Roman autorke Ildiko Lovaš uskoro na filmu

Novi roman „Španska nevesta“ autorke Ildiko Lovaš iz Subotice predstavljen je u Kulturnom centru „Grad“. Ildiko Lovaš diplomirala je mađarski jezik i književost u Novom Sadu. Tokom devedesetih je radila kao novinarka na Televiziji Novi Sad, pisala je za najznačajnije mađarske novine u Srbiji Magyar Szo i bila glavna urednica subotičkog književnog časopisa Uzenet.

Dobila je književnu nagradu „Karolj Sirmai“ 1994. godine. U romanu „Španska nevesta“, prepliću se dva ženska pripovedačka glasa: jedan opisuje poslednje decenije prošlog veka, i, po svemu sudeći, nosi dobar deo autobiografskog, dok drugi pripada supruzi kontroverznog mađarskog pisca s početka veka, Geze Čata, takođe rođenog Subotičanina. Vreme raspada Jugoslavije i Austrougarskog carstva je pozadina za dve priče o ljubavnoj potčinjenosti, muško-ženskim odnosima u kojima se čulnost i telesnost mešaju sa borbom za dominaciju, a sve to protkano fantazmagoričnim slikama sa snažnom vizulnom simbolikom.

Autorka Ildiko Lovaš kaže da je jedna linija priče autobiografska i sociološka, a opisuje život tokom poslednjih decenija prošlog veka. „Druga linija priče govori o mađarskom piscu koji je rođen u Subotici i njegovoj ženi koju je ubio. Pisala sam o poslednjem danu njihovog zajedničkog života pre nego što ju je ubio, o njihovoj ljubavi, strasti i posledicama“, kaže autorka za naš list.

Prošle godine, počela je i realizacija ideje za snimanje filma po ovom romanu, čega se prihvatio mađarski režiser Peter Gotar, a ovaj projekat je još u pripremi. „Pobedili smo na konkursu za scenario, ali sada čekamo drugi krug konkursa za budžet. Odbila sam da pišem scenario za film, jer mislim da pisci ne mogu da budu uspešni u svim umetnostima, tako da je to preuzeo scenarista“, kaže Lovaš.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

40 + = 43

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: