Roditelji dece sa smetnjama u razvoju u Subotici ovih dana negoduju

Nastava na daljinu, na koju su poslati svi đaci sem mlađih osnovaca, zahtevna je za veliki broj učenika svih uzrasta, ali za decu sa smetnjama u razvoju ona je – nemoguća. To tvrdi veliki broj roditelja čija deca pohađaju dve subotičke specijalne škole i traže od nadležnih da im se dozvoli bar praktični deo nastave.

Među njima je i Mirjana Evetović, čija ćerka Dijana (17) ide u prvi razred srednje škole “Žarko Zrenjanin” i uči za cvećara.

– Dijana ne može da prati onlajn nastavu. Sa njima se radi jedan na jedan. Našoj deci sa različitim vidovima smetnji u razvoju teoretska nastava ne znači puno, njima je mnogo vredniji praktičan rad. Svakako ih je po petoro u odeljenju i ne vidimo razlog da se, uz poštovanje epidemioloških mera, nastava ne održava – ističe Mirjana. – Od uvođenja vanrednog stanja deca su bila kod kuće, posle intervencije Zajednice specijalnih škola, dozvoljeno im je da idu u školu, a sada su ponovo vraćeni na onlajn nastavu. To su za njih veliki šokovi jer njima treba vreme da naviknu na jedan vid obaveza i okolinu i taman kada dođe do toga, nastava bude prekinuta. Kako mi njima da objasnimo da je neko odlučio da ne idu u školu.

Dijana uživa da uči za cvećara, obožava da radi sa biljkama, da ih presađuje, pravi bukete… Praksu uglavnom ima u Zoološkom vrtu na Paliću, tri sata, gde rade u prelepim cvetnim lejama.

– Iako je bio minimalni proces rada, bio je u kontinuitetu, i to nam je bilo jako značajno. Sada nam je to ukinuto i roditelji su prepušteni sami sebi da detetu osmisle aktivnosti, da radimo sa njima ono što treba u školi – dodaje Mirjana. – Vreme epidemije je. Svi smo u kući bili bolesni, imali kovid, nisam mogla da ustanem iz kreveta a morala sam da je okupam, animiram, nahranim… Takvih slučajeva je mnogo. U celoj ovoj situaciji niko nijednog trenutka nije pomislio na ovu decu.

APEL MINISTARSTVU PROSVETE

Roditelji apeluju na Ministarstvo prosvete da napravi kompromis i dozvoli deci da idu u školu na praktičnu nastavu.

– Bar da nam dozvole da odemo sa njom na Palić i da tamo radi sa cvećem, a drugi da rade u radionicama, jer ih je svakako malo. Ovoj deci je bukvalno život ugrožen ovakvim načinom života – sleže ramenima majka. – Ove odluke su jače od naših potreba. Zato molimo za kompromis i da im se dozvoli da rade ono što je neophodno za njihov razvoj.


Večernje novostiKOMENTARI

 1. Sofronije kaže:

  To je školovanje kao parkiralište – deca dobijaju pozitivne ocene i završavaju srednju školu, dobiju diplomu a neznaju da čitaju ! Svi imaju pozitivne ocene, neki ni pričati neznaju – ajte molimvas ! Kakva onlajn nastava njima – mada je svejedno, ni u školi nisu za ništa !!!

 2. Bojan kaže:

  @Sofronije kako te nije sramota? Da li znas sta pricas? Izvredjao bih te najstrasnije ali mi onda ne izlazi komentar. Samo kad si ti ZA NESTO!! Zao mi je tvog mozga, jer on definitivno nije za NISTA! Kakav je osecaj kad mrzis i niko te ne voli??

 3. Gligorije kaže:

  Sofronije
  Kompletno nisi normalan.

 4. Mister No kaže:

  @Sofronije Bog nek Ti se smiluje,ne znaš šta pričaš.

 5. Pera kaže:

  @”Sofronije”

  Čemu školovanje zaostalih u razvoju? Indoktrinaciji (programiranju) antisistemom i iskorišćavanju podobnih.

  Čemu školovanje nezaostalih(?) u razvoju? Indoktrinaciji (programiranju) antisistemom i iskorišćavanju podobnih.

  Čemu obračun sa boljima od antisistema? Očuvanju antisistema “Najbolje ikada u istoriji svemira”.

  I ovo ćete cenzurisati, u interesu očuvanja “Najboljeg ikada u istoriji svemira”.

 6. Maja kaže:

  @Sofronije kao majka deteta sa invaliditetom mogu da Vam kažem sram Vas bilo. Ne dao Vam Bog da osetite i doživite prepreke sa kojima se roditelji dece sa invaliditetom susreću. I svaki čovek ima pravo da živi i radi. Stidite se. Dok je takvih kao Vi ova deca,ljudi nažalost,doživljavaju ponižavanje,vređanje,nasilje,bahatost. Umesto što sedite tu i vređate obiđite jednu od dve škole kada su otvorene i upoznajte tu divnu decu i manite se predrasuda. Treba da Vas je sramota reči koje ste napisali.
  A za majku hrabrost,Mirjanu,iz teksta,kapa dole. Žena koja je borac za svoje dete i primer svima da odustajanja nema. Sve se može uz snažnu volju i istrajnost.

 7. Croat kaže:

  sofronije, to je bilo netacno i potpuno bezosecajno!

 8. Marija Ivković kaže:

  Sofronije koja vam diagnoza

 9. Mister No kaže:

  @ Marija Ivković Dijagnoza razmażeni egoista koji lupeta umesto da zahvaljuje Bogu śto może da komentariše na Netu. Ometeni u razvoju nemaju tu privilegiju,možda grešim.

 10. Amneris kaže:

  Samo hrabro Mirjana.Sve majke dece sa problrmos su uz tebe.Srecno nasoj Dijani.

 11. Mirjana Evetovic kaže:

  Gospodine i ili gospodjo Sofronije posto neznam sta ste jel se krijete iza glupog imena . Nemoram ja vas da vredjam jer ste sami sebe opisali kakva ste osoba…nasa deca mnogo veću dušu imaju i verujte snaga majke je mnogo jača od ovakvih komentara. Niste nas povredili želimo Vam svu sreću ovog sveta!

 12. Sofronije kaže:

  Pa dragi komentatori, sve u svemu – ja sam vama svima dao palac gore – ne zato što ste zaslužili , nego zato što cenim vaš stav ! Neka ste svi mene ispljuvali, ali ja sam vam rekao istinu ! Ako duboko zađete u materiju, i vi ćete reći da je to tako kako sam napisao ! Gospođo Mirjana – odgajali ste dete, pa me čudi da neznate ko je Sofronije, nekada su deca pored crtaća odrastala ! Da vas podsetim, evo slike:

 13. Sofronije kaže:

  Slika:

 14. koki kaže:

  Svaka podrska Mariji i njenom detetu.
  A ovih Sofronija, nazalost ima ih jos, nisu vredni komentara (male, nezadovoljne, frustrirane, nebitne uštve sistema).

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 15