Ribokradice postavljaju mreže u Palićkom jezeru

Tokom protekle nedelje, čuvari zaštićenog područja i ribočuvar u Javnom preduzeću ,,Palić-Ludaš“ su uz pomoć lokalnog stanovništva i ribolovaca došli do informacije da su ilegalno postavljene ribarske mreže u IV sektoru Palićkog jezera. Čuvarska služba je izašla na teren i pronašla ukupno 800 m mreže.

U mrežama je pronađeno približno 300 kg smuđa, od kojih je velika količina bila uginula, a žive jedinke je čuvarska služba odmah vratila u jezero. Pored ribe, u mrežema su pronađene strogo zaštićene barske kornjače (Emys orbicularis), od kojih je par jedinki stradalo. Na ovaj način ribokradice nanose veliku štetu fauni Palićkog jezera, a samim tim što je fokus na smuđu, koji u lancu ishrane jezera predstavlja grabljivicu, usporavaju prirodno poboljšavanje kvaliteta vode jezera. Javno preduzeće ,,Palić-Ludaš“ se bori svim kapacitetima protiv ovakvih ilegalnih radnji, a u saopštenju za javnost ovo preduzeće se zahvaljuje lokalnom stanovništvu na pomoći i saradnji  i apeluje na građane, ukoliko imaju bilo kakve informacije o ilegalnim aktivnostima, da ih prijave preduzeću, jer su takve informacije značajne u borbi protiv ilegalnih ativnosti i u zaštiti prirode.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Samo idioti kradu nejestivu ribu iz zagadjene vode. Pre ce biti da je ovo obican agitprop. Zato ovaj komentar nece biti objavljen. Grohot, kojim se smejem, sve je veci.

 2. Brane kaže:

  E sad, da je brige za zdravlje građana, treba izvršiti inspekciju restorana koji u ponudi imaju ove vrste ribe.
  Voda u jezeru nije za kupanje, pa onda ni riba nije za jelo, a ribokradice su je nekome prodavale.
  Naravno neće biti nikom ništa…

 3. Sofronije kaže:

  Mnogo pokradenih riba iz Palića, Ludoša i Kireša je završilo u “slavnim” okolnim privatnim ribnjacima… zna se ko godinama krade ribu i ko je prodaje ! Ma zna se sve, samo neće da kvare biznis ! I za ovo mora da su zdravo besni što im neko pljunuo u čorbu !

 4. Trovach kaže:

  @Istina…Ne kradu oni ribu za svoje potrebe, nego da je prodaju lakovernoj sirotinji. Samo nek’ je jeftino, pa makar…

 5. zozon kaže:

  @Istina
  Zar misliš da oni jedu tu ribu. Oni je prodaju nama.

 6. Meritor kaže:

  Izbeglice i dotepenci ne jedu tu ribu,njima su europjani sagradili tržne centre poput Kauflanda ,Lidla i sličnih.Tamo opet prodaju često njihove ‘robne rezerve’-pa ti vidi gde je tu razlika…?

 7. Istina... kaže:

  Džaba pisanje, ništa ne shvatate. Od drveta ne vidite celu šumu.

 8. ffilozoff kaže:

  Pa u SUBOTICI se ne jede riba…

 9. Trovach kaže:

  Moram da razjasnim. Ne zelim pecati na palickom jezeru jer ne zelim svojoj porodici i prijateljima takvo nesto servirati na stol. Postoji nekoliko cistijih voda u okolini Subotice, ali nista nije savrseno. Akumulacija Misicevo je relativno cista, nema kanalizacije da se u nju uliva, ali su okolo njive sa kojih se spiraju vestacka djubriva i pesticidi. U kojoj meri, to bi vec trebalo proveriti. Zato je najbezbednija riba iz ribnjaka jer njihovi vlasnici nisu blesavi da ih zagadjuju. Niko ne daje arsen i strihnin svojim domacim zivotinjama.

 10. Trovach kaže:

  @ffilozoff…Nazalost, to je dosta tacno. U celoj Srbiji se riba uglavnom jede za posne slave. Samo malo truda je potrebno. Ko ima tanjiracu moze okupiti dobre prijatelje, babuska nije skupa, a na tanjiraci uz pivce je fenomenalna. Mi cesto trazimo razloge da se drustvance okupi jer je druga opcija internet i drustvene mreze. Nasi matorci su se mnogo vise druzili.

 11. ludilo kaže:

  Ne razumem, zasto je toliko veliki problem da se camcima svaki dan prodje po Palicu i da se uoce te mreze? Zar je potrebna dojava da bi se uocile te mreze? Pa nije ovo Ohridsko jezero ili Dunav…ovo je obicno malo jezero. Dajte se uozbiljite, sta rade ti cuvari i zasta su placeni? Sve se to i radi u dogovoru sa cuvarima ali ovaj put nisu smeli da ignorisu dojavu za mreze pa su reagovali.

 12. Ne prljaj nemas izgivor kaže:

  Mreza da kradi riba ha ha ha ….verovatno U Tom mrezama postavljalju ribe Da proverava Dali prezivi tih okosistemski smudja…a rezultat jé kratko vreme providjeno

 13. Meritor kaže:

  @ Trovach…ne počinje konzumiranje ribe sa srpskim slavama. Naime u Vojvodini i Bačkoj postoji tradicionalni austrougarski jelovnik koju su naši preci doneli u ove krajeve . U tom jelovniku postoji celo poglavje o načinu spremanja i konzumiranju riba. Područje je bila bogata vrlo kvalitetnom ribom raznih vrsta ,zahvaljuljući brojnim prirodnim vodotocima ,slatkovodnim jezerima ,rekama itd. Dakako riba je bila na trpezi ‘svakog’ dana ako se tako odlučilo…

 14. Trovach kaže:

  @Meritor…Naravno, ali smo po potrosnji ribe na dnu. Cak i ja koji pecam jedem mnogo manje ribe od evropskog proseka.

 15. Bajzo kaže:

  Treba sve pokrasti ! Svaka cast na komentarima

OSTAVITE KOMENTAR