Rušenje starog železničarskog kupatila

Menja se prizor koji smo poznavali oduvek, da bi ustupio mesto nečem novom. Tako je sa lica zemlje nestalo i staro železničarsko kupatilo, zajedno sa „terasom“ koja ga je okruživala. Samo stariji Subotičani se sećaju vremena kada je ono bilo u funkciji.

Izgrađeno je pre rata, tridesetih godina, kao objekat pravih linija, što je tada predstavljalo modernu arhitekturu. Posle rata, na ravan krov je nadograđen klasični, sa crepom, što je narušilo prvobitnu stilsku odrednicu, ali je to verovatno bilo nužno zbog problema koje su imale i druge zgrade sa ravnim krovom kao „petim zidom“.

Od sada ovaj gradski pejzaž ostaje samo u sećanjima i na fotografijama, koje će biti sve vrednije kako vreme bude prolazilo i na svet budu dolazili oni koji se neće sećati starog.

Subotičani koji žive ili rade u istočnom delu grada moraju da prelaze privremeni pešački most dok traju poslovi na novom podvožnjaku. Ima u tome i nečeg zanimljivog. Mnogi koji koriste pasarelu, iskoriste priliku da zastanu i pogledaju kako napreduju radovi. Ponekad se uz ogradu poređa čitav niz posmatrača koji sa ove pozicije imaju pogled kao iz lože.

Sada se već naziru konture novog mosta koji će biti tri puta širi nego stari, dok će kolovoz ići niže nego što je to bilo ranije.KOMENTARI

 1. Freelancer kaže:

  Hteli to ili ne, ali vreme donosi neke nove stvari, neka nova rešenja, nova dostignuća pa i stilove (ili „stilove“).
  Lansky, kako si postao vrstan hroničar našeg malog grada (najvećeg u novoosnovanoj kraljevin SHS), ne sumnjam da će ti promaći i neke manjkavosti ovog današnjeg „progresa“.
  Npr., navodiš da će nadvožnjak biti tri puta širi, a kolovoz NIŽI!!! Zanimljivo. Imamo 8-9 km dalje NOV pothodnik, koji je već pod vodom. Palić. Imamo podvožnjak u produžetku Bajnatske, koji „ima pumpu“ (ma hajde!!!). Pitanje potopa je pitanje VREMENA.
  Dalje, sve ono sto se gradilo, a ti IZVRSNO opisuješ, imam utisak, da se gradilo PROMIŠLJENO, sa nekakvom vizijom bar 10-20-30 godina unapred. Pa zašto onda taj podvožnjak nije građen sa ČETIRI trake? I zašto svaka traka nije MINIMALNE širine 3,5 metara. Uzgred, a koliko će biti ispod ovog u centru? Ponekad, kada sam krenuo šleperom, levom trakom ispod podvoznjaka u centru, a suprotno krene zglobni 6 ili 16, gotovo sam uvek razmišljao ko će kome poskidati ogledala…

  Da ne dužim 🙁

 2. Subotičanin kaže:

  Čitam komentare na raznim profilima društvenih mreža, pa sve: „agresija“, „zbrisano sa lica zemlje“, „ruši, ruši, nisi ti gradio“, pa upoređivanje sa raznim mnogo vrednijim kulturnim dobrima… U Subotici je porušen veći broj arhitektonski i kulturološki mnogo vrednijih kuća od ovoga ovde, pa se Subotičani nisu baš toliko zgražavali. A pogotovo što nisu učinili apsolutno ništa. I sada kada je porušeno ovo jalovo ruglo na svega tristotinjak metara od svetski priznate mađarske secesije, imamo apokaliptične i apsolutističke, armagedonske izjave tipa „zbrisano sa lica zemlje“. Samo što ne nastupi nuklearna zima. Ma, dajte ljudi…

 3. xyz kaže:

  pao bi zid sam od sebe, bez obzira na savremenu tehnologiju građenja! nise moglo pristupiti izvođenju potpornih zidova za novu pešačku stazu!

 4. xyz kaže:

  stari podvožnjak je imao komore koje su se punile vodom, ali se vremenom te komore napunile peskom/lesom, muljem, pa nije više moglo da prima vodu! a nije bilo revizionih šahtova za ispiranje, usisavanje tog mulja/peska/lesa!

 5. Nada kaže:

  Secam se starog kupatila,isli smo kao deca na kupanje,dok nismo napravili svoje.Jos osecam miris hlora i cistoce na kamenim podovima i kadama!

 6. Anonimni kaže:

  @Subotičanin
  niko ovde ne plače za starom zgradom samo se konstatuje da je srušena.

 7. Arh 3 kaže:

  @ Subotičanin ,Gde ti vidiš Subotičane u Subotici ,nema ih više ,sve ovih nedela sa rušenjem istorijskih objekata možemo pripisati dotepencima.

 8. Obicna Pijandura! kaže:

  Lune | 21. Avgusta 2023.
  Jbga….Ako je neki Lune…A nije Lansky…pfff! Ne STIMA!!

 9. croat kaže:

  uvek sam se pitao sta je taj objekat , nisam znao da je kupatilo

 10. Fury kaže:

  Ne treba da čekamo , Godoa , već treba da čekamo prve kiše kada će novi podvožnjak biti potopljen kišnicom !

 11. Teatar rugla kaže:

  A sto se vi lajavi suboticani niste svih ovih godina samoorganizovali pa lepo dovukli materijal, mesalice i kolica, pa lepo sami obnovili to kupatilo za kojim sad odjednom ceznete. Nema vecih foliranata i lenstina od Suboticana.

 12. Veteran99 kaže:

  @Teatar rugla
  Ti si sigurno dođoš, rekao bih, po tvom nastupu.
  A vi ste se baš lepo znali organizovati, pa vas je neko nevreme, da ne kažem oluja, donela ovamo.
  I sad vam je zavičaj najbolji i najlepši ali i dalje živite ovde…

 13. Teatar rugla kaže:

  Veteran99

  Jesam, dodjos sam, ali to treba da je vama suboticanima na sramotu! Moja kuca je kompletno omalterisana i ofarbana. Dvoriste je pod konac. Cistim svaki dan djubre ispred kuce, djubre koja divno vaspitana suboticka deca i odrali suboticani bacaju gde stignu. Moja kuca je domacinska a to ne bih bas mogao reci za ostatak Kera, naselja gde zive najveci suboticani koji ne mogu malo srediti svoje dvoriste i okucnicu pa zive u svinjcu. Treba da vas je sramota kako se sami vi odnosite prema svom gradu. Prvo naucite pocistiti ispred svoje kuce!

 14. mdejo79@gmail.com kaže:

  @Teatar rugla
  Naravno da ti je kuća sređena i umalterisana kad ste se nadobijali pomoć a naša sirotinja u najboljem slučaju dobije narodnu kuhinju.

 15. Teatar rugla kaže:

  Veteran i dejo79 svojim primjerom pokazuju kako u Subotici nitko nije pozeljan osim vas koji ste rodjeni u Subotici. Toliko o multikulturalnosti i zajednickom suzivotu. Nisu sve izbeglice dobile bas sve kako to vi ovde pricate. Mi smo izbjegli iz Zagreba i ostavili stan koji nam nikada nije vracen. Zagreb je malo veci grad od Subotice pa su se i tamo rusila stara rugla kak bi se gradilo novo. Ako zamjerate sto smo mi sagradili kucu za 33 godine otkako smo dosli, sto da vam kazem? Supruga i ja smo inzinjeri, trebali ste i vi uciti skolu a ne ici u nadnicu posle cetiri godine osnovne, skolovanje u Jugoslaviji je bilo besplatno, no kako sam ja stekao utisak, Suboticani bas nisu bili zainteresirani za ucenje.

 16. Veteran99 kaže:

  @Teatar rugla
  Lako je vama biti ovde pametan kad su svi glupavi, je l’ da? Pa vratite se tamo kod pametnih pa tamo budite najpametniji… Ah, da… U tom slučaju ne biste bili najpametniji kao ovde među ljudima sa 4 osnovne

 17. Teatar rugla kaže:

  Veteran99, iskreno sam vam rekao. Suboticani su izuzetno neobrazovani, ali izuzetno.

 18. Jakov kaže:

  Problem je sto grad vode ljudi koji neznaju sta je grad, nIti ga vole. DOTERANICE

 19. Hmmm.... kaže:

  @Teatar rugla, hmmm Vi znate da su već odavno putevi otvoreni zar ne?I za granicu samo pasoš treba? Subotičani ništa ne valjaju, ne valja ni Subotica, puj puj puj, fuj fuj fuj ali ono što je meni zanimljivo niko da krene natrag, zvali Vas nismo, ali nismo ni terali kad ste došli pa definitivno vređanje zaslužili nismo, rođeni ili došli nema veze ovaj grad je tu onima koji se kao njegovi osećaju, sa Vama to nije slučaj pa što bi se reklo putuj igumane u neke kulturnije i prefinjenije svetove, traženi su inžinjeri ne brinite. Mirne vode i srećan Vam put. A, mi ćemo dalje eto tako nekako kako znamo Subotički.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 21 = 29

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: