Roler ore, ali i štedi

Istrajnost i umešnost bili su najbolji saveznici Subotičaninu Bojanu Vojniću da sam osmisli i napravi čelični valjak, koji se kači na plug i služi za zatvaranje oranja u jednom prohodu.

bojan vojnic

U protekle tri godine, čim završi posao na gazdinstvu „Željko Kujundžić“ u Aleksandrovu, Bojan je u svojoj omalenoj garaži strpljivo pravio i usavršavao valjak „lajt roler“, koji je posle testiranja, pre oko godinu dana dobio konačan oblik. Bojan je svoj patent odmah zaštitio u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.
– Čelični valjak je izrađen od najkvalitetnijih materijala, a pored toga što zamenjuje dve operacije, čuva i vlagu u zemljištu što je veoma važno za poljoprivrednu proizvodnju i utiče na prinos – objašnjava Bojan pokazujući mašinu. – Poseban je po tome, što se postavlja i radi ukoso u odnosu na pravac kretanja i nema veliku težinu. Praktično, ne zahteva dodatnu konjsku snagu traktora, samo se okači na već postojeći plug i lako se vuče.

Za razliku od sličnih mašina inostranih proizvođača, ovaj roler mogu da koriste svi traktori od vremešne „Rakovice“ do novih „Džon Dir“. Hidraulični sistem omogućava spuštanje valjka na zemlju, kada se plug okreće sa jedne na drugu stranu traktora.
– Pored uštede goriva i vremena, valjkom se vrlo lako rukuje, jednostavno se montira, brzina spuštanja se može podestiti, a na njivi može biti u svim vremenskim uslovima – dodaje Bojan.

Slične mašine postoje na tržištu, ali je njihova cena tri do četiri puta veća od „lajt rolera“. Poljoprivrednici širom Vojvodine koji su ga već koristili, kažu da se zbog uštede, roler vrlo brzo isplati.

– Za godinu dana proizveo sam 30 valjaka, a svakodnevno dobijam nove narudžbe, čim odem u jedno selo da predam valjak, odmah mi naruče još dva, tri – ističe ovaj vredan mladić. – Pored ovog, napravio sam i drugu vrstu valjka „roler storm“, koji služi za sečenje žetvenih ostataka, prvenstveno stabljika suncokreta, i zamenjuje dve operacije – tanjiranje i tarupiranje. Takva mašina već postoji, ali sam je ja unapredio, znatno je lakša od konkurentnih i zbog specifičnog poretka noževa, posebno kaljenih, čak i manje traktore može da se montira.

Za Bojanov najpre hobi, a sada i posao, imaju razumevanja i ukućani i vlasnici gazdinstva u kome radi. Uskoro planira da osnuje i svoju firmu i posveti se radu na inovacijama.

IAKO JE SKUPO, NEĆU ODUSTATI

– Imam još ideja koje nisam uspeo da realizujem, ovo je veoma skup hobi, ali neću odustati – odlučan je Bojan.

 

NovostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

22 + = 32

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: