Roditeljstvo u vanrednom stanju

Nikome nisu lake ove okolnosti vanrednog stanja u zemlji koje znatno menjaju naš uobičajeni način života i organizaciju. Roditelji dece predškolskog i školskog uzrasta imaju i poseban zadatak. Oni sebi ne mogu dozvoliti da se plaše, ili bar ne tako da se to vidi i oseti. Treba da ostanu sigurna luka i oslonac svojoj deci.

Provesti dane ili nedelje kod kuće, sa ograničenim mogućnostima kretanja i komunikacije, može predstavljati veliki izazov, naročito za decu. Šta roditelji mogu da učine kako bi olakšali sebi i deci ovu situaciju govori nam diplomirani pedagog Marijana Vasilijević iz Centra za lični razvoj „Spektrum“.

„Informacije koje deca čuju mogu da razbuktaju njihovu maštu i zato je potrebno da im pružite jasno objašnjenje. Da bi to uspeli treba prvo da informišite sebe, pa  onda decu. Razgovor možete početi time što ćete saznati šta dete već zna. Nemojte pokušavati da umanjite značaj događaja,  ali se potrudite da ne unosite paniku u informacije koje prenosite detetu. Važno je da umirite prvo sebe, pa će vaša emocionalna ravnoteža uticati i na dete – savetuje Marijana ukazujući i na to da je važno da se ograniči vreme pred ekranima i sebi i deci, te da se obaveštavamo samo dva do tri puta dnevno kako bismo smanjili stres.  „Ukoliko deca čuju uznemirujuće vesti treba razgovarati sa njima otvoreno, ali se truditi da se zadrži emocionalna ravnoteža i objektivnost. Budite sigurna luka svojoj deci – poručuje pedagog.

Marijana takođe kaže da je zadržavanje rutine ono što deluje naročito umirujuće na decu, ali i na odrasle, pa se savetuje da se ne menja uobičajen porodični raspored oko zajedničkih obroka, kućnih poslova i zaduženja, odlaska na spavanje…

„To deluje umirujuće na decu ali i na odrasle koji se suočavaju sa novom situacijom. Poželjno je dogovoriti se kako će izgledati dani kada deca ne idu u školu , isplanirajte aktivnosti za ceo dan ujutro, ili dan ranije, dogovorite sa decom njihovu i svoju dnevnu rutinu, uzimajuci u obzir i želje ali i obaveze (kućni poslovi, zadaci za on line nastavu.) Mlađoj deci je potrebno obezbediti vreme za slobodnu igru, a starijoj- kontakt s vršnjacima, koji mogu ostvarivati putem društvenih mreža  i različitih aplikacija. Ako treba da idete na posao a oni ostaju sami kod kuće, dogovorite kako ćete komunicirati, napišite im i na vidnom mestu u kući postavite brojeve telefona osoba koje mogu nazvati ako se osećaju uznemireno. Ukoliko je moguće, organizujte aktivnosti u dvorištu. Igrajte stare, zaboravljene i nove društvene igre. Možete i sami da  osmislite neku društvenu igru sa detetom. Pustite muziku, bavite se hobijima, nađite vremena i za sebe. Činite ono što vam pomaže da Vi ostanete emocionalno stabilni.“KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR