Robotičari iz Subotice predstavljaju robota “Spartaka”

Ogranak kompanije Simens u Srbiji pomogao je timu mladih robotičara iz Subotice i omogućio im da otputuju i učestvuju na međunarodnom takmičenju iz domena robotike Eurobot 2014, koje je održano u nemačkom gradu Drezdenu.

robot-industrija-fabrika_660x330

 

Kako je saopšteno iz ove kompanije, nakon što su se kvalifikovali za to takmičenje, a nastup im bio ugrožen zbog nedostatka finansija, Simens je robotičarima finansirao troškove smeštaja i hrane tokom trajanja takmičenja, čime je doprineo da tim Srbije na takmičenje ode u punom sastavu i predstavi se u konkurenciji velikog broja zemalja.

 

 

"Siemens d.o.o. Beograd je kompanija koja se trudi da doprinosi edukaciji i razvoju mladih i uvođenju tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život. Sa tim ciljem sprovodimo brojne programe i sarađujemo sa školama, univerzitetima, edukativni centrima i veoma nam je drago da smo bili u mogućnosti da finansijski podržimo ove mlade i talentovane mladiće – istakla je Jovana Žuržin, rukovodilac korporativnih komunikacija u ovoj kompaniji.

 

Međunarodno takmičenje "Eurobot" svake godine održava se u drugoj zemlji, a namenjeno je pretežno studentima.

 

Na takmičenju mogu da učestvuju najviše po tri ekipe iz svake zemlje, koje prethodno treba da organizuju svoja nacionalna takmičenja. Zadatak ovogodišnjeg takmičenja "Eurobot 2014" je bio da se roboti vrate u prošlost i pomognu pračoveku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

 

Ekipa Spartaka iz Subotice, kojoj je Simens pomogao da ode na takmičenje, u Drezdenu je predstavila svoj robot nazvan Spartak.

 

U jakoj konkurenciji, subotički tim se na takmičenju plasirao u osminu finala čime su pokazali da po znanju i spretnosti ne zaostaju za vršnjacima iz tehnički mnogo razvijenijih zemalja.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR