Rezultati akcije Dan bez automobila

Najzagađeniji vazduh u Subotici udišu stanovnici ulica u okolini Vatrogasaca i gradske Bolnice, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje. Izmeštanje teškog saobraćaja, smanjivanje gustine ukupnog saobraćaja, stvaranje pešačkih i biciklističkih zona, neke su od mera koje bi trebalo preduzeti radi poboljšanja kvaliteta vazduha, ali i smanjenja nivoa buke. Prema rezultatima Zavoda za javno zdravlje nivo buke u vreme akcije “Dan bez automobila” koja je realizovana 22.septembra je smanjen, a i kvalitet vazduha u tom periodu je poboljšan. Subotica je deseti put učestvovala u akciji i kao ranijih godina pokazalo se da je u tom periodu vazduh manje zagađen, jer su pojedine ulice u gradu bile zatvorene.

Slika

– Akcija “dan bez automobila” koja se obeležava 22.septembra imala je za cilj da građane privoli da se koriste prevoznim sredstvima koja mnogo ne zagađuju okolinu. Zbog toga je tri dana meren kvalitet vazduha i nivo buke u gradu u ulicama koje su bile zatvorene. Nivo čađi, sumpir-dioksida i azotnih-oksida je u tim danima bio ispod graničnih vrednosti. Cilj nam je da se građani ekološki osveste i koriste više prevozna sredstava koja ne zagađuju okolinu. Nekada smo imali i merno mesto kod hotela "Patria", ali tamo je izgrađena stanica za merenje kvaliteta vazduha od strane pokrajine koja nikada nije ni puštena u rad, tako daćemo naredne godine ponovo na to mesto vratiti mernu stanicu – kaže članica GV za ekologiju i komunalije, Suzana Dulić.
Nivo buke je meren 21.,22., i 23. septembra u toku dana i noći. Tokom dana izmeren je nivo buke od 62 sa automobilima i 57 bez automobila decibela, a dozvoljeno je 65. Tokom noći izmereni nivo buke se kretao između 59 sa automobilima i 49 bez automobila decibela, a dozvoljeno je 55. Fond za životnu sredinu je obezbedio 43.000 dinara za kupovinu električnog bicikla, koji će koristiti kuriri u gradskoj kući.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 83 = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: