Romart u Trubaduru

U cilju afirmacije vrednosti interkulturalnosti, multikulturalnosti, tolerancije i ljudskih prava, i značaja kulture i umetnosti u njihovoj promociji, NVO “POLIS FEST” će 6. put 2011. godine realizovati ROMART- međunarodni festival kulture Roma.

 

– Kultura Roma je marginalizovana i često se prezentuje samo sa svoje tradicionalne i etno strane. Iz tog razloga POLIS FEST organizuje međunarodni festival moderne romske kulture. Ovaj projekat sadrži elemente festivala, radionice, debate i uticaja u sferi politike – rekao je organizator Goran Nikolić.

 

 

Na ROMART-u su, između ostalog, zastupljeni klasika, jazz, funk i novi muzički pravci kakvi su rap ili hip-hop, kao i gyass, poseban muzički izraz koji je nastao u Subotici. Jedan od ciljeva je da se taj stil promoviše i približi što širem auditorijumu. Promocija ovog jedinstvenog stila u novi muzički žanr, daje ovom festivalu novotarsku i edukativnu dimenziju, a Rome predstavlja na jedan drugačiji, nestereotipan način, koji svojim talentom i umećem, mogu participirati u prezentaciji i razvoju kulture u Vojvodini i  Srbiji i dodati joj novu dimenziju.

 

– Na prethodno održanim festivalima, osim dominantnog muzičkog žanra, bili su zastupljeni film i pozorište. Uspeli smo da napravimo veoma kvalitetetne  programe koji su zadovoljili kriterijume posetilaca: 100 violina iz Budimpešte, Šaban Bajramović, Jadranka Jovanović, Želimir Žilnik, grupa KAL, Nataša Tasić, Anđela De Geatano, Fabricio Sakomano, Aleksandar Manić, Salvatore Tramacere… su samo neki od dosadašnjih učesnika na Festivalu – kaže Nikolić.

 

Klasična muzika je zastupljena, kako kroz nastupe istaknutih umetnika (100 violina, Jadranke Jovanović, Nataše Tasić…), tako i promociju mladih talenata (nastupi polaznika muzičkih škola iz Novog Sada i Subotice, studenata akademije iz Novog Sada i Garden Qvarteta-mladih profesora muzike iz Subotice, a nadamo se i još mnogo drugih, u budućnosti).

 

Hip-hop pravac je zastupljen kod mladih Roma zahvaljujući organizaciji R-POINT iz Velike Britanije. Učešće sastava iz Niša, Beograda, Novog Sada i Subotice je značajno za spoznaju modernog romskog stvaralaštva.

 

Program zabavnog karaktera (KAL, MATO URALO, Gulo čar iz Praga, Rajko iz Budimpešte, Šaban Bajramović itd.) obezbeđuje veću posećenost, stvara pozitivan ambijent za druženje i tako promociju kulture čini pristupačnijom za širi auditorijum.

 

Program:

 

11.11.2011. Mato Uralo

12.11.2011. Smooth Night

18.11.2011. Bojan Jovanović trio

25.11.2011. Romart Session

26.11.2011. Romart Break It

 KOMENTARI

 1. nesvrstan kaže:

  Čitam i ne verujem!

  Goran Nikolić! On je nešto organizovao za dobrobit Romske zajednice!?!

  To što se poslednjih godina u gradu pozitivno dešavalo nema nikakve veze sa njegovom organizacijom, taj se samo zakači za nekoga i usput uzme malo para od fondova koji još veruju da NVO POLIS FEST znači nešto i da će pomoći u održanju kulture…

  Da li je iko bio prošle godine da vidi kako se organizuje festival?! Ja sam otišao u TRUBADUR, video neke „bele“ klince kako vežbaju „svirku“ , poluprazan lokal, nigde ni R od Romske kulture!!!

  Baš me zanima da li mu je i ove godine neko dao novce za ništa! 

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: