Rušenje kuća u Vase Stajića i bioskopa "Zvezde"

Skupština Subotice usvojila je Predlog plana detaljne regulacije Subotica – Centar I, prva zona, iako je Udruženje za zaštitu i razvoj okruženja i graditeljskog nasleđa „Protego“ apelovalo da se predlog preispita. Građane i nezavisne stručnjake najviše su uznemirile „predviđene intervencije, odnosno rušenja koja bi gradskom jezgru dugoročno i u značajnoj meri izmenila karakter i izgled centra grada“.
Za rušenje su predviđene i zgrada bivšeg bioskopa „Zvezda“ i kuće sa brojevima 11 i 13 u Vase Stajića koje su najstariji objekti u stilu secesije u Srbiji izgrađene 1899. godine, a koje istoričari i arhitekte smatraju vrednima zbog čega ih je Zavod za zaštitu spomenika kulture stavio pod zaštitu.
Direktor Zavoda Geza Vaš kaže da je u vreme izrade plana Zavod za urbanizam tražio da „odrede vrednost i sudbinu oko 200 zaštićenih objekata“.
– U Zavodu smo bili jedinstveni o statusu svih objekata, ali su dileme nastale oko kuća u Vase Stajića i objekta bivšeg bioskopa „Zvezda“ koji je građen u srpsko-vizantijskom stilu. Trebalo je da procenimo njihovu arhitektonsku vrednost. Na nas su pritisak vršili i stanari tih kuća koji nisu više u stanju da ih održavaju i vide priliku za zaradu – kaže Geza Vaš.
Zavod za zaštitu spomenika je podlegao pritiscima na kraju dao saglasnost što je učinila i Komisija za planove, te su i ovi objekti stavljeni u plan za rušenje.

Za otkriće vrednosti kuća u Vase Stajića koje su zasmetale urbanistima u želji da prošire saobraćajnicu u tom delu grada, zaslužna je docentkinja na Građevinskom fakultetu dr prostornog planiranja Viktorija Aladžić. Prema njenim rečima, odluka grada da stare kuće budu srušene je dokaz „da nismo u stanju da prepoznamo prave vrednosti“.
– Očigledno je da je brza zarada važnija od svega i na taj način gubimo jedan po jedan objekat, a što je najgore počinjemo da se navikavamo na takvo stanje. Sada govore kako su u pitanju mali i beznačajni objekti, ali i dijamant je mali pa nam je svima poznato šta znači posedovati ga – kaže Aladžićeva.

Predsednika „Protega“ Gabora Mesaroša rastužila je odluka odbornika koji nisu uvažili stručni apel da ipak razmisle na vreme o svemu „jer posle nema popravki i vraćanja na staro“.
– Zavod i druge institucije bi morale da povedu računa dokle se može investitorima izlaziti u susret. Umesto da štite objekte oni omogućavaju interese pojedinaca, a u tome su im sada svesrdno pomogli odbornici – kaže Mesaroš.
Jedan od članova „Protega“ koji je Komisiji za planove uputio primedbe za Plan detaljne regulacije, arhitekta mr Žombor Sabo, kaže da je Skupština, nažalost, usvojila političku, a ne stručnu odluku kojom se izašlo u susret grupi investitora.

Izvor: BlicKOMENTARI

 1. Dreamgirl kaže:

  Što se mene tiče ova zgrada više nema nikakvu vrednost, uništili su je pre par godina

  Bioskop nekad
  Slika
  preuzeto sa: subotica.info

  "Bioskop" danas
  Slika

  Jedini detalj koji je ostao u nekadašnjem stilu
  Slika

 2. Dreamgirl kaže:

  Trenutni izgled kuća koje su namenjene za rušenje

  Vase Stajića 13
  Slika

  Slika

  Vase Stajića 11
  Slika

  Slika

 3. coyote kaže:

  Zvezdu su pretvorili u običnu kuću i sada ne liči ninašta. Neću se potresti kada je budu rušili, ako je uopšte i budu rušili.

OSTAVITE KOMENTAR

19 + = 29

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: