ROMART

Počevši od 19. novembra, pa sve do decembra, održavaće se Romart, međunarodni festival Roma, u kafeu Trubadur.

Organizator ovog festivala je Polis fest, a FOKUS Fondacija je jedan od pokrovitelja.

Slika

Festival će se ove godine održavati od 19.11. do 24.12. svakog vikenda u klubu TRUBADUR, u Subotici.

Posebnost ove ideje je u činjenici da u regionu ne postoji nijedna aktivnost festivalskog tipa koja promoviše romsku kulturu kao urbanu i modernu, prepoznaje njenu originalnost, fleksibilnost za razvoj i uključenost u globalne tokove.

POLIS FEST je, do sada, organizovao četiri ROMART festivala koji su podržani od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Izvršnog veća AP Vojvodina, grada Subotice, Švajcarskog kulturnog programa za Zapadni Balkan-Prohelvetia, Fondacije FOKUS iz Subotice, OD REPER iz Subotice i Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama. Svoj nemjerljiv doprinos dali su i Corporate Media Serbia iz Beograda i CRAFT marketing iz Subotice.
Ove godine Festival je finansijski podržan od Skupštine grada Subotica, FOKUS-Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo-Subotica i OD ¨REPER¨-Subotica.

Multikulturalnost je suštinski kvalitet kulturnog prostora Vojvodine, a njena temeljna odrednica je kulturna različitost. Svakodnevni život Vojvodine podrazumeva i poštovanje prava svih naroda, narodnosti i etničkih grupa na sopstveni kulturni razvoj, negovanje osobene nacionalne kulture i umetničkog izraza, ostvarivanje integriteta vlastitog ljudskog identiteta kroz kulturno stvaralaštvo. Ovo pravo, istovremeno doprinosi bogatstvu, raznolikosti i samosvojnosti svake nacionalne kulture posebno, ali i svih zajedno na području Vojvodine.

Ideja ROMART-a je da se predstave najinteresantnija ostvarenja romskih i onih stvaralaca koji su inspiraciju pronašli u kulturi ili načinu života Roma, koja na najbolji način prezentuju kreativni potencijal ove vekovima marginalizovane etničke grupe i tako doprinese opštoj kulturi našeg regiona i uspostavljanje našeg imidža u svetu kao proevropski opredeljene sredine u kojoj su prisutni tolerancija, poštovanje ljudskih prava i kulturni razvoj.. Na ROMART-u su, između ostalog, zastupljeni klasična muzika, opera, jazz, funk, world music, kao i novi muzički pravci kakvi su rap ili hip-hop.

Ulaz na Festival je slobodan.

PROGRAM:

TRUBADUR

19.11.petak
18:00 Press konferencija
19:12 Koncert Šabana Bajramovića 2007. u Subotici
20:20 Otvaranje festivala
20:30 The Young swing sextet
22:30 MATO URALO

20.11. subota
21:00 Gypsy Punk

26.11. petak
18:48 Film: THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
22:00 Duo Orfej (frula-Cvijetin Milaković, gitara-Jovica Stojanović) & guest
23:30 PANIKS

27. 11. subota
22:00 Pali punk`a

Decembar
M.A.G. trio, GYASS BAND, Duo „Russian night“ (vokal-Tanja Vuić , gitara-Jovica Stojanović) and guest, Jazz Cavaliers and guests, filmovi…

Izvor: Fokus-su.rsKOMENTARI

  1. goranRS kaže:

    Jedva cekam!

OSTAVITE KOMENTAR

75 + = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: