Ruska predstava Karmen najbolja

Gran pri za najbolju predstavu u celini ponela je predstava “Karmen” ruskog pozorišta lutaka “Teremok” iz Vologde, na 20. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

Žiri je nagradu za najbolju režiju dodelio predstavi “Pikova dama”, Oblasnog pozorišta lutaka iz Grodnog, Belorusija, u režiji Olega Žjugžde, a specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju predstavi “Beskrajni snovi”, autora i reditelja Bonja Lungova, u izvođenju Pozorišta za decu u mlade iz Skoplja, Makedonija.

 

Specijalna nagrada za lutkarski pozorišni eksperiment dodeljena je predstavi “Juki papet vorks”, autorke i rediteljke Juki Kudo, iz Kamakure, Japan, dok je specijalna nagrada za negovanje tradicije i ritualnog teatra dodeljena za predstavu “Pod večnim svetlom Kumalana” Državnom pozorištu lutaka iz Ulan – Udea u Rusiji.

 

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko stvaralaštvo dodeljeno je Lauri Bartolomej, glumici Pozorišta lutaka “La kapra balerina” iz Akvapendentea, Italija, zatim Maruši Majer iz Mini teatra iz Ljubljane, Slovenija, Larisi Mikulič i Aleksandru Jendžejevskom iz Grodnenskog oblasnog pozorišta lutaka iz Grodna u Belorusiji, dok je kolektivna glumačka nagrada pripala ansamblu predstave “Muvica Zujalica”, u izvođenju Pozorišta lutaka i glumaca “Skomoroh” iz Tomska u Rusiji.

 

Pored toga, žiri je dodelio i nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, i to ovogodišnjoj dobitnici nagrade za životno delo “Mali princ” Evi Farkašovoj, koja je osmislila tehnološko rešenje lutaka u predstavi “Bajka o vitezu bez konja” u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

 

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Peteru Kusu za muziku u predstavi “Luda Šuma”, u izvođenju Pozorišta “Glej” iz Ljubljane i Đečijeg kazališta “Dubrava” iz Zagreba. Takođe je dodeljena i nagrada za najbolju scenografiju, i to Gael Bušeri za scenografiju predstave “Riba ribolovac” u izvođenju Teatra “Luten” iz Balmea u Francuskoj.

 

Na ovogodišnjem jubilarnom, 20. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, publici je predstavljeno 21 ostvarenja iz 14 zemalja – od Japana, preko Rusije, Francuske, Slovačke, Poljske, Belorusije do Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Italije, Makedonije, Slovenije i Srbije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR