Rezani duvan: vredi li ga pušiti

„Dvesta dinara je sto grama rezanog duvana, od toliko duvana može da se napravi nekih 40 cigareta. Može i više, sve zavisi kakav je duvan“ – reči su prodavca sa jedne subotičke  pijace.

Upravo iz toga razloga mnogi Subotičani među sobom „šuškaju“  da sa rezanim duvanom povremeno nešto nije u redu.

„Ukoliko ga kupim kod N.N. koja prodaje duvan od kuće, tada ne kašljem , međutim  ukoliko ga kupim na drugim mestima dešava se da ne mogu da zaustavim kašalj niti da sav duvan koji sam kupila i pomotam i potrošim“ – priča naša sugrađanka koja, razumljivo, želi da ostane anonimna.

duvan

Drugi slučaj je ispričao jedan naš šezdesetogodišnji sugrađanin,  pušač, od skora penzioner.

„Pušim od svoje četrnaeste, pušio sam i „Vek“ i „Vikend“ i „Karpate“ i još  mnoge cigarete. Od kada je pre par godina cena cigareta skočila dostižući EU cene za sobom ostavljajući stend-baj na platama i penzijama, odlučio sam se za duvan i za motalicu. Duvana ima svakojakog, sve zavisi gde kupim jer desi se da moj prodavac nema robu te sam primoran da kupim kod drugoga. Mada i kod moga prodavca ima svakojakih pojava. te Znalo se desiti da sam za dve i dvesta dobio kilogram nikada žućeg duvana pretstavljenog kao orijentalni, međutim, nisam mogao da povučem ni dim a da mi suze ne krenu i da me ne spopadne kašalj“

Svedočenja pasioniranih pušača ima raznih, od toga da za 1800 dinara po kilogramu puše čist i dobar duvan, do toga da za dve i po hiljade dinara kupe duvan koji se izmrvi za dan – dva. Neki govore da se u duvan stavlja suvo seno da bi se dobilo na kilaži.

Sve u svemu, u razgovoru sa onima koji su i dalje tvrdokorni pušači, da se izvesti zaključak da duvan od svoga odredišta  pa do Subotice prođe mnoge ruke, pretovare i ko zna šta još, i sasvim je logično da neko negde nešto doda da bi zavrnuo tamo nekoga –dok na kraju zavrnuti budu oni na kraju lanca. To su pušači koji zarad uštede često prođu skuplje u materijalnom smislu dok neki za loše zdravlje kašalj i gušenje krive duvan.KOMENTARI

 1. pista kaže:

  Dobar je taj rezani…. ja kupio pre dve nedelje od tada se stalno smejem… narocito kad vidim i cujem predsednika, premijera, ministre etc…

 2. Izdajnik kaže:

  dobro je dok je slama.

  seno, slama,
  seno, slama,
  zob zob zob

 3. stormwatch kaže:

  „Ukoliko ga kupim kod N.N. koja prodaje duvan od kuće, tada ne kašljem , međutim ukoliko ga kupim na drugim mestima dešava se da ne mogu da zaustavim kašalj niti da sav duvan koji sam kupila i pomotam i potrošim“

  Hahahahahahahaha,ahahahahaa joj koji dobar stos. A od kog se to duvana ne kaslje i ne razboleva covek? Hhahahahaha, ludog li grada.

  Ja bi zabranio svim roditeljima bilo kakvu kupovinu i koriscenje cigareta pred decom, zato pola nas ima astmu – zbog vase govnjive ljubavi prema cigaretama!!!!
  Za prevenciju bolesti disajnih organa nista nije bilo bolje od 75-ice….ko je razumeo razumeo.

 4. Pajo kaže:

  Pa sadite sami duvan i necete kasljati!

 5. u inat svima kaže:

  ..stormika…. pa znas da si skoro u pravu ..Samo mislim da duvan u cigaretama treba Totalno zabraniti…!! I dao sam ti plusikuuuuuu!!!

 6. Vlada kaže:

  Aman ljudi, digitalizujte se! Zdravije je od jabuke! A da vam kazem kako je nastala elektricna cigareta… videla Bogica kakvi su sve problemi i da je vrag odn’o salu sa duvanom i cigaretama pa sisla na zemlju i izmislila e-cigaretu. Pa vi vidite sad.

 7. Afet kaže:

  Sto se nepogusite svi pusaci vec jednom

 8. Nana kaže:

  Pa i moj deda pusil duvan i ziveo 100 g. Sad cigarete 250 d teba dati celo bogastvo ko pusi. Nista ne fali duvanu.

 9. Dimi kaže:

  90-100 cigara ispadne od 100g

 10. Dr. Jovovic Drago kaže:

  Prirodni duvan je ekstra a pljuje se po novinama i medijima jer kompanije duvanske gube pare a i drzava nemoze da ubira akcize

 11. Dr. Jovovic Drago kaže:

  Inace ja sam pusac od 14-te godine a zadnjih 10-tak pusim rezani dauvan sa pijace i dosta se bolje osecam i nema kaslja.

 12. Bobi kaže:

  Pomesajte pijacni i macbaren danski sa aromom, vrh stvar

 13. nenad handzo kaže:

  Pusim cigare iz zadovoljstva. I,smatram da je to stvar uzivanja.

 14. nenad handzo kaže:

  Pusim iz zadovoljstva . Mislim da stvar uzivanja u duhanu.

 15. Cohiba Club kaže:

  @ nenad handzo

  Ti pre nego sto zapalis trebao prvo da naucis razliku izmedju cigara i cigareta. Zatim ne bi skodilo ni znati sta je CO2 i kakve su posledice po organizam od sagorevanja duvana i papira u koji je duvan umotan. Uz sve to dolazi do inhaliranja nikotina koji je visoko toksican, suzava krvne sudove i stvara pogodan teren za srcani i mozdani udar. Uzrokovanje kancerogenih oboljenja su prica za sebe. Inhaliranje nikotina stvara fizicku i psihicku zavisnost i svaki puta kada se ta zavisnost zadovolji nastaje “uzivanje u duhanu” dakle prvo sam sebe napravis ovisnikom i potom zadovoljavas svoju zavisnost i uzivas. Nazdravlje!

 16. Bojan kaže:

  Problem je u 99% slucajeva da taj duvan nije fermentisan uopste nego osusen i samo isecen da sto pre bude spickano za prodaju. Zbog toga se oseti na kukuruzovinu ili slamu i ne oslobodi se amonijak.

OSTAVITE KOMENTAR