Rođendan katoličke gimnazije “Paulinum”

Klasična gimnazija “Paulinum”, obrazovna institucija Subotičke biskupije, u prisustvu visokih zvaničnika gradske i pokrajinske Skupštine, svečano je proslavila Dan škole.

Biskupijska klasična gimnazija “Paulinum” u Subotici, jedina katolička gimnazija sa internatom u Srbiji, održala je misu povodom Dana škole i svog 55 rođendana.

” Danas je to katolička gimnazija sa sjemeništem, kolegijem, internatom, ali svakako da, pre svega, primamo one učenike koji žele biti svećenici ili žele neku crkvenu službu”, kaže monsinjor Jožef Mioč, direktor Biskupijske klasične gimnazije “Paulinum” u Subotici.

Klasična gimnazija “Paulinum” osnovana je 1962. godine kao obrazovna institucija Subotičke biskupije, a misi povodom Dana škole prisustvovali su i predsednici gradske i pokrajinske Skupštine.

“Ovo je veoma značajna institucija, praktično jedina u okviru katoličke crkve u Vojvodini. Sa aspekta očuvanja identiteta, sa aspekta gradnje zajednice, veoma je značajna”, kaže Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Proslavi je prisustvovao i Tivadar Bunford,predsednik Skupštine grada Subotica.

“Izuzetno mi je veliko zadovoljstvo što Subotica daje dom ovoj ustanovi. Uvek je bila izuzetno dobra saradnja između grada i gospodina rektora i same ustanove. Izuzetno se radujem što mogu da prisustvujem ovoj svečanosti”, izjavio je Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotica.

Od osnivanja, kroz “Paulinum” je prošlo oko 2.000 učenika. Ta klasična gimnazija katoličkog obrazovanja do sada je dala četiri biskupa, a iz nje su potekli i mnogi poznati intelektualci u zemlji i inostranstvu.

 

RTVKOMENTARI

 1. vesna berta kaže:

  … s v a s t a bih imala da napisem za neke od njih !

 2. Aleksa kaže:

  Prvi na slici je pokojni zrenjaninski biskup Huzsvár László. 1959.godine je bio kapelan u crkvi Svete Terezije, on je nas vencao i tako dobro vezao da to traje vec 58 godina.

 3. Raspop Teodosije kaže:

  @ vesna berta

  Misliš na Bunforda i Pastora? Verujem da puno znaš o svojim nekadašnjim koalicionim partnerima. Siguran sam da ste mnoge stvari “odrađivali” na obostranu korist …

 4. Stjepan kaže:

  Hvala ti Bože na ovom daru za našu Suboticu.Sjećam se dragih svećenika dr Šemudvarca i Dekanja koji su bili intelektualni nositelji katoličke misli u našem gradu i u ovoj školi.Neka ih Gospodin nagradi u vječnosti.

 5. Ferko kaže:

  Lepo je ovo sve. VESNA BERTA. Šta imaš da napišeš??? Imaš neka saznanja o onom što predaje po Ekonomskoj i još nekim školama, onaj iz Žednika rodom.

 6. Stipan Bošnjak kaže:

  Gdje je tablo Prvi maturanti 1965?

OSTAVITE KOMENTAR