Rođendan Arhus centra

Povodom rođendana od formiranja Arhus centra u Subotici predstavljen je izveštaj  “Kvalitet životne sredine grada Subotice za 2011. godinu”. Izveštaj sadrži podatke o kvalitetu životne sredine prikazane kroz rezultate merenja parametara buke, vode, vazduha i zemljišta. Prvi put u Subotici može na jednom mestu da se pronađu svi podaci o stanju životne sredine. U izveštaju je konstatovano stanje i nema podataka o kvalitetu za prošlu ili ranije godine. Izveštaj su uradili lokalna samouprava i Zavod za javno zdravlje. U Arhusu su danas objasnili da se očekuje da naredni izveštaj, pošto ova nazivaju nulti, sadrži podatke o stanju životne sredine za Suboticu, bačku Topolu, Mali Iđoš i druge oppštine u okolini.

 

Jedan od najvećih ekoloških problema prošle godine bio je upravljanje otpadom i koncentraciji polena u vazduhu.

 

Regionalni Arhus centar je u Subotici otvoren 4. marta prošle godine. Pored nevladinog sektora skupu su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i načelnica Južno-bačkog okruga Darija Šajin, koja je iznela svoja iskustva u radu tek formiranog Arhus centra u Novom Sadu. Svi su se složili da su građani neiformisani, isključeni iz procena donošenja odluka i da nemaju dovoljno znanja i iskustva u ostvarivanju svojih prava.

 

Arhus centra u Subotici radi svaki radni dan od 10 do 16 časova i građani mogu da dođu da se informišu o svojim pravima ili prijave problem. Postoji i ekološka biblioteka koju mogu da koriste studenti i svi druge.

 

Svako ima pravo na informaciju o stanju životne sredine, da se uključi u proces odlučivanja i pravo na pravnu zaštitu. To su osnovna tri stuba Arhuske konvencije koja treba da se primenjuju. Arhus centri u Srbiji su otvoreni u Kragujevcu, Subotici i Novom Sadu, a u planu je i regionalno povezivanje sa zemljama u okruženju.KOMENTARI

  1. Beli kaže:

    Imate brate ministra za ekologiju. Mogla je ona da objavi zbirne rezultate. Za to vam ne treba ARHUs. Nadam se da neće biti neki ARHUS II koji će objavljivati rezultate za parne dane a ovaj prvi za neparne.

OSTAVITE KOMENTAR