Rusiji sumnjiv rast izvoza voća i povrća iz Srbije

Rusija je dala rok Srbiji da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvoze u tu zemlju, piše današnja „Politika“ i dodaje je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio da takav zahtev postoji i da će resorno ministarstvo na vreme dostaviti tražene podatke.

jabuke-498

Kako navodi beogradski list, razlog za taj potez je konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije zbog čega u Rusiji sumnjaju u reeksport, odnosno da se roba uvozi iz EU i različitim malverzacijama transportuje na njihovo tržište, ali sa srpskim deklaracijama.

“Politika“ navodi da su joj to predočili predstavnici fitosanitarne inspekcije „Roseqhodnadzor“, koji su nedavno bili u redovnoj kontroli u Srbiji.

Činjenica je da naš izvoz u Rusiju stalno raste, što je kod njih probudilo sumnju. Naš stav je da je to posledica sve većih površina pod zasadima voća i povrća jer se i sve više poljoprivrednika uključuje u taj posao, rekao je ministar Nedimović za „Politiku“.

Prema njegovim rečima, Rusija sada želi da dobije zvanične podatke o poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, a kada ih budu imali na stolu znaće pouzdano na koje izvozne količine mogu da računaju u narednom periodu.

On, takođe, ne isključuje mogućnost da je bilo mahinacija i da se deo izvoznih rezultata može pripisati reeksportu.

Ubeđeni smo da reeksport postoji zbog čega stalno kontrolišemo izvoz zajedno sa policijom i carinom. Nedavno smo, recimo, obavešteni da je ruska inspekcija pronašla zaraženo voće iz Srbije. Među tim isporukama bila je i „pljosnata“ breskva kakva se uopšte ne uzgaja u Srbiji, rekao je Nedimović.

Istovremeno je najavio da će ove nedelje učestvovati na sednici mešovite komisije u Moskvi, gde će sa ruskim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevim razgovarati o svim pitanjima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od januara do avgusta ove godine, izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći 22 odsto u odnosu na isti period 2016, a voća 10 odsto.

Srbija je u Rusiju, do jula, izvezla poljoprivredne proizvode za 211 miliona dolara, što je 30 miliona više nego prošle godine, ukazuje Politika.

Sagovornik „Politike“, za kojeg list navodi da je dobro upućen u stanje na tržištu, smatra da Rusija verovatno cilja na reeksport jabuka.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je iz Srbije izvezeno 220.000 tona tog voća, a oko 75 odsto sigurno je završilo na ruskom tržištu, što je drastično povećanje u odnosu na 2006. godinu kada je Srbija ukupno izvezla 35.000 tona jabuka, dodaje Politika.

 KOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  I ovi Rusi se u sve mešaju, šta ih briga odakle su jabuke?
  Pitanje je samo da li su zadovoljni kvalitetom i cenom jabuka, trebaju im jabuke ili ne?
  A i ako su iz reeksporta, i ako su nam Rusi braća, valjda treba malo i da zažmire na naše eventualne malverzacije, pa i mi moramo na nečemu zaraditi, zar ne?
  Jel mi pitamo njih šta oni rade i kome prodaju NAŠU naftu i gas, čije bušotine i postrojenja su dobili skoro za džabe na poklon od nekih naših političara koji su im to samo tako sredili.
  Ili nam ipak Rusi nisu baš tako dobra braća, samo su verovatno onda dobri kad oni nešto mogu da ućare?????

 2. Anonimni kaže:

  Ma jok nema malverzacija…čuo sam da smo prošle zime izvezli i nekih sto tona kivija pa čak i pomorandze.

OSTAVITE KOMENTAR