Roditeljima bolesne dece status negovatelja

Da bi brinula o šestogodišnjoj ćerki, oboleloj od retkog oblika paralize, Subotičanka M. J. morala je da napusti posao i tako četvoročlanu porodicu ostavi bez jedinog stalnog prihoda.

 

– Nisam imala izbora – priča hrabra majka. – Drugo rešenje bilo je da ćerku dam u neki dom, ali to nisam mogla, želim da sama brinem o njoj, da raste u svojoj porodici. Međutim, sada smo u izuzetno lošoj finansijskoj situaciji jer nemamo pravo na pomoć i tuđu negu.

 

Situacija u kojoj se nalazi ova Subotičanka nije retka. Zbog toga je pokrenuta peticija kako bi se izmenio Zakon o socijalnoj zaštiti i njime se prava roditelja izjednačila sa specijalnim hraniteljima. Peticija je apel da se pomogne roditeljima koji su zbog teškog hendikepa deteta prinuđeni da daju otkaz, ili da rade skraćeno radno vreme, da bi mogli da brinu o svom detetu.

 

– Želimo da se roditeljska prava izjednače sa specijalnim hraniteljima koji imaju mesečnu platu, priznaje im se radni staž i imaju socijalno osiguranje, dok roditelji koji moraju da napuste posao zbog nege svoje dece, jer ne žele da ih pošalju u neku instituciju i žele sami da ih neguju, nemaju nikakvu podršku – kaže Erika Balažević, predsednica Udruženja “Zajedno” iz Subotice.

 

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne zaštite kažu da po sadašnjem zakonu roditelji koji su 15 godina vodili računa o detetu sa teškim invaliditetom, mogu da dobiju minimalnu penziju, kada za nju steknu određene uslove.

 

Da bi roditelji dobili status negovatelja, neophodna je izmena zakona, odnosno, najmanje 30.000 potpisa. Peticiju je dosad potpisalo 60.000 ljudi.

 

U MARTU U PROCEDURI

 

– Građani su nam izašli u susret i očekujemo da predlog u martu uđe u skupštinsku proceduru – dodaje Balaževićeva. – Nadamo se pozitivnom ishodu, jer treba svima da bude cilj da se deca sačuvaju u primarnoj porodici.

 

Večerne NovostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR