana Pap Korhec.

Sliku je već restaurirao jedan pečujski slikar 1900. Na delovima gde su bila oštećenja napravio je “zakrpe” sa prednje strane, ali prema rečima Korhecove, nije je skidao, već je na licu mesta preslikavanjem obnovio. Da bi se došlo do originala i sada se preslikavaju preslike gde su oštećenja.

– Recimo, postoji rupa, a sa prednje strane zakrpa na kojoj je preslikan detalj. Dok to skidam našla sam i škrabotine đaka, deca su pisala po njoj. Planiram da do aprila sliku dovedem do stanja da je možemo izložiti i onda ću posao nastaviti uživo – kaže restauratorka.

Za Sensera, priča, se ipak dosta znalo i ranije. Poznat je i u Bačkoj i njegove slike nalaze se u Baču kod Franjevaca.

Nakon izložbe u Pečuju, slika će biti vraćena na originalno mesto, u salu gimnazije u tom gradu.

Rad i znanje Žužane Korhec Pap prepoznale su i njene kolege iz Nacionalnog komiteta ICOM Srbija i u maju prošle godine proglašena je za muzejskog stručnjaka 2018. u našoj zemlji.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: