Robija na salašu

Oko 80 hektara pod suncokretom i kukuruzom, obori sa 180 svinja i stotinak ovaca, povrtnjak pun zasada krompira, paprike i luka, bogato seosko gazdinstvo u plodnoj bačkoj ravnici, na samoj obali Palićkog jezera, ne bi bilo neobično, da njegov domaćin nije Okružni zatvor u Subotici, a njegovi ukućani desetak osuđenika.

 

Kao i mnogo drugih poljoprivrednika, i „stanovnici“ ekonomije ustaju u cik zore, doručkuju, pa idu da rade, a kako je sezona u punom jeku, posla ima napretek. Posle ručka i popodnevnog odmora nastavljaju sa obavezama. Sve do večere, posle koje, prilično umorni, ubrzo idu na počinak.

 

Sličnost sa zatvorom je samo u jednom – disciplini.

23-zatvorenici rade na ekonomiji zatvora_620x0

Osuđeni za lakša krivična dela, uglavnom za prekršaje manje društvene opasnosti, zatvorenici ne samo što rade na salašu i hrane ceo zatvor, jer svaki gram mesa, salate, krompira za više hiljada obroka mesečno dolazi sa ekonomije, već i prolaze obuku da po izlazu na slobodu mogu da se bave poljoprivredom. Za svoj rad, po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, primaju simboličnu nadoknadu, koju koriste za kupovinu cigareta ili sokova, a mnogi je šalju porodici.

 

S obzirom na to da kod kuće obrađujem stotinu jutara zemlje, rad na salašu mi nimalo ne pada teško, čak naprotiv, prekrati se vreme i boravi na vazduhu – priča jedan od zatvorenika u pauzi hranjenja svinja.

 

23-dusan suvajac upravnik okruznog zatvora u su

Dušan Suvajac / Upravnik okružnog zatvora u Subotici

 

Osuđen je na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja, a sam se javio na izdržavanje kazne. Rad na ekonomiji za njega i mnoge druge zatvorenike velika je privilegija.

 

– Radim na traktoru i moje su obaveze i oko povrtnjaka, ali po potrebi radimo svuda – dodaje kratko i nada se da će do kraja kazne biti na salašu.

 

– Imamo i slobodno vreme koje možemo provesti kako želimo, tu su i telefonske govornice da razgovaramo sa porodicom, dozvoljen nam je izlazak u grad jednom mesečno do osam sati, a i sama atmosfera ovde je uvek dobra.

 

Iako na salašu, koji postoji od 1986, godišnje kaznu izdržava između 150 i 200 osuđenika, vrlo retko se desi da privilegiju zatvora bez rešetaka neko olako prokocka.

e-mail 0505 2014 subotica@novosti.rs

– Nikakvih neprijatnih iskustava do sada nije bilo, a to je dokaz da naš stručni tim dobro vrši procenu ličnosti i odabir zatvorenika za rad na salašu – objašnjava Dušan Suvajac, upravnik Okružnog zatvora u Subotici. – Naša svrha je ne samo da delujemo represivno već i da pomognemo u rehabilitaciji svakog osuđenika. Bilo je slučajeva da se zatvorenici vrate sa ekonomije, ali se onda oni uvode u drugi program u zatvoru, dobijaju drugi tretman.

 

Korist od ekonomije je višestruka, osuđenici se obučavaju za rad, rasterećuje se republički budžet, a sam zatvor ne mora da kupuje hranu za obroke.

 

Ekonomija ima 3,5 hektara svoje zemlje i 78 hektara koje smo dobili na korišćenje od države, a samo prošle godine proizveli smo 15.500 kilograma svinjskog i 1.600 kilograma ovčijeg mesa, uz 20 tona krompira, 2,5 tona luka i paprike, kupusa, šargarepe, paradajza – predočava Suvajac. – Takođe, imali smo deset vagona suncokreta i 26 vagona kukuruza…

 

 

SVE SA TRAKTOROM

 

Ono što je problem jeste to što posedujemo samo jedan mali traktor, te za sve ostale radove moramo da angažujemo druge i to je priličan balast za ekonomiju – kaže Dušan Suvajac, upravnik. – Imamo obećanja da ćemo dobiti neku mehanizaciju, a i gradi se objekat za smeštaj još 40 osuđenika, tako da će ubuduće ekonomija biti još produktivnija.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  A razlike sa stvarnim zivotom seljaka i nema!

 2. Suboticanin kaže:

  ‚Pa zatvorenici bi mnogo toga mogli pomoci prvo sami sebi skracujuci dosadu pa onda drustvu.

  Gledajuci nas stadion Spartaka, mislim na okolinu stadiona, bukvalno je dzungla oko njega puno nekog rastinja samonika, trave neorezanog drveca i sve bi to mogli zatvorenici uz neku manju nadoknadu odraditi, kao i dvoriste, ograda od saobracajne policije koje se ne odrzava od kako je napravljeno preko 30 godina i to predstavlja ruglo kada se tuda prolazi.

  Znam da se nema para ali se ne moze dozvoliti da se tako ne odrzava takvi objekti posto je to neko gradio svojevremeno i nije mi cilj da sad ja tu nekog napadam vec dajem neku ideju kako bi to moglo mnogo lepse izgledati u odnosu na sadasnje stanje.

 3. plamenko kaže:

  evo me uskoro u ispomoc !

OSTAVITE KOMENTAR