Родни град као инспирација

Ако је надубља тајна сваког човека да открије смисао свог живота, за Марију Шабић, успешну Суботичанку, може се рећи да га је пронашла. Професију модног креатора одабрала је из љубави, али није напустила Суботицу, ни када се нашла пред највећим животним изазовима. Њен животни мото је да само дела љубави остају, а за Марију су то њена два сина, унуци и креације награђене у многим земљама света.

– Циљ ми је био да створим лепе ствари, а живот ме је наградио да срећем добре и лепе људе. Данас у 21. веку, младима једино то може да буде порука, да заволе оно што раде, а ја сам са радошћу то пренела својој деци. Данас радимо заједно у мојој радионици, и рођаци, и део породице, и пријатеља. Увек нешто мораш и да даш, како би добијао и живео са светом каже Марија. У средњој школи је шила за другарице, а модни часописи одвукли су је од прве љубави журналистике.

 

– Схватила сам рано да ћу остати у свету моде. Кад си млад, пун си ентузијазма и млади морају знати да је постављање циљева себи први задатак. Кад кренеш полако да их испуњаваш, нема депресије ни бесмисла. Почела сам озбиљније да радим у време санкција, али нисам пристала да живим у гету и изолацији. Ишла сам до Сегедина, набављала ролну по ролну материјала. Нисам била национално баждарена, а трудила сам се да то интернационално негујем и својим стилом. Победила сам тадашње безнађе и данас могу да кажем да сам успела казује Марија. Она истиче да границе не признаје и да зато никад није осетила потребу да напусти Суботицу.

 

– Волим овај наш градић, он људима даје димензију која може да се пренесе на читаву Србију, јер ту живи 28 нација, а сви негују своје традиције. Из тога је могуће извући богатство идеја, креација, заљубљена сам у свет без граница. Моји синови Марко и Лука и двоје унука на том су истом пиједесталу успеха, као и моја снаја и нећак који раде са мном у фирми каже Марија. И док се доста девојка одлучило да студира у Београду, Загребу и Италији, она је бринула о деци, живела од свог рада, посебно када је изгубила супруга.

 

– Требало је наћи снаге да после трагедије покренем друге људе. Непрестано радим, успевам још да се одушевљавам и туђим делима каже Марија и додаје да је њен велики учитељ Весна Југовић Да Винчи и да је, трудећи се да буде другачија у свету моде, нашла инспирацију у родној Суботици.

 

Н. Харминц

Izvor: PravdaKOMENTARI

  1. Dpk kaže:

    tagujte dame pa da ih lajkujemo i bockamo  😎

OSTAVITE KOMENTAR