Roman o Subotici između dva velika rata – ADVOKAT

Ostajući veran svom stilu, u kome neguje lepu pisanu reč, ali i donosi more verodostojnih informacija, Dražen Prćić potpisuje svoju sedamnaestu knjigu – „Advokat“.

Ovaj roman govori o vremenu od 1907. do 1941. godine, a priča prati Lazara Prćića koji je kao dečak sa sela dogurao da postane advokat. U knjizi su svi relevantni događaji iz Subotice u tom periodu, kao i oni u državi koji se reflektuju na ovaj grad.

 • Opisan je nastup Ljudevita Vujkovića Lamića, starijeg, na svesokolskom sletu u Pragu, kada je pred 100 000 gledalaca pobedio u trci na 3 000 metara. Tu je i priča o nastupu svetskog šahovskog prvaka Aleksandra Aljehina u kafani Lloyd. Igrao je simultanku na 37 tabli sa viđenim Subotičanima – kaže Dražen.

Za sebe kaže da je arhivar-entuzijasta, a informacije koje čitaoce očekuju na stranicama knjige, mogu poslužiti kao dobar trag svima koji odluče da se upuste u dublje istraživanje određenog perioda.

Tako je, na primer, opisan i Pavni fakultet u Subotici, kao prva visokoobrazovna školska ustanova na teritoriji Vojvodine u to vreme.

 • Jedan od mentora mom dedi bio je profesor Demčenko koji je bio Rus. Po nekim popisima, u Subotici ih je tada bilo dve stotine. Sve moje knjige su vezane za Suboticu i u njima su zastupljeni svi narodi i nacije. Ima i jedna lepa misao koje se držim – „prošlost i dalje traje“. Dosta pišem o prošlosti, jer bez nje nema ni budućnosti – podvlači pisac.

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Zoki kaže:

  Gde može da se kupi ova knjiga?

 2. Trovach kaže:

  @Zoki…Koliko znam, ne moze da se kupi u knjizarama.

 3. Igor kaže:

  Bravo Dražene.

 4. ... kaže:

  Knjiga je u štampi i uskoro će se pojaviti u prodaji

OSTAVITE KOMENTAR

56 + = 57