Rušili led od četiri tone

У Суботици леденице су оковале велики број високих зграда, а ватрогасне екипе не могу да приђу свим местима где оне угрожавају пролазнике. Због тога у помоћ прискачу приватне фирме.

 

 

Из ватрогасних служби кажу да успевају да скину мање ледене окове око олука и са кровова, али не могу да приђу неким местима. Већина кровова је рашчишћена, али су проблем леденице тешке и по неколико тона. Такву леденицу од четири тоне јуче су скинули радници приватног предузећа СЗР „Марчета“, а власник Драган Марчета каже да су четири сата ломили громаду од леденице са зграде у којој се налази Дечје позориште, у згради Соколског дома.

 

Посао за три човека


– Теже нам је било да радимо та четири сата, него 40 сати на другим местима. Било је опасно и да са лестви на 15 метара висине, где ватрогасци нису имали услова да приђу, сечемо оштру и тешку леденицу. Разбијање је ишло споро. Да би громаде спустили безбедно на земљу, скидали смо делове металним шипкама, а три човека су радила пола радног дана. Успели смо да скинемо три тоне до грана оближњег дрвета. Проблем је настао зато што су те гране ушле у сливник и са снегом се таложиле у њему, док није створена ледена маса. Остала је громада од једне тоне, која се цеди сама. Нисмо могли да је скинемо, али она сада никог не угрожава – каже Марчета.

 

Три хиљаде за један сат


Са друге стране исте зграде, на делу крова који је окренут према парку, такође се налази велика громада, али сматра се да она не може да угрози пролазнике.

 

– Та леденица је огромна, тешка је бар две тоне, али она не угрожава људе, отапа се сама, па нема потребе да се скида – објашњава Марчета.

 

Екипа те приватне фирме има посла преко главе, а кажу да је највише леденица било у Теслином насељу, на Прозивци, Радијалцу и Франкопанској.

 

– Последњих 10 дана не стајемо, али ове громаде одузимају пола дана. У просеку, остале су леденице тешке десетак килограма. Међутим, то што су мање не значи да су безопасне, јер и леденица од пола килограма може да убије човека –  каже Марчета.

 

Сат времена скидања леденица кошта 3.000 динара, а власници станова или куће морају из свог џепа да плате приватној фирми, ако је леденица на незгодном месту и ако ватрогасно возило нема услове да приђе месту и уклони опасне леденице.

 

Н. Харминц

Pravda
KOMENTARI

  1. samo vas gledamo kaže:

    Tako je to kad kuća nema gazdu. Kako je moglo da se dozvoli da se sa krova slije  nekoliko tona vode i da se pretvori u led ? Tako što niko nije očistio oluke  još od kada su postavljeni. Koliko zgubidana u toj zgradi tezgari, grebe se , gradi karijeru, živi na račun kojekakvih sportskih fondova. Našli su životno utočište pod tim krovom ali misle da treba neko drugi da im ga održava.

    (Sportsko ??? ) DRUŠTVO spartak ?!?!

OSTAVITE KOMENTAR