Romska pitanja se "guraju pod tepih"

Subotička organizacija Demokratske stranke vojvođanskih Mađara je, shodno ranijem obećanju, inicirala razgovore sa rukovodstvom Edukativnog centra Roma i vođama romske zajednice u Subotici. Učesnici radnog sastanka su se složili da u Subotici postoji romsko pitanje, te umesto «guranja problema ispod tepiha» treba započeti dijalog, u cilju pronalaženja rešenja.

Stevan Nikolić, predsednik Edukativnog centra Roma zahvalio je Subotičkoj organizaciji Demokratske stranke vojvođanskih Mađara na pozivu jer, kako je rekao, do sada ni jedna politička organizacija nije inicirala sličan razgovor sa njima.

Slika

Učesnici susreta su se složili da dosadašnje prividne aktivnosti ne predstavljaju rešenje, i da bi «fantomske komisije», kao što je na primer Savet za međunacionalne odnose, trebalo ispuniti stvarnim sadržajem, a ni formiranje Saveta za bezbednost, predloženog od strane DSVM-a, se ne može dalje produžavati.

Tihomir Horvat, odbornik DSVM-a u Skupštini grada Subotice, ukazao je na haotičnu situaciju u mesnim zajednicama Peščara i Zorka, gde po njegovom uverenju tenzije generišu lica romske nacionalnosti. Kao rešenje DSVM je predložio samoorganizovanje romske zajednice i veće učešće u radu mesnih zajednica, u vidu radnih odbora. Smatrali bismo dobrim rešenjem ako bi ovi radni odbori na lokalnom nivou izgradili tesnu saradnju sa stanovništvom romske pripadnosti, jer oni imaju najveći uvid i uticaj na život svog naroda.

Kao moguće rešenje postavilo se i pitanje uvođenja institucije «zero tolerancije», kako u Subotici tako i u celoj Republici.

Subotička organizacija DSVM prihvata na sebe aktivno učešće u rešavanju ovog pitanja, i njegovog zastupanja na političkoj sceni.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: