Roba traje samo do isteka garancije

Pojedini uređaji, kao što su TV prijemnici, kvare se posle dve do tri godine bez mogućnosti zamene delova ili popravke, što ne treba da čudi, jer je njihov rok upotrebe unapred isplaniran.

 

– Rok trajanja pojedinih električnih uređaja je programiran kako bi se podstakla prodaja novih – ističu u Evropskom udruženju potrošača. – Jedna od najčešćih strategija kojoj pribegavaju proizvođači jeste isprogamiran funkcionalni kvar, koji dovodi do prestanka rada uređaja u celini zbog kvara na samo jednom delu uređaja. Pojedine veš mašine su programirane da obave samo 2.000 do 2.500 pranja, a televizori da rade do 20.000 sati – navodi se u izveštaju.

Goran Kovačević, generalni direktor “Gomeksa”, kaže da proizvođači planski prave proizvode da imaju vek dok traje garancija. Elektronska roba se uglavnom i ne popravlja već se zamenjuje. Kovačević dodaje da je to rezultat potrošačkog društva gde i nije poželjno da nešto traje, jer se onda ne može prodavati “novi” model.

 

– Trgovci bi radije prodavali kvalitetniju robu, jer onda imaju manje problema i zadovoljnog kupca, ali realnost je da velika većina kupaca ipak preferira nižu cenu i onda smo u začaranom krugu – ističe Kovačević.

 

– Kvalitetna roba ima svog kupca, ali ih je malo, pa to dovodi do više cene proizvoda. Viša cena proizvoda obara prodaju i kvalitetni proizvodi gube mesto na polici.

 

Kupcima u Srbiji, pored reklamacija, najveće probleme stvara i neispravnost mobilnih telefona dobijenih u paketima usluga, kao i visoki računi usluga i nemogućnost raskida ugovora. Razlozi za obraćanje potrošača za pomoć. Sve više se događa da trgovci odbijaju da neispravan aparat predaju servisu na popravku i da posle završene popravke pozovu potrošača da ga preuzme.

 

– I dalje je veliki broj žalbi na slab kvalitet obuće i probleme u postupku rešavanja reklamacija – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

 

– Ukazuju na već tipizirane odgovore akreditovanih laboratorija za obuću. Najčešće tvrde da je do oštećenja došlo zbog nepravilnog nošenja ili održavanja obuće.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Cista laz, sve sto se kupi u Srbiji ode daleko pre garantnog roka.

 2. Anonimni kaže:

  “siroma dvaput plaća”

  vox,beko, najjeftiniji crkava po isteku garancije

  gorenje samsung lg par godina duze, ali je naravno i skuplji,

  a jake marke poput sony-a ne crkava ali nam nije pristupacan, ili eventualno neki slabiji modeli… a nema ih na policama jer nemaju prodju-citaj nemamo para.

  koliko para toliko muzike.

  tako je bilo i bice

   

 3. Mister No kaže:

  Kupio sam pre par godina dvd player Gorenje.Garancija na njega je bila dve godine.Ne mogu reći u minut ali par dana po isteku garancije je prestao sa radom.

OSTAVITE KOMENTAR