Ristić: Bili smo evropski pozorišni centar

Iako ga nema na javnoj sceni, rediteljska zvezda jugoslovenske i srpske pozorišne scene Ljubiša Ristić vredno radi u svom KPGT.

 

ljubisa-ristic

Zašto Srbija nije spremna za jedno mesto kao što je KPGT?

 

– KPGT je posebna priča jer smo mi već 35 godina posebna grupa, izdvojena od institucionalnih pozorišta. Tokom tih godina nikad nismo primali nikakve dotacije od države, a desetak godina smo radili u saradnji s pozorištem iz Subotice. Tih godina bilo smo ne samo jugoslovenski nego i evropski pozorišni centar. U međuvremenu naša zemlja je nestala i naša borba za očuvanje jedinstvenog kulturnog prostora doživela je poraz. Ostali smo u Beoradu okruženi s mnogo neprijateljstva i odbacivanja zbog koncepta koji smo zastupali. Ratovi su prošli. Ljudi su videli da smo svi izgubili. Sad se ponovo obnavlja ideja zajedništva. To se samo drugačije zove – saradnja u regionu. Neobično mi je da u celoj priči nema mesta za nas koji smo osnivali KPGT, koji smo ih sve naučili da rade zajedno.

 

Da li ste jugonostalgičar?

 

– Nisam. Ja sam Jugosloven. Dopalo se to nekom ili ne.

 

Šerbedžija je i dalje vaš omiljeni glumac?

 

– Rade je jedan od retkih glumaca koji mi je ostao prijatelj čitavog života. Nekad smo se slagali više nego danas, ali to nema nikakvog značaja privatno.KOMENTARI

 1. Nataly kaže:

  Bili smo evropski pozorišni centar?? Možda smo to trebali biti. Gledala sam njegove predstave koje su stvarno bile nezaboravne, pogotovo ona kada smo pokisli na obali Ludoškog jezera, ali Ljubišu Ristića više pamtim kao nekog ko je prvi počeo s rušenjem subotičkog pozorišta. 

 2. Stipane,siti se... kaže:

  …A BAC RISTICU,STA JE BILO SA LUSTEROM IZ POZORISNE SALE !?

  OVI<STO SU ISTINSKI<RUSILI ZDANJE POZORISTA<NISU GA<NASLI ???

 3. Stipane,siti se... kaže:

  …UZ PUT,KAD STIPAN POLAGACKO RAZMISLJA (stisle godine)….

  Lako bilo imati takav EVROPSKI KGPT_-CENTAR,BEZ IJEDNOG DRZAVNOG DINARA!!!

  HALO,PA IZ CIJEG NOVCA STE SE "BASKARILI"?KOLIKO LITARA STE LJUTOVACKIH

  POPILI I NA CIJI TERET RUCKALI….??? O HONORARIMA I ZURKAMA,NECEMO

  DIVANITI…SUBOTICO,ZAR SI I DALJE SLIPA !!!

 4. Anonimni kaže:

  Brate LJubo, trebo si ti malo juznije da ostvaris tvoje snove ne tu da kvaris i ono malo sto je ostalo…

 5. Budimo realni kaže:

  "Bili smo jugoslovenski i evropski pozorišni centar" – to je on utripovao dok su ljuštili ljutovačku rakiju i po gradu i pozorištu pravili budalaštine sa pijanim Radetom Šerbedžijom, koještarije koje su nazivali pompezno "pozorišne predstave". Najlakše je zaseniti prostotu – svi nešto kao: aaaaaaaaa, kako režira! (videti Berčeka u onom filmu kada gleda film Ejzenštajna u kinoteci!) Gledao sam predstavu u šatri pored sinagoge na minus ne znam koliko i baš mi je bilo lepo, smrz`o sam se k`o….da ne lanem. Lepe uspomene, kiša, komarci, hladnoća, prljavština, pišanje glumaca na sceni u sinagogi, one u publici što su "glumci" tukli kundacima kada su hteli da napuste "predstavu" – sačuvaj nas Bože više Ristića i njegovog "pozorišta". Rasturio Pozorište, odoše stolice, ode luster…Uz to i pogibe čovek, radnik Elektrovojvodine, kada im je u vili na Kelebiji gde su orgijali nameštao struju valjda da imaju veći napon, pa se to zataškalo i nikom ništa. 

 6. Dorfer kaže:

  A terevenke i orgije u vili zlatara Burkovskog,oduzeto od strane Subotičkih komunista? Prepodne se pilo ljutovačka rakija "meduprudukta",a poslepodne umesto vode šampanjac.Dobro su ovi "jugosloveni" :ljubiša i Šerbeđija sa svojim pajdašima iz komiteta živeli na teret naroda ,pa i danas žale za tim kako oni kažu dobrim vremenima,još bi se ponovo i povezivali kako oni kažu u "regiji" da još nešto iskamče za stare dane ,ali srečom njihove zamišljene regije su samostalne države pa moraju se zadovoljiti sa domicilnom mestu boravka.

 7. Neša kaže:

  "Dok vam je ćopavi Zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu da se smješkate jedni drugima. A onda je došlo vrijeme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili, nego ste se 50 godina izdrkavali ovdje, 50 godina karali najbolje pičke, vozali najbolja auta, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem. E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu generaciju"

  "Lepa sela lepo gore"

 8. Jexon kaže:

  komentari a i rečnik, su vam jadni i isprazni i plitki i očigledno puni ljubomore, zavisti, i zajedljivosti, površnosti .

  Ristić se uselio u već uveliko razrušeno pozorište ali oni koji u njega nisu išli to nisu mogli znati.Prestave koje su rađene bile su zaista avangardne pogotovu,za vrem u kome su rađene, gostovanje su bila svetska a privatni život glumaca njihova stvar….osim u malograđanskoj sredini. i da nedužim neistina je da nisu imali pomoć od države i zapravo je to i bila najveća Ristićeva greška, spajanje sa politikom i političarima na vlasti. To ga je koštalo renomea 68maša, i tu gršku danas debelo plaća, zasluženo.

 9. Peter Sever kaže:

  Tačno je što kaže Jexon, Pozorište više nije moglo da se koristi kada je Ristić došao i zato se igralo u Sinagogi i drugde. 

  To je bio vreme kada je ukinut Dom omladine i Dom kulture i stvaranje novog pozorišta je bilo nešto veliko, što do tada nije viđeno. U celom gradu se osetio jedan kosmopolitski duh. Neke predstave su bile sjajne, neke možda ne, puno mladih je uključeno i živelo sa pozorištem. Organizovani su koncerti najboljih grupa i nekih iz inostranstva koje smo mogli sanjati do tad.

  Onaj ko to nije osetio zato što je bio i ostao na periferiji, sada uglavnom ponavlja tu matricu, kako je Ristić "uništio" pozorište. Istina je da se publika vremenom uželela i klasičnog pozorišta ali najviše kritike za to vreme imaju oni koji niti su išli niti ih zanima ova institucija.

 10. Aleksa kaže:

  Vikendica u Kelebijskoj šumi nije oduzeta od zlatara Burkovkog nego od zlatara Šifliša, valjda je to bio jedini slučaj oduzimanja imovine u Subotici po osnovu Zakona o oduzimanju imovine donetog u vreme SFRJ. Ta vikendica je preneta u vlasništvo Peščare, a nekoliko godina je u njoj prebivao Rade Serbedžija.

  A što se tiče velikog lustera iz Narodnog pozorišta, nakon preseljenja Ristića u bivši bioskop Jadran, isti je bio postavljen na plafon sale. Prisetimo se i nakaradnih stubova koji su postavljeni ispred bioskopa koji su trebali dočarati bivše pozorište, a uklonjeni su tek nakon nekoliko intervencija od strane inspekcije.

  Ne bi bilo loše da nam neko objasni gde je luster dospeo nakon još jedne rekonstrukcije sale bivšeg bioskopa.

 11. zorandjala kaže:

  protiv svake revolucije je bio onaj koji nije mogao da ucestvuje.{to me narocito podseca na seksualnu}a i pijanku na kelebiji.

 12. marko kaže:

  naprosto je tesko komentarisati ne pozoriste ne ristica nego primitivizam ovih koji pisu i kritikuju.taj porazeni sljam sa simbolima u i kokardom pokazuje i dokazuje koje su mu ljudske ako ih je ikada imao i karakterne osobine .nadam se da ce njihova era kratko trajati kao sto je to bilo u proslosti.nazalost cine oni i cinice mnogo zlocina jer drugo nista i neznaju.LJUBISA RISTIC je bio i ostao olicenje postenja i hrabrosti.

 13. stormwatch kaže:

  Ljubo, jer se secas kako su ti Suboticani donosili koka kolu u limenci i dvopek dok si osamdesetih godina zhario i palio po grau, i to su cak morali trkom da dolaze i da se postrojavaju!

  Da te podsetim, iskljucivo si to konzumirao tokom “uvezbavanja” “predstava”.

OSTAVITE KOMENTAR