RK Beograd – promašena investicija ?

Većina objekata Robnih kuća „Beograd", za koje je kompanija „Verano motors" 2007. godine platila 360 miliona evra, zvrji prazna ili nije ni otvorena.

Suvlasnik poznate beogradske agencije za nekretnine „Cvetković-Roškov", Miroslav Cvetković, smatra da će RK „Beograd" teško da popune svoje objekte.
– Najveći problem Robnih kuća „Beograd", koje treba da privuku velike brendove da zakupljuju njihov prostor, jeste kriza, koja kod nas još traje. Najveći problem je smanjena kupovna moć građana – objašnjava Cvetković.

Ekonomista Goran Nikolić ocenjuje da je „Verano motors" kupio RK „Beograd" verovatno očekujući da ta investicija napravi mnogo bolje rezultate, ali da je kupovina realizovana u pogrešnom momentu.
– Malo posle te kupovine počela je svetska ekonomska kriza. S obzirom na to da se njihov koncept svodi na iznajmljivanje prostora renomiranim brendovima, najviše su oštećeni smanjenjem cena poslovnog prostora. Uzimajući sve to u obzir, ne verujem da će se situacija Robnih kuća „Beograd" uskoro popraviti. A da pokušaju da taj prostor preusmere za neke druge namene, to je veoma teško izvesti – objašnjava Nikolić.

Koncept RK „Beograd" napravljen je po ugledu na robne kuće kakve postoje širom sveta, a osnova im je iznajmljivanje prostora drugim trgovačkim firmama. Taj koncept najrasprostranjeniji je u SAD.
Pored RK Beograd, u Subotici je raskrčen plac za šoping mol na Palićkom putu i tržni centar u Vuka Karadžića. Tome treba dodati prazne spratove Gallerije i sve nove poslovne prostore ispod novoizgrađenih stambenih zgrada. Nisu ostvarene ni ambicije svih lanaca supermarketa, koji su sebe videli u ovom gradu. Nasuprot tome, svaki treći stari poslovni prostor je zatvoren.

Budući izgleda RK Beograd
Slika

Otvaranje 1987. godine
SlikaKOMENTARI

 1. Filip kaže:

  Pa i RK Centar je promasena investicija. Kad nema para sve su investicije promasene.

 2. Gost kaže:

  Prazan je ceo Korzo. Opusteo, umrtvio, kao da je negde na periferiji u koju ne svraca niko sem onog ko mora. Robna kuca je samo slika i prilika ovog drustva.

 3. Korisnik kaže:

  Dobro došli u kapitalizam… centar grada drže banke, one jedine imaju pare (naše, naravno…). Mislim da nikad više nećemo imati ono Korzo na koje smo nekad navikli.. nažalost…

 4. djomla kaže:

  Nije bas tako, grad moze da donese razne vrste uredbi kojima ce urediti razne stvari u gradu. Primera radi, Novi Sad je pre par godina doneo uredbu kojom je sve kokakoline i jelenove suncobrane zamenio cisto belim. Svi kafici u centru su morali da imaju cisto bele suncobrane. Isto tako, se moze doneti uredba kojom se definise nacin reklamiranja u strogom centru grada, ili uredba o zabrani postojanja banaka u odredjenim ulicama, tipa Korzo, "Trg Sobode" i "Trg Republike". E sad…

 5. Gost kaže:

  Sve lokale poseduju odredjeni ljudi kojima je u cilju da ih unovce sto vise, a posto su banke najbolje musterije, tu se prica zavrsava. Vucinic ne sme da pomisle na tako neku uredbu, jer ce tog trenutka biti smenjen. Nam treba Palma.

 6. Bojović M.M.Kraljevo kaže:

  Ovako kako je sada urađeno sa Robnim kućama "Beograd" je promašena investicija. Robne kuće "Beograd" su bile nešto najlepše i najbolje što je imala Srbija. – Može opet da bude NAJBOLJA kompanija nije kriva svetska kriza za njenu propast već: nestručnost, pokvarenost, samovolja, grabljivost, nepostojanje zakona, monopolizam – treba odrediti šta je nacionalni interes Srbije a ne kukati na svetsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 56

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: