Rušenje napuštenog objekta na Radijalcu

Bez pravosnažnog postupka eksproprijacije, ali sa dozvolom vlasnika, Grad Subotica platiće oko devet i po miliona dinara za rušenje i uklanjanje privatne imovine – napuštenog objekta nekadašnje hemijske čistionice Zora u naselju Radijalac – saznaje portal Magločistač.

Kako se navodi u dostupnoj dokumentaciji, ruši se napuštena poslovna zgrada površine oko hiljadu kvadratnih metara iz 1978. godine u ulici Cara Lazara i prateći objekti. Uz to, planirano je rušenje osam garaža bruto površine veće od 160 kvadrata u ulici Petra Lekovića.

Prema dostupnim dokumentima, objekat koji se ruši vlasništvo je preduzeća Zora DOO Subotica, gde je rešenjem od aprila ove godine pokrenut postupak eksproprijacije, ali prvostepena odluka nije konačna. Samo zemljište na kojem se nalazi objekat u gradskom je vlasništvu, kao i zemljište na kojima je pomenutih osam garaža privatnih lica koji nad njima imaju pravo korišćenja. Što se samih garaža tiče, četiri su u vlasništvu privatnih lica, dok su ostale javna svojina. Nad nekima od njih takođe je pokrenuta eksproprijacija, dok je za druge utvrđeno da su građene bez dozvole.

Pored toga, samo preduzeće dalo je saglasnost Gradu Subotica da pribavi sve neophodne dozvole, obavi pripreme i ukloni navedne objekte.

Rok za rušenje, nakon projektovanja i pribavljanja potrebnih dozvola, je 80 kalendarskih dana.

Posao je zaključen na oko devet i po miliona dinara, a dodeljen je preduzeću PTP Dubrava Bajmok, koji će posao izvesti zajedno s preduzećem DTD Severna Bačka.

 

(Magločistač)KOMENTARI

 1. samo kazem kaže:

  Konacno se i to rusi! Radijalac ce moci da se siri i uredjuje.

 2. I.S. kaže:

  Krajnje je vreme bilo.
  Nego, ko će posle da izgradi blok zgrada na tom mestu?
  Carinik?

 3. Lebara kaže:

  Tamo treba napraviti lep park i decije igraliste

 4. Bradati anonimus kaže:

  Nema šanse da grad dobije i jedan metar kvadratni nove zelene površine.
  Ima taj plac da bude zapušen zgradama od stiropora sa manjkom parkinga, drvoreda, prolaza…
  Radijalcu fali jedan veći supermarket sa velikim parkingom. To može biti dobra parcela za neki Rodić ili slično.

 5. mimi kaže:

  Moze jedan Lidl

 6. Katastrofa zvana Suboticki marifetluci kaže:

  Zasto Subotica mora sve da usere ? Ok,to je ruglo i treba ga ukloniti ali po kom zakonskom osnovu ce grad platiti 9 miliona za rusenje privatnog objekta bez sudskog resenja ? Zato sto je vlasnik rekao da ruse ? Ajde i kod mene treba nesto rusiti.Alo se vlasnik slaze onda sudski mora da pristane na exproprijaciju.Tad ga grad isplati i on vise nije vlasnik i onda grad trosi novac za rusenje na svojom imovinom.Ovako grad rusi za tudji interes i posle privatnik gradi i prodaje stanove a 9 miliona ko ce da vrati ?

 7. Komšija Pera kaže:

  Nekadašnja kotlarnica (energana) za centralno grejanje prva dva solitera u Subotici kao i kancelariski prostor velike površine koji je sedamdesetih koristila komunalna ustanova “Standard” sa prostorijama za skladištenje uglja, koja je priključivanjem na gradsku toplanu, kako ne bi dimom zagađivala okolinu, izgubila svoju funkciju a zatim je raskomadana i uklonjena u staro gvožđe. Završetkom izgradnje oba solitera završena je i kotlatnica negde 1964/65 godine.tako da je podatak da je poslovna zgrada iz 1978 godine pogrešan!

 8. Komšija Pera kaže:

  Kada je hemiskoj čistioni “Zora” ustupljen prostor za obavljanje njene delatnosti počeli su problemi, održavanje takvog prostora bilo je preskupo, došlo je vreme tranzucije, nadri provatizacije, “Zora” je raskupusana i u delovima prodata pojedinim “biznismenima” koji su našli neki svoj interes da se sve devastira i da se ugrade u njima poznat neki profit! Na kraju balade to je postao prostor koji su koristili klošari, narkomani i prostitutke i u koji nisu zalazili ili su izbegavali da dolaze i ulaze komunalna policija i redovna policija! Da je samo malo bilo dobre volje i da je grad našao interes ceo objekat je mogao da se pretvori u prostor za malu privredu i zanate koji nedostaju Subotici!

 9. Use poda se kaže:

  Zasto imam utisak da ce po ovom pitanju izaci feljton u blicu sa Labanom ?

 10. Nina kaže:

  Kako je u centru gradu sve u vlasništvu mafijaša i ova lokacija lako može postati plen onog što preti ,,čupanjem grkljana”!

 11. Suboticaaaa1 kaže:

  Opet ce uzeti lovu neko sa radijalca svi znamo ko je u pitanju.

 12. Lemi kaže:

  Treba se prilagoditi nepravdi i lošem vremenu.

OSTAVITE KOMENTAR