Romsko tamburaško veče u Subotici

Subotica će u utorak biti domaćin još jedne zanimljive muzičke večeri. U organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u centru grada biće održano prvo „Romsko tamburaško i trubačko veče“, na kome će nastupiti pet tamburaških i dva trubačka orkestra, između ostalih i Boban Marković i njegov sin Marko sa svojim orkestrom.

Želja organizatora je da koncertom u centru Subotice prikaže publici sve lepote romske muzike. Subotica je poznata kao grad festivala, ali i kao grad u kome se mnogo radi na unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine.

Izvor: RTV

„Mi Romi smo poznati po muzici, po našem muzičkom stvaralaštvu i na to smo jako ponosni. Ovaj koncert je svojevrsni poklon Gradu Subotici i svim građanima Subotice, i zbog činjenice da je Grad Subotica jedan od gradova koji se zaista može pohvaliti rezultatima kada je reč o procesu unapređenju položaja Roma”, ističe Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Kada su tamburaši u pitanju na koncertu će nastupiti Subotički solisti pod rukovodstvom Borivoja Nikolića, „Aleksandar” pod upravom Lepog Koleta, orkestar Braće Nikolić, “Vojvođanski dukati” i orkestar Nenada Jovanovića iz Deronja.

„Tambura se sluša ušima, a čuje srcem. Tako kažu, tako doživljava većina onih koji sluša tamburašku muziku, a moji sunarodnici Romi muziku nose u sebi i kroz tamburašku muziku je prenose sa generacije na generaciju, sa kolena na koleno”, objašnjava Jelena Jovanović, članica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Što se tiče trubača Subotičane će u utorak zabavljati trubački orkestar Manuela Ahmetovića, dobitnik brojnih nagrada na festivalu u Guči, kao i svetski poznata zvezda Boban Marković i njegov sin Marko sa orkestrom.

„Posebno smo birali program za tu noć, pošto je prvi, mora biti bombastičan. Dolaze izuzetni orkestri koji će napraviti fenomenalnu atmosferu, uživaćemo zajedno u jednoj vrhunskoj i kvalitetnoj muzici i siguran sam da ćemo se svi dobro provesti”, kaže Miloš Nikolić, član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Koncert se organizuje u saradnji sa Gradom Subotice, a dodatna sredstva za njegovo održavanje obezbedila je i Vlada Republike Srbije.

 

RTVKOMENTARI

 1. Trungel Edit kaže:

  Utorak 12. septembar je dan tamburaške večeri? U tekstu nije preciziran datum održavanja.

 2. tt kaže:

  NI vreme pocetka kancerta

 3. Građanin kaže:

  Festival će biti održan sutra od 19.30 časova na glavnom gradskom trgu

 4. Gitanes kaže:

  Datum odrzavanja Koncerta je Utorak, 12.09.2023. u 19.30 na glavnom gradskom trgu u Subotici. Dobro nam dosli!

 5. bo kaže:

  Hvala Gospodu neki normalni ljudi i muzičari posle brđana

 6. Tamburaš kaže:

  Sad kad krenu hejteri-što ova muzika, što nije ona, što na trgu, ne možemo mirno spavati. Nije nama do pesme. Pustite nas koji volimo da uživamo u muzici!

 7. Idemo kaže:

  Ovakav koncert se ne propusta! Na ovo dolaze samo Suboticani, mi volemo kvalitetnu i kulturnu muziku! Ziveli nam nasi dragi Romi jos 10000 godina i hvala za muziku!

 8. Dule kaže:

  Kako ste samo licemerni. Neviđeno. Dok migranti nisu postali glavna tema obrušavali ste se na Rome i okrivljivali ih za sve i svašta, nazivali ih svakakvim pogrdnim imenima. Sad su vam isti to Romi dobri, njihova muzika jednaka sa Bahom, Betovenom i inim klasicima jer treba pljuvati i na sav glas udarati po kako reče ovaj „bo“ po BRĐANIMA. Da i ne branite se jer na svaku vest vi ničim izazvani spominjete „dođoše“, „brđane“, „kuferaše“. To više govori o vašoj frustriranosti nego o nama. Romima svaka čast, mnoge sam zore dočekao sa njima, vidimo se na koncertu, ali ovi komentari su krajnje neprimereni.

 9. Uzivaoc romske muzike kaže:

  @Dule

  Dulence, tebe bas pogadja to sto mi ne volimo brdjane, dodjose i ostalu nekulturu koju ste doneli sa sobom iz zav’caja. Romi i romska muzika su sastavni deo nase Subatice, dok Baja, brdjani i vasa nekultura koji ste sa sobom doneli u miraz, nisu deo Subatice i ne pristaju joj. Inace, nisi bio na koncertu a reko si da ces doci.

 10. Kontrabas i violina kaže:

  Romi u nasim krajevima su na muzici bazirali svoju egzisteniju i ona ima visevekovnu tradiciju u celom Panonskom bazenu, bez obzira na besmisleno iscrtane politicke granice izmedju pojedinih drzava. Azijatsko naricanje, jecanje, zavijanje i arlaukanje nije u muzickoj tradicija ovdasnjeg sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

78 + = 88

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: